ΤΟΠΙΚΑ

Κύμα ανησυχίας για το αλεύρι

κύμα-ανησυχίας-για-το-αλεύρι-96450

Εστίαση και ζαχαροπλάστες βιώνουν την ίδια καθημερινή αγωνία για τις αυξήσεις

Κύμα ανησυχίας επικρατεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με τον φόβο για πιθανές ελλείψεις στο μαλακό αλεύρι, πρώτη ύλη για εστίαση, ζαχαροπλαστεία και νοικοκυριά, να πλανάται στην αγορά. Με τις ανατιμήσεις να καταφθάνουν κατά… ριπάς και τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, η κατάσταση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη για όλους.

Την αγωνία και τον προβληματισμό επαγγελματιών κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, με τον πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης Στέφανο Στεφάνου να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχει απόθεμα σε άλευρα. Προβληματισμό προκαλεί, στο μεταξύ, το γεγονός ότι αυξάνονται διαρκώς οι τιμές στις πρώτες ύλες, τα αγαθά, με τον πρόεδρο να υπολογίζει τον μέσο όρο των αυξήσεων στο 30% περίπου για τη Μαγνησία. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια, εντείνουν το πρόβλημα, καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση των επιχειρήσεων.

«Η μόνη λύση είναι να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος, γιατί δεν βλέπουμε καμία κίνηση από την κυβέρνηση για επιδότηση. Εχουμε στις πλάτες μας τα δύο χρόνια της πανδημίας, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται, δεν έχει τελειώσει ακόμη, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και το κόστος ενέργειας, με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς να φτάνουν μέχρι και 400%» τονίζει ο πρόεδρος. Αμεσα μέτρα από την κυβέρνηση το αίτημα του κλάδου, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι οι αυξήσεις επιβαρύνουν τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρό πρόβλημα στην αγορά.

Στα ζαχαροπλαστεία

Δραματικό το σκηνικό του πολέμου στην Ουκρανία και ταυτόχρονα στις αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης τόσο των καταναλωτών, όσο και των επαγγελματιών.

«Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση από ανθρωπιστική πλευρά, μας λυπεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εικόνες του κόσμου που σκοτώνεται, οι οικονομικές επιπτώσεις, που είναι καταστροφικές για όλον τον κόσμο» υπογραμμίζει ο ζαχαροπλάστης Στέφανος Καϊσαρλής.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για τις διαρκείς αυξήσεις στις πρώτες ύλες, κάνει λόγο για ανατιμήσεις της τάξης του 15% με 20% το τελευταίο χρονικό διάστημα στις πρώτες ύλες, για να προσθέσει ότι «μας επηρεάζει η κατάσταση στην Ουκρανία. Μας προβληματίζει η μείωση στην κίνηση, μας προκαλεί ανησυχία η σκέψη αν θα έχουμε πρώτη ύλη για το Πάσχα. Πάνω απ’ όλα, όμως, νιώθουμε ανησυχία για τις ανθρώπινες ζωές, που χάνονται. Εκείνο που προέχει, είναι να σταματήσει ο πόλεμος».

Στα σουβλατζίδικα

Μπαράζ ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στα σουβλατζίδικα, με τον Γιώργο Πατάρη να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ανησυχώ, διότι ακριβαίνουν συνέχεια τα είδη, όπως οι πατάτες, οι πίτες και τα ψωμάκια, το ηλιέλαιο, το ρεύμα, που έχει ανέβει στα ύψη, τα καύσιμα, το αέριο. Δεν προλαβαίνουμε να αγοράζουμε είδη σε αυξημένες τιμές και από την άλλη δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον καταναλωτή, διότι η δουλειά είναι μειωμένη. Ο κόσμος έχει θορυβηθεί. Είναι πολύ δύσκολη η καθημερινότητα για όλους. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου