ΤΟΠΙΚΑ

Στέρεψε από νερό… η λίμνη Κάρλα

στέρεψε-από-νερό-η-λίμνη-κάρλα-671455

Σε τεντωμένο σκοινί το οικοσύστημα του ταμιευτήρα στην Κάρλα. Μειώθηκε σημαντικά η στάθμη, με αποτέλεσμα να υφίσταται σοβαρό πρόβλημα για την επιβίωση του Ταμιευτήρα.

Ο όγκος των υδάτων του έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα φέτος να παρατηρείται η χαμηλότερη στάθμη από το 2009, χρονιά που άρχισε η πλήρωση της Κάρλας με νερά από τον Πηνειό. Οι κύριες αιτίες του προβλήματος είναι η ανομβρία το προηγούμενο διάστημα, το γεγονός ότι εφέτος στον ταμιευτήρα δεν έπεσε ούτε σταγόνα από τον Πηνειό και η μη λειτουργία των αντλιοστασίων, λόγω δολιοφθορών που δεν αντικαταστάθηκαν ελλείψει κονδυλίων όπως υποστηρίζει η ΕΥΔΕ.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκανε ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας από τον Ιούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο, η μείωση της στάθμης του νερού είναι ιδιαίτερα αισθητή για αυτό και ο Φ.Δ χτύπησε «καμπανάκι» ενημερώνοντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και κάθε αρμόδια αρχή για το θέμα.

«Το 90% της τροφοδοσίας του ταμιευτήρα προβλέπεται να προέρχεται από το περίσσευμα του Πηνειού, δηλαδή τη χειμερινή δίαιτα του ποταμού. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται να μπαίνουν ύδατα στον ταμιευτήρα της Κάρλας από τον Πηνειό έως το τέλος Απριλίου. Εφέτος όμως δεν μπήκε σταγόνα στον ταμιευτήρα για λόγους που δε γνωρίζουμε», δήλωσε την Κυριακή στο ειδικό ένθετο στο «Βήμα» ο δασολόγος κ. Δημήτρης Μιχαλάκης από το Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας. Τις σχετικές υποδομές χειρίζεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Έργου (ΕΥΔΕ) Κάρλας, η οποία όμως υπολειτουργεί καθώς παρουσιάζει έλλειψη πόρων και προσωπικού.

Από το 2009, οπότε ξεκίνησε η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερά του Πηνειού, στόχος ήταν το κατώτερο όριό του να φτάνει τα 45,6 μέτρα υπερθαλάσσιο ύψος. Εφέτος, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη, παρατηρείται η χαμηλότερη στάθμη από το 2009 και γι’ αυτό ο φορέας ενημέρωσε την ΕΥΔΕ. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ο όγκος των υδάτων της Κάρλας μειώθηκε περισσότερο από 16 εκατ. κυβικά μέτρα νερού σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο οπότε η στάθμη των υδάτων είχε ξεπεράσει τα 46 μέτρα και ο όγκος τους τα 46 εκατ. κυβικά μέτρα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι τον Οκτώβριο αναμένεται η στάθμη του νερού να είναι ακόμη πιο μειωμένη.

Η μείωση της στάθμης του νερού προκαλεί ανάμικτες αντιδράσεις. Ευνοεί τηνορνιθοπανίδα, προκαλεί όμως τεράστια προβλήματα στα ψάρια καθώς μειώνεται ο ζωτικός τους χώρος και πεθαίνουν.

Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κα.Μα.Κε.Βε με ανακοίνωσή του χθες επισημαίνει ότι καταγράφει διαρκώς την στάθμη της λίμνης και τον εκτιμώμενο αυτής όγκο νερού, δεδομένου ότι η αυξομείωση της στάθμης έχει άμεση επίπτωση στις οικολογικές συνθήκες και την υδρο-βιολογική λειτουργία του οικοσυστήματος, εάν και δεν είναι- τουλάχιστον στην παρούσα φάση- ο διαχειριστής του υδρολογικού συστήματος Πηνειός – Κάρλα, ενώ λειτουργεί γνωμοδοτικά προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας συμβάλλοντας στην λήψη ορθών περιβαλλοντικά αποφάσεων.

Για το θέμα της στάθμης της Κάρλας ο ΦΔ έγκαιρα έχει διατυπώσει (εγγράφως και προφορικά) τη γνώμη του και τις επιφυλάξεις του, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα για διατήρηση της απαραίτητης οικολογικής στάθμης, αλλά σεβόμενος ταυτόχρονα τις υπαρκτές ανάγκες για χρήση του νερού.

Ομως πέραν των άλλων, το γεγονός της έντονης μείωσης στάθμης προέκυψε -σε μεγάλο βαθμό- και από τη μη λειτουργία τεχνικών έργων της Κάρλας ( μη- ολοκλήρωση, δολιοφθορές κ.λπ.) αναδεικνύοντας το ότι, η οποιαδήποτε καθυστέρηση των έργων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανασύσταση και την ομαλή λειτουργία του οικοσυστήματος.

Τέλος σύμφωνα με το Φ.Δ προκύπτει ως επείγουσα ανάγκη η ορθή και ολοκληρωμένη διαχείριση του υδατικού συστήματος Πηνειός – Κάρλας, η οποία κατ’αρχήν θα διασφαλίζει την οικολογική βιωσιμότητα της λίμνης Κάρλας και στη συνέχεια και, εφ’όσον είναι συμβατό, την ικανοποίηση των χρηστών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου