ΤΟΠΙΚΑ

Τσουνάμι εργατικών διαφορών στο Βόλο

τσουνάμι-εργατικών-διαφορών-στο-βόλο-720080

«Τσουνάμι» εργατικών διαφορών και τριμερών στην Επιθεώρηση Εργασίας στο Βόλο. Τρείς εργατικές διαφορές κατά μέσο όρο την ημέρα και 60 περίπου το μήνα, έχουν να διεκπεραιώσουν οι τρείς επιθεωρητές που έχουν απομείνει και δίνουν τη μάχη με όπλο τους την εργατική νομολογία για να «προστατεύσουν» τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Πριν από τρία και τέσσερα χρόνια, ούτε οι ίδιοι οι Επιθεωρητές εργασίας δε θα περίμεναν ότι θα ήταν τόσο «ανάρπαστοι». Όμως, το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει ανοίξει πλέον διάπλατα την πόρτα στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τους έχει επιφορτίσει με περισσότερη δουλειά, την οποία φέρνουν εις πέρας αγόγγυστα είναι αλήθεια, παρά το ότι δεν επαρκούν ούτε σε αριθμό αλλά και οι ανάγκες της υπηρεσίας έχουν διπλασιαστεί.

Οι εναπομείναντες υπάλληλοι εργάζονται με αυταπάρνηση πολλές φορές ακόμα και χωρίς τα στοιχειώδη μέσα για να επιτελέσουν το έργο τους. Ουσιαστικά οι αντοχές των επιθεωρητών εργασίας δοκιμάζονται σκληρά σε κάθε επίπεδο, καθώς ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους στηριζόμενοι κυρίως στο φιλότιμό τους και στο υπηρεσιακό τους φρόνημα.

Ο βασικός τους ρόλος είναι να επιθεωρούν και να ελέγχουν εργοδότες για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, κάτι που όμως γίνεται με μεγάλη δυσκολία, αφού ακόμη και από την «τσέπη» τους πληρώνουν ναύλα και μεταφορικά για να κάνουν ελέγχους π.χ στα νησιά των Βορείων Σποράδων για τη μαύρη εργασία. Ο καθένας από τους τρεις Επιθεωρητές είναι υποχρεωμένος κάθε μήνα να κάνει 12 ελέγχους το μήνα. Τις περισσότερες φορές ακόμη και τα έξοδα μετακίνησης «καλύπτονται» από την τσέπη του Επιθεωρητή, αφού το Υπουργείο Εργασίας διαρκώς «ψαλιδίζει» τις δαπάνες, ακόμη και σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα.

Αύξηση εργατικών

διαφορών και τριμερών

Η πόρτα της Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια το «αποκούμπι» για τους εργαζόμενους, που θέλουν να διασφαλίσουν είτε τα δεδουλευμένα τους, είτε να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και να αντιμετωπίσουν διάφορες βλαπτικές μεταβολές που έχουν υποστεί στο χώρο δουλειάς.

Κατά μέσο όρο το μήνα, στην Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποιούνται 60 τριμερείς, συναντήσεις δηλαδή, μεταξύ του Επιθεωρητή Εργασίας με τον εργαζόμενο και το σωματείο που προσφεύγει και φυσικά τον εργοδότη. Ο κύριος λόγος προσφυγής των εργαζομένων στην Επιθεώρηση είναι η απόλυση, ενώ επίσης αυξητική είναι η τάση των προσφυγών που αφορούν στην καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, στη μη ασφάλιση του εργαζόμενου, στη μη καταβολή υπερωριών και αποζημίωσης και στη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, κυρίως όσον αφορά τις απολύσεις, οι υποθέσεις οδηγούνται στα Δικαστήρια, αφού πρώτα η Επιθεώρηση Εργασίας συντάξει το πόρισμά της που ουσιαστικά αποτελεί το «όπλο» των δικηγόρων και των θιγόμενων για να διεκδικήσει τη δικαίωσή τους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που βρίσκονται συμβιβαστικές λύσεις και έτσι εργοδότης και εργαζόμενοι καταλήγουν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας.

«Με δεμένα χέρια…»

Στηνπαρούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπου ανθεί η μαύρη, ανασφάλιστη εργασία, η παράνομη ευελιξία και σε δεκάδες περιπτώσεις η εργοδοτική αυθαιρεσία, ο ρόλος των Επιθεωρητών Εργασίας θα έπρεπε να είναι ενισχυμένος, όπως τονίζουν οι ίδιοι στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Δυστυχώς όμως υπάρχεισυρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των μηχανισμών μεσολάβησης μεταξύ των κοινωνικών ανταγωνιστών (ΟΜΕΔ) που σε συνδυασμό με την αφαίμαξη από προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό.

Παρ’ όλα αυτά κάθε μέρα οι τρείς επιθεωρητές της Μαγνησίας έχουν επιφορτιστεί και πραγματοποιούν τουλάχιστον 3 τριμερείς. Τα δελτία εργατικών διαφορών είναι γεμάτα με καταγγελίες για τρομοκρατικές πρακτικές και εκβιαστικές μεθόδους εργοδοτών, για σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας για εκβιασμούς για υπογραφή ατομικών συμβάσεων και μειώσεις μισθών, μεγάλες και συχνές καθυστερήσεις δεδουλευμένων, εργασία εκτός έδρας χωρίς καταβολή της εκ του νόμου προβλεπόμενης αποζημίωσης, αναγκαστική εργασία σε μέρες αργίας, επιβολή εξαήμερης εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, απόλυση υπαλλήλων για συμμετοχή σε απεργία, ομαδικές απολύσεις, μέχρι και για παρακολούθηση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου