ΤΟΠΙΚΑ

Επεσε κάτω από τα όρια ο υδράργυρος στην Αγριά

επεσε-κάτω-από-τα-όρια-ο-υδράργυρος-στη-720066

Κάτω από τα ανώτατα όρια του 1 ppm που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τον υδράργυρο βρέθηκαν και τα έξι δείγματα νερού που ελήφθησαν προχθές από ισάριθμα σημεία του δικτύου ύδρευσης της Αγριάς. Παρόλα ταύτα με ανακοίνωσή της συνιστά τους κατοίκους της περιοχής να μην πίνουν ακόμη νερό από το δίκτυο, καθώς θα γίνει νέα δειγματοληψία αύριο Δευτέρα προκειμένου να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι το δίκτυο νερού της περιοχής είναι απόλυτα ασφαλές.

Σημειώνεται πως η περιοχή της Αγριάς είναι χωρίς νερό εδώ και δέκα μέρες, μετά τις υπερβάσεις που σημειώθηκαν στις τιμές του υδραργύρου από τη γεώτρηση Κναβάκι που είναι στο δρόμο Αγριάς – Δράκειας. Στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ που έγινε την περασμένη Τετάρτη ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ Δημ. Οικονομίδης απέδωσε τις αυξημένες τιμές του υδραργύρου στο γεγονός, ότι οι αυξημένες τιμές είναι σε τερματικά σημεία του δικτύου με αποτέλεσμα τα νερά να μην ανακυκλώνονται, καθώς δεν υπάρχουν στην Αγριά βρόγχοι, όπως αυτοί που υπάρχουν στο δίκτυο ύδρευσης του Βόλου, για να ανανεώνονται τα νερά.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ έχει ως εξής:

«Η ΔΕΥΑΜΒ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι από τα αποτελέσματα των τελευταίων επαναληπτικών δειγματοληψιών στο δίκτυο ύδρευσης της Αγριάς, της 26ης Ιουλίου, που κοινοποιήθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Ιουλίου, προκύπτει ότι η συγκέντρωση υδραργύρου σε όλο πλέον το δίκτυο είναι σημαντικά κάτω από την ανώτατη παραμετρική τιμή που θέτει η νομοθεσία.

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, όλα τα δείγματα τα οποία λήφθηκαν σε διάφορα σημεία του δικτύου, έδειξαν συγκέντρωση σημαντικά κάτω του ανωτάτου επιτρεπτού ορίου που είναι 1 ppm.

Συγκεκριμένα, το πρώτο δείγμα κοντά στα Αστέρια, στο δυτικό τμήμα της πόλης, έδειξε συγκέντρωση υδραργύρου 0,20 ppm, το δεύτερο στο καφέ Ίριδα, στο κέντρο, μικρότερη από 0,20 ppm, το τρίτο στο ζαχαροπλαστείο Μπούκη, στη διασταύρωση προς Σουτραλί, 0,22 ppm, το τέταρτο κοντά στην ΕΨΑ 0,34 ppm, το πέμπτο στο ανατολικό τέρμα Αγριάς 0,28, ενώ το τελευταίο Ανατολικά, προς θέση Βροχιά, 0,76 ppm, με απόκλιση ±0,09.

Παρόλο που από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το σύνολο του δικτύου είναι πλέον ασφαλές, αφού πληροί τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας ως προς την παραμετρική τιμή του υδραργύρου, η ΔΕΥΑΜΒ, υπεύθυνη και ευαίσθητη στα θέματα της δημόσιας υγείας, όπως επανειλημμένως έχει αποδείξει, θα προχωρήσει σε επανέλεγχο, με νέα δείγματα που θα ληφθούν τη Δευτέρα και τα αποτελέσματα τους θα γνωστοποιηθούν στην Υπηρεσία την Τρίτη, προκειμένου να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα για την ασφάλεια ολόκληρου του δικτύου. Συνεπώς, παρακαλούνται οι κάτοικοι να μην κάνουν χρήση του νερού του δικτύου για πόση μέχρι να υπάρξει νεότερη ανακοίνωση, που θα επιβεβαιώνει την ασφάλεια του δικτύου. Οι κάτοικοι μπορούν, για πόσιμο νερό, να κάνουν χρήση των κοινόχρηστων βρυσών (νερό Ανεμούτσας)».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου