ΤΟΠΙΚΑ

Ο υδράργυρος ανεβαίνει, οι τιμές πέφτουν

ο-υδράργυρος-ανεβαίνει-οι-τιμές-πέφτο-720078

Ο υδράργυρος μπορεί -εν μέσω θέρους- να ανεβαίνει στο Βόλο, οι τιμές όμως ακολουθούν αντίθετη κατεύθυνση…

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, βρίσκει τους καταστηματάρχες του Βόλου, να ετοιμάζουν νέους τιμοκαταλόγους με μειωμένες τιμές στα είδη που προσφέρουν. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα ισχύσει από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Αυγούστου και οι επιχειρηματίες του κλάδου προετοιμάζονται προκειμένου το μέτρο να περάσει άμεσα και τους θαμώνες τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Περί τα 500 σήματα έχει ζητήσει ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με την ένδειξη «Μειώθηκε ο ΦΠΑ. ΕΔΩ μειώσαμε τις τιμές», προκειμένου να επικολλήσουν οι επιχειρηματίες σε εμφανή σημεία στα καταστήματά τους, για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών, μετά και τη μείωση του ΦΠΑ.

Προμήθεια σημάτων

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών, Απ. Αθανασό, την ερχόμενη Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση προκειμένου τα μέλη να ενημερωθούν για τη μείωση του ΦΠΑ και την πρωτοβουλία μείωσης των τιμών.

Παράλληλα, υπάλληλος του συλλόγου, θα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, προκειμένου να παραλαμβάνει από τους καταστηματάρχες που θα συμμετέχουν στη μείωση τιμών, τους παλιούς τιμολοκαταλόγους, φωτοτυπία του «Ζ» της επιχείρησης και το νέο τιμοκατάλογο με τις νέες τιμές. Με την παράδοση των στοιχείων, κάθε επιχειρηματίας θα έχει το δικό του φάκελο και θα παραλαμβάνει το ειδικό σήμα.

Μειώσεις και προνόμια

Η μείωση των τιμών στα προσφερόμενα από καφετέριες και εστιατόρια είδη, θα κυμαίνεται μεταξύ 5% έως 8,1% και πρέπει να αφορά στα τρία τέταρτα του τιμοκαταλόγου κάθε επιχείρησης.

Οπως εξηγεί ο κ. Αθανασός, όσοι επιχειρηματίες μειώσουν τις τιμές θα απολαμβάνουν προνόμια. Θα έχουν προτεραιότητα στη διεκδίκηση προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, προτεραιότητα στην επιδότησή τους για πρόσληψη εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ, ενώ οι επιχειρήσεις τους θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Ανάπτυξης, του ΕΟΤ κ.α.

Πιάνοντας το σφυγμό του κλάδου, ο κ. Αθανασός υποστηρίζει ότι ήδη αρκετοί επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών. «Οι καταστηματάρχες θα αποδείξουν έμπρακτα τη διάθεσή τους να στηρίξουν τους θαμώνες τους μειώνοντας τις τιμές, έστω και σε δύσκολες οικονομικά εποχές», σχολίασε ο κ. Αθανασός.

Φθηνότερο το τραπέζι για δύο

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με την ισχύ του νέου μειωμένου ΦΠΑ και τη μείωση των τιμών των ειδών, ένας ελληνικός καφές θα κοστίζει από 2 ευρώ που στοιχίζει σήμερα, 1,80 ευρώ.

Για τον κρύο εσπρέσσο η τιμή θα διαμορφωθεί στα 2,70 ευρώ από 3 ευρώ που κοστίζει σήμερα.

Μία πίτσα αξίας 8 ευρώ θα «πέσει» στα 7,30 ευρώ. Η χωριάτικη σαλάτα αξίας πέντε ευρώ θα κοστίζει πλέον 4.60 ευρώ, μία μπριζόλα θα πωλείται προς 7,30 ευρώ αντί 8 ευρώ που κοστίζει σήμερα, ενώ η τιμή του αναψυκτικού θα διαμορφωθεί στα 2,30 ευρώ από 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα.

Γενικότερα, για ένα τραπέζι δύο ατόμων, το σημερινό κόστος είναι περίπου 20 ευρώ. Με τις νέες τιμές, ο τελικός λογαριασμός αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στα 18 ευρώ περίπου.

Η μείωση των τιμών μπορεί να μην είναι θεαματική με μια πρώτη ματιά, σίγουρα όμως θα αφήσει περισσότερα χρήματα στην τσέπη των καταναλωτών, που είναι πιο συχνοί θαμώνες των καταστημάτων. Για παράδειγμα, ένας καθημερινός θαμώνας καφετέριας που πληρώνει τρία ευρώ για τον καφέ του, θα «κερδίζει» δέκα ευρώ περίπου το μήνα, από τη στιγμή που το μηνιαίο κόστος μόνο για τον καφέ θα «πέσει» από τα 90 στα 80 ευρώ.

Αυστηρότεροι έλεγχοι

Τη μείωση του ΦΠΑ θα… συνοδεύσουν αυστηρότεροι έλεγχοι από κλιμάκια πάταξης της φοροδιαφυγής. «Θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε κρούσματα φοροδιαφυγής», επισημαίνει ο κ. Αθανασός, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους καταστηματάρχες ότι σε περίπτωση που δεν εκδώσουν έστω και μία απόδειξη κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο της επιχείρησής τους από μία έως δύο ημέρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου