ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση κρατάει μακριά… ασθενείς από ιατρικές εξετάσεις

η-κρίση-κρατάει-μακριά-ασθενείς-από-561493

Χωρίς τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις μένουν σήμερα εκατοντάδες Βολιώτες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος τους. Την ίδια στιγμή εξαιτίας του «κενού» που υπάρχει στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη (π.χ. στο Νοσοκομείο Βόλου δεν υπάρχει Διαβητολογικό Κέντρο), ο κόσμος δεν γνωρίζει που να απευθυνθεί για τον έλεγχο διαβήτη. Μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν όταν βάσει στοιχείων το 6% του πληθυσμού της Μαγνησίας πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου, όπου με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας σε συνεργασία με τους Ενδοκρινολόγους μέλη του, πραγματοποιούσαν δωρεάν έλεγχο του πληθυσμού για το σακχαρώδη διαβήτη, στο πλαίσιο «Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη».

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και εκτιμάται ότι η προσέλευση ξεπέρασε τα 100 άτομα.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης και του κενού στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, ο κόσμος δεν ξέρει που να απευθυνθεί», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ενδοκρινολόγος Κώστας Δεμισλής, προσθέτοντας τα εξής: «Όταν μιλάμε για κενό αναφερόμαστε στο ότι λείπει διαβητολογικό κέντρο από το Νοσοκομείου Βόλου, ενώ την ίδια στιγμή το ΙΚΑ δεν διαθέτει παρόμοια δομή. Το αποτέλεσμα είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού στη Μαγνησία δεν έχει που να απευθυνθεί για να αντιμετωπίσει το σακχαρώδη διαβήτη. Όταν το 6% του πληθυσμού στο Νομού πάσχει από διαβήτη».

«Πολλά άτομα δεν

γνωρίζουν ότι πάσχουν»

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, όπως διευκρίνισε ο κ. Δεμισλής, ότι πίσω από κάθε διαβητικό, υπάρχουν ακόμη 2-3 άτομα που πάσχουν από διαβήτη και δεν το γνωρίζουν.

«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, για την αυξητική τάση του διαβήτη, γι’ αυτό ακόμη και όσοι έχουν το λεγόμενο “τσιμπημένο” ζάχαρο, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικούς. Σήμερα παρατηρούμε πως μαζικά ο κόσμος δεν κάνει ελέγχους, είτε λόγω κόστους, είτε γιατί δεν έχει τη σωστή ενημέρωση. Σήμερα (χθες) ο κύριος σκοπός μας είναι η ενημέρωση και ο έλεγχος τους κόσμου και γι’ αυτό μας εντυπωσίασε η μεγάλη προσέλευση του κόσμου» σημειώνει ο κ. Δεμισλής.

Διατροφή, άσκηση και ενημέρωση

Τέλος, ο κ. Δεμισλής, ανέφερε ότι όσοι πάσχουν από διαβήτη μπορούν να ρυθμίσουν την κατάσταση με σωστή διατροφή, άσκηση, ενημέρωση και ιατρική παρακολούθηση. Παράλληλα τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει πρώτα να προλαβαίνει τις καταστάσεις μέσω της πρόληψης. «Η πρόληψη μπορεί να μας σώσει. Από την άλλη πλευρά τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση με σωστή διατροφή, άσκηση, εκπαίδευση και επισκέψεις στο γιατρό του 2-3 φορές το χρόνο», κατέληξε ο ενδοκρινολόγος κ. Δεμισλής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου