ΤΟΠΙΚΑ

Στο επίκεντρο το φρέσκο γάλα

στο-επίκεντρο-το-φρέσκο-γάλα-561294

Το θέμα των αλλαγών στην επιμήκυνση διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλατος στην Ελλάδα, που προτείνει σε έκθεση του ο ΟΟΣΑ, όπως επίσης και η πρόταση της ΕΑΣ Βόλου να εξαγοράσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ Λάρισας, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, θα συζητηθούν σήμερα Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 στην Αθήνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτα Πρίντζο.

Η συνάντηση θα γίνει στη 1 μετά το μεσημέρι, έπειτα από πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση της ΕΑΣ Βόλου για την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων της ΕΑΣ Λάρισας. Σχετικά με την παραπάνω ενέργεια, ο Υπουργός εξέφρασε τη βούληση εάν η συγκεκριμένη πρόταση τελεσφορήσει να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία και άλλων Ενώσεων της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ομως δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα που θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς ο κ. Πρίντζος θα θέσει ευθέως στον Υπουργό τις αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ, σχετικά με την επιμήκυνση της διάρκειας για τον χαρακτηρισμό του γάλατος ως φρέσκο.

Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο: «Η επιμήκυνση διάρκειας για τον χαρακτηρισμό του γάλακτος ως φρέσκο μπορεί, όπως λέει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του, να επιφέρει αλλαγές στην αγορά και να συμπιέσει την τιμή του, αλλά αυτά θα γίνουν κυρίως εις βάρος του Έλληνα κτηνοτρόφου. Αυτή η κίνηση θα ευνοήσει τις εισαγωγές γάλατος από τις γειτονικές χώρες και όλα αυτά την ώρα που οι Έλληνες κτηνοτρόφοι βάλλονται πανταχόθεν και η παραγωγή αγελαδινού γάλατος στην Ελλάδα μειώνεται 15% κάθε χρόνο».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι περιμένει με ενδιαφέρον τις θέσεις του Υπουργού κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη για τα δύο σημαντικά θέματα που αφορούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο.

Παρέμβαση Τσαυτάρη χθες το βράδυ

Πάντως χθες τη διαφωνία του με την επέκταση της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλατος στις επτά από τις πέντε μέρες που είναι σήμερα – ρύθμιση την οποία εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να μειωθεί η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην αγορά, βάσει και των σχετικών υποδείξεων του ΟΟΣΑ, εξέφρασε ανοικτά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Τσαυτάρης τόνισε πως η άρση του περιορισμού των πέντε ημερών για τη διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος θα δημιουργήσει πρόβλημα «διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή» αλλά και στη εγχώρια παραγωγική διαδικασία.

«Η έννοια της φρεσκάδας», σημείωσε ο κ. Τσαυτάρης «είναι έννοια ποιότητας. Και το ότι στη χώρα μας αυτή η φρεσκάδα, υπολογίστηκε ότι μπορεί να έχει τον ορισμό του φρέσκου γάλακτος έως τις 5 ημέρες, δηλαδή δεν είναι 3, αλλά είναι 5 ημέρες η διάρκεια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου