ΤΟΠΙΚΑ

Πολυβραβευμένος επιστήμονας

πολυβραβευμένος-επιστήμονας-720044

Ο Δήμος Βόλου και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Κοινόν των Μαγνήτων» οργανώνουν από κοινού εκδήλωση με επίσημο προσκεκλημένο τον πολυβραβευμένο βολιώτη ερευνητή και Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA και Διευθυντή του Κέντρου Συστηματικής Βιο-ιατρικής (Center for Systems Biomedicine) στις ΗΠΑ, Δημήτρη Χαρ. Ηλιόπουλο, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Πόσο κοντά είμαστε στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για τον καρκίνο;», την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013 και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου.

Η ομιλία είναι προσαρμοσμένη για ευρύτερο κοινό. Μετά το πέρας της ομιλίας, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία ο κ. Ηλιόπουλος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος είναι μέλος του «Κοινού των Μαγνητών» και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Σωματείου να κάνει την ομιλία αυτή.

Είναι γνωστός στην ιατρική κοινότητα των ΗΠΑ και έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία από διάφορους φορείς στην Αμερική για τις έρευνές του στον καρκίνο. Σε ηλικία μόλις 30 ετών, εξαιτίας του ερευνητικού του έργου και της ποιότητας των δημοσιεύσεων του, εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και στο αντι-καρκινικό κέντρο Dana-Farber στην Βοστώνη.

Προ μηνών μεταφέρθηκε από την Βοστώνη στο Λος Αντζελες, όπου εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (UCLA), και ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Συστηματικής Βιο-ιατρικής (Center for Systems Biomedicine) που έχει ως σκοπό την επιτάχυνση εξεύρεσης νέων θεραπειών για τον καρκίνο και άλλων ασθενειών. Το κέντρο αυτό αποτελεί ένα νέο μοντέλο βιο-ιατρικής έρευνας όπου δίνει τη δυνατότητα σε ερευνητές σε πανεπιστημιακό περιβάλλον να κάνουν έρευνα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που βρίσκονται συνήθως σε μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει καλωσόρισμα του Δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη και του προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Απόστολου Ζουπανιώτη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή. Της κύριας ομιλίας του Δ. Ηλιόπουλου, θα προηγηθεί μια σύντομη παρουσίαση για το θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου και της κατάστασης στην Ελλάδα από τον ογκολόγο του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιώργο Ρήγα.

Μετά την ομιλία του Δ. Ηλιόπουλου θα γίνουν σύντομες παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, της Αντικαρκινικής Εταιρείας, των Φίλων του Νοσοκομείου Βόλου, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Μαγνησίας και του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Η Φλόγα», οι οποίοι υποστηρίζουν ευγενικά την εκδήλωση.

Περίληψη ομιλίας του Δ. Ηλιόπουλου

«Πόσο κοντά είμαστε στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για τον καρκίνο;» Σε καθημερινό επίπεδο, θα πει ο διακεκριμένος Βολιώτης καθηγητής, σε διάφορες συζητήσεις που γίνονται κάποιος θα ακούσει αυτή την ερώτηση. Επίσης πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν μπορεί να βρεθεί το φάρμακο κατά του καρκίνου. Αφού γίνεται τόση έρευνα, εδώ και δεκαετίες, από χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο και φαρμακευτικές εταιρείες με τεράστια κόστη, εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια κάθε χρόνο, γιατί δεν μπορεί να ανακαλυφθεί κάποιο φάρμακο; Αυτά είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα που θα προσπαθήσει να απαντήσει ο προσκεκλημένος ομιλητής.

Επίσης, είναι γνωστό ότι ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια και ο διακεκριμένος ερευνητής θα αναφερθεί στον καθημερινό τρόπο της ζωής μας, στη διατροφή μας και το στρες που συμβάλλουν στην καρκινογένεση. Εκτός από τις αιτίες, ο ομιλητής θα αναφερθεί στις καινούργιες θεραπείες που ανακαλύφθηκαν μέσα στο 2013 και ποιες από αυτές θα γίνουν διαθέσιμες στους ασθενείς με καρκίνο τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Δ. Ηλιόπουλος πριν από περίπου τρία χρόνια, ανακάλυψε ότι το αντιδιαβητικό φάρμακο, η μετφορμίνη, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του παγκρέατος. Στην ομιλία του, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την πρωτοποριακή μεθοδολογία που ανακάλυψε και ακολούθησε, η οποία οδήγησε στην ανακάλυψη της μετφορμίνης. Η μεθοδολογία αυτή βασίζεται στη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η πληροφορική και η ρομποτική, και βοηθάει στην επιτάχυνση ανακάλυψης νέων θεραπειών μέσα σε δυο έως τέσσερα χρόνια αντί για οκτώ ή δέκα χρόνια που απαιτούνται αυτή τη στιγμή. Η μεθοδολογία αυτή, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται για την εξεύρεση νέων φαρμάκων από μεγάλα πανεπιστήμια και φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ.

Στην Ελληνική dreamteam που νίκησε τον καρκίνο

Σημαντικές ανακαλύψεις της ερευνητικής του ομάδας

Μία από τις μεγαλύτερες νίκες απέναντι στον καρκίνο πέτυχε μια ελληνική ομάδα επιστημόνων. Με επικεφαλής τον Βολιώτη καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Δημήτρη Ηλιόπουλο, κατάφεραν να βρουν το «όπλο» που εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

«Με βάση τη μεθοδολογία που έχουμε αναπτύξει σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών έχουμε καταφέρει να βρούμε δύο καινούργια φάρμακα για τον καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος», έλεγε σε συνέντευξη που παραχωρούσε τον Νοέμβριο του 2011 στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πολυβραβευμένος Καθηγητής.

«Ανακαλύψαμε ότι η μετορφίνη, που είναι αντιδιαβητικό φάρμακο, και εμποδίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος. Βασιζόμενοι στα αποτελέσματά μας ξεκινήσαμε κλινικές δοκιμές σε τρία αντικαρκινικά κέντρα στην Αμερική, όπου ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος λαμβάνουν χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με τη μετορφίνη, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά και ίσως έχουμε το πρώτο αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία αυτού του επιθετικού καρκίνου», πρόσθετε ο κ. Ηλιόπουλος.

Η ελληνική dream team μετά από πολλά χρόνια ερευνών ανακάλυψε τα πρώτα αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος και του ήπατος, που μέχρι σήμερα δεν άφηνε περιθώρια σωτηρίας σε όποιον είχε προσβληθεί. Ο δρ Δημήτρης Ηλιόπουλος και η ομάδα του, η οποία απαρτίζεται ως επί το πλείστον από Ελληνες επιστήμονες, δίνουν πλέον με την έρευνά τους ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από τις δύο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Βιογραφικό Δημ. Ηλιόπουλου

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, γιος του Χαραλάμπους και της Ελένης Ηλιοπούλου, μεγάλωσε στον Βόλο. Είναι παντρεμένος με την λέκτορα ογκολογίας-αιματολογίας, Αλεξάνδρα Δρακάκη, με την οποία έχουν αποκτήσει τρεις κόρες, την Μαριλένα, την Χαρά και την Αντωνία. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Βόλου και έγινε δεκτός στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε το 2001 με εξειδίκευση στο τομέα της γενετικής του ανθρώπου. Το 2002 μετέβη στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ όπου έγινε δεκτός με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον και αποφοίτησε το 2006 με τον τίτλο του διδάκτορα, με εξειδίκευση στην ογκολογία. Το 2007, μετέβη στη Βοστώνη, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου πραγματοποίησε τις μεταδιδακτορικές του σπουδές στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής στο εργαστήριο του Kevin Struhl, ενός από τους κορυφαίους μοριακούς βιολόγους στον κόσμο, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην επιστημονική του εξέλιξη. Ταυτόχρονα παρακολούθησε μαθήματα πληροφορικής στο πανεπιστήμιο MIT.

Το 2010, εξελέγη επίκουρος καθηγητής της Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όντας ένας από τους πιο νέους σε ηλικία καθηγητές στην Ιατρική Σχολή, και συνέχισε το ερευνητικό του έργο στο διάσημο αντι-καρκινικό κέντρο Ντάνα-Φάρμπερ.

Το 2012, μετέβη στο Πανεπιστήμιο UCLA στην πόλη του Λος Άντζελες, στην πολιτεία της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ. Εκεί εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του UCLA, όπου ίδρυσε το Κέντρο της Συστηματικής Βιο-ιατρικής, που έχει ως σκοπό την επιτάχυνση εξεύρεσης νέων θεραπειών για τον καρκίνο και άλλων ασθενειών. Το κέντρο αυτό αποτελεί ένα νέο μοντέλο βιο-ιατρικής έρευνας όπου δίνει την δυνατότητα σε ερευνητές σε πανεπιστημιακό περιβάλλον να μπορούν και κάνουν έρευνα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που βρίσκονται συνήθως σε μεγάλες εταιρίες βιοτεχνολογίας. Μέσα στην φετινή χρονιά, ο Δ. Ηλιόπουλος έγινε δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα διοίκησης επιχειρήσεων για υψηλόβαθμα στελέχη (executive MBA) της Σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου UCLA.

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος έχει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και σε διεθνή συνέδρια. Έχει λάβει διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου του καλύτερου νέου ερευνητή στον καρκίνο του παγκρέατος από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία. Επίσης είναι μέλος διεθνών επιστημονικών εταιριών, όπως της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρίας και της Παγκόσμιας Εταιρίας Βιοπληροφορικής.

Το 2006 ίδρυσε μαζί με τον Κώστα Δροσάτο και τον Ιορδάνη Καραγιαννίδη την πρώτη Ελληνο-Αμερικανική Βιο-ιατρική Ένωση, στην οποία υπήρξε αντιπρόεδρος, και έχει ως σκοπό την ενίσχυση της βιο-ιατρικής έρευνας στην Ελλάδα από καθηγητές ελληνικής καταγωγής που διδάσκουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου