ΤΟΠΙΚΑ

ΙΜΑΣ: «Φεύγουμε από την Ελλάδα εάν…»

ιμασ-φεύγουμε-από-την-ελλάδα-εάν-646517

Τι λέει η εταιρεία στη ΔΕΗ για τον επίμαχο διαγωνισμό – Και δεύτερη βολιώτικη εταιρεία στο συγκεκριμένο έργο

Με αποχώρηση από την Ελλάδα «προειδοποιεί» ευθέως η Contitech ΙΜΑΣ Α.Ε εάν δεν της κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για το έργο 70 εκ. ευρώ που αποκάλυψε χθες ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», προκειμένου να πιέσει για να πάρει μεγαλύτερο κομμάτι του έργου από τους ανταγωνιστές της.

Στον επίμαχο διαγωνισμό, εκτός από τον ΙΜΑΝΤΑ που εδρεύει στο Βόλο και την πολωνική εταιρεία, προσφορά κατέθεσε και σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κατοχυρώσει τμήμα του έργου» και δεύτερη Βολιώτικη εταιρεία που επίσης δραστηριοποιείται στο ίδιο αντικείμενο, απασχολώντας σημαντικό αριθμό προσωπικού. Χθες μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από τον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών έκανε δημόσια παρέμβαση, καταγγέλλοντας δημόσια τη Διοίκηση τη ΔΕΗ και ζητώντας επανεξέταση του διαγωνισμού.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά επιστολή που απέστειλε η τοπική εταιρεία με έδρα το Βόλο από τις 5 Φεβρουαρίου στον πρόεδρο της Διοίκησης της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβό και η οποία κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους υπουργούς, όπου η Contitech ΙΜΑΣ Α.Ε βάζει θέμα ανοιχτά αποχώρησης τονίζοντας: «Δυσμενές αποτέλεσμα των ως άνω διαγωνισμών για την εταιρείας μας, είτε για λόγους αμελητέας διαφοράς τιμής και χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη για τον βασικό μέτοχο της ΔΕΗ, είτε μη συγκρίνοντας το μέγεθος και την ποιότητα των εταιρειών, θα θέσει ευθέως σε αμφιβολία την παραμονή της εταιρείας μας στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της εταιρείας «μεταφέρθηκαν» από τους εκπροσώπους του σωματείου και στην προχθεσινή συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα, με ορισμένους ωστόσο να εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το γεγονός ότι η εταιρεία επισείει «το τελεσίγραφο της αποχώρησης από την Ελλάδα προκειμένου να πιέσει για να κατοχυρωθεί υπέρ της ένας διαγωνισμός του Δημοσίου που είναι διεθνής και έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές τις οποίες γνώριζαν εκ των προτέρων όσοι συμμετείχαν και δεν είχαν εκφράσει ενστάσεις».

Oι υπουργοί κ.κ. Λαφαζάνης κυρίως και ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύτηκαν ότι θα εξετάσουν το θέμα, ενώ χθες η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Μ. Χρυσοβελώνη δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου, χρήζει επανεξέτασης τόσο των όρων που προκηρύχθηκαν όσο και του πλαισίου των συμμετεχόντων εταιρειών που κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Στη συγκεκριμένη επιστολή επίσης η εταιρεία του ΙΜΑΝΤΑ αναλύοντας τα επιχειρήματά της υποστηρίζει ότι πλασματικά εμφανίζεται να είναι πιο ακριβή από τους «ανταγωνιστές της» καθώς όπως ισχυρίζεται εάν επιλεγούν οι άλλες εταιρείες το τελικό κόστος ανά μονάδα μέτρησης της ΔΕΗ είναι υψηλότερο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει προκηρύξει εντός του 2014 τρεις διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, προϋπολογισμού 3,3 εκ. ευρώ, 11, 9εκ. ευρώ και 71,7 εκ. ευρώ για την προμήθεια ελαστικών ταινιών. Μάλιστα οι τρεις αυτοί διαγωνισμοί καλύπτουν το σύνολο των αναγκών της ΔΕΗ σε ελαστικές ταινίες για τα επόμενα περίπου 3 χρόνια. Διάνοιξη των προσφορών έγινε μόνο για τον πρώτο διαγωνισμό των 3,3 εκ. ευρώ που ανατέθηκε σε μία Πολωνική εταιρεία και στη μικρότερη ντόπια εταιρεία. Οι προσφορές των δύο άλλων διαγωνισμών, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές ανοίχτηκαν προχθές με τον ΙΜΑΝΤΑ να λαμβάνει ένα σημαντικό τμήμα του έργου -περίπου 20 εκ. ευρώ- και το υπόλοιπο να «μοιράζεται» στην Πολωνική εταιρεία -το μεγαλύτερο τμήμα- και ένα τρίτο κομμάτι της δουλειάς στη δεύτερη Βολιώτικη επιχείρηση.

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος, μετά το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ», με ανακοίνωσή της εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη ΔΕΗ κατηγορώντας τη διοίκηση ότι «στην Ελλάδα της ανεργίας, επιλέγει να δώσει δουλειά πολλών εκατομμυρίων για να δουλέψουν Πολωνοί εργαζόμενοι».

Η ΟΕΧΒΕ υποστηρίζει ότι «η ΔΕΗ άλλαξε σημαντικούς όρους του διαγωνισμού με στόχο να διευκολύνει ανταγωνιστές εγχώριας εταιρείας και απορίας άξιο είναι χωρίς να εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της ίδιας της ΔΕΗ, αφού οι όροι που αλλάχθηκαν δημιουργούν πρόσθετα κόστη αλλά και κινδύνους, που δεν φαίνονται περιέργως στις τιμές του διαγωνισμού» και εμμέσως πλην σαφώς τάσσεται υπέρ του ΙΜΑΝΤΑ λέγοντας ότι «εδώ και σαράντα χρόνια προμηθευτής ελαστικών ταινιών στη ΔΕΗ ήταν η εταιρεία ΙΜΑΣ – ΣΥΡΜΑ Α.Ε., με έδρα τη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου και πάντα μέσω Διεθνών μειοδοτικών διαγωνισμών και ότι ποτέ άλλωστε, δεν υπήρξαν προβλήματα παράδοσης ή ποιότητας και ανταποκρίνονταν πάντα σε κατεπείγουσες παραγγελίες ακόμη και αυθημερόν».

Τέλος, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν όπως τονίζει «τη νομιμότητα του συγκεκριμένου διαγωνισμού» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας και η εγχώρια παραγωγή.

  • Σχετικά άρθρα :

Συναγερμός στον ΙΜΑΝΤΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου