ΤΟΠΙΚΑ

Νέοι τιμοκατάλογοι στην εστίαση

νέοι-τιμοκατάλογοι-στην-εστίαση-671493

Σε νέα έξοδα οι καταστηματάρχες που καλούνται να εκδώσουν καταλόγους απόλυτα λεπτομερείς

Ξανά το χέρι βαθιά στην τσέπη, καλούνται να βάλουν οι καταστηματάρχες στον κλάδο της εστίασης – διασκέδασης για να εκδώσουν νέους τιμοκαταλόγους, βάσει του Νόμου 4177 του 2013 και σχετικής υπουργικής απόφασης, που τέθηκε σε ισχύ από τις 2 Σεπτεμβρίου, κοινοποιήθηκε όμως στον τοπικό Σύλλογο Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας μόλις στις 9 του μήνα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Πριν από ένα μήνα περίπου, οι καταστηματάρχες που προχώρησαν σε μειώσεις τιμών στα είδη τους μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, είχαν υποχρεωθεί να αλλάξουν τιμοκαταλόγους. Οι τιμοκατάλογοι δεν πρόλαβαν να τοποθετηθούν στα τραπέζια και οι καταστηματάρχες υποχρεούνται να τους αλλάξουν εκ νέου.

Σύμφωνα με το Νόμο και σχετική υπουργική απόφαση, οι τιμοκατάλογοι αλλάζουν με στόχο «να γνωρίζει ο καταναλωτής τα προϊόντα που πρόκειται να καταναλώσει και την τιμή στην οποία διατίθενται».

Κατάλογοι με…λεπτομέρεια

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, γρήγορης εστίασης, εστιατορίων ξενοδοχείων, ταβερνών, καφετεριών και κέντρων διασκέδασης, είναι υποχρεωμένοι να δώσουν νέα μορφή -πιο λεπτομερή- στους τιμοκαταλόγους τους.

Πλέον δε θα αναγράφεται απλώς το είδος και δίπλα η τιμή. Θα αναγράφεται το είδος, η τιμή προ Φ.Π.Α. και η τελική τιμή.

Στα φαγητά, ο εστιάτορας είναι υποχρεωμένος για τις μερίδες να αναγράφει δίπλα από το κάθε φαγητό, μέχρι και το βάρος ή την ποσότητα του κάθε είδους.

Υποχρεούται επίσης να αναγράφει το είδος του λαδιού που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, αν το προϊόν είναι κατεψυγμένο ή προμαγειρεμένο ή αν είναι ΠΟΠ (προϊόν ονομασίας προέλευσης).

Αλλαγές και για τα ποτά, αλκοολούχα ή μη. Θα πρέπει να αναγράφεται η ποσότητα (πόσα ml είναι), ο τόπος προέλευσης αλλά και ο παραγωγός ή εμφιαλωτής.

Αλλαγές και σε επίπεδο ταμπλ ντοτ, όπου ο πελάτης θα πρέπει να γνωρίζει αναλυτικά το μενού και τις χρεώσεις ανά άτομο.

Επίσης σε κάθε τιμοκατάλογο θα πρέπει να αναγράφεται η ελάχιστη κατανάλωση, ενώ ακόμη και τα φύλλα διαμαρτυρίας θα πρέπει να είναι σφραγισμένα.

Αντιμέτωποι με πρόστιμα

Οι αλλαγές φέρνουν αντιμέτωπους τους καταστηματάρχες με «τσουχτερά» πρόστιμα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας, Απ. Αθανασό, για πρώτη φορά, οι καταστηματάρχες που δεν έχουν τιμοκαταλόγους στο 50% των τραπεζιών τους ή δε θα έχουν αναρτημένους καταλόγους σε εμφανή σημεία προκειμένου ο πελάτης να είναι ενήμερος πριν καθίσει για το τι θα πληρώσει, κινδυνεύουν με διοικητικές κυρώσεις. Παλιότερα οι επιχειρηματίες «σύρονταν» στα δικαστήρια.

Πρόστιμο 1.000 ευρώ προβλέπεται για έλλειψη τιμοκαταλόγων και από 500 ευρώ πρόστιμο για κάθε είδους έλλειψη στους καταλόγους, είτε αυτή αφορά στη μη αναγραφή της διπλής τιμής (προ και μετά Φ.Π.Α.) είτε στη μη αναγραφή του βάρους του φαγητού ή της ποσότητας του ποτού. Οι λεπτομέρειες του νόμου φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της τοπικής ένωσης (http://www.e-restaurant.gr/).

«Εκτός από το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες καλούνται να υποβληθούν εκ νέου στο έξοδο της έκδοσης νέων καταλόγων που κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, δημιουργείται και ένας μηχανισμός είσπραξης χρημάτων από πρόστιμα εις βάρος του κλάδου, που πλέον έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην Πολιτεία και είναι όμηρος των διαθέσεων του κράτους», αναφέρει ο κ. Αθανασός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου