ΤΟΠΙΚΑ

Βροχή κατασχετηρίων για φωτοβολταϊκά

βροχή-κατασχετηρίων-για-φωτοβολταϊκ-561337

Βροχή από ειδοποιητήρια κατασχέσεων έφτασαν τις τελευταίες μέρες σε αρκετούς αγρότες – παραγωγούς της Μαγνησίας αλλά και ιδιώτες που ασχολήθηκαν με τις ΑΠΕ και ενώ το κράτος τους οφείλει χρήματα εδώ και εννιά μήνες. Αντί για γρήγορα και πολλά κέρδη, όπως τους υπόσχονταν, κινδυνεύουν τώρα να χάσουν και τα περιουσιακά τους στοιχεία αγρότες που «επένδυσαν» στα φωτοβολταϊκά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Περισσότεροι από 100 αγρότες είναι απλήρωτοι για το ρεύμα που παράγουν και καλούνται να πληρώσουν φόρους και χαράτσια για χρήματα που δεν εισπράττουν. Παράλληλα οι περισσότεροι τρέχουν και δεν φτάνουν τις τελευταίες μέρες, αφού «απειλούνται» με κατασχέσεις για οφειλές στην εφορία ακόμη και 2.000 και 3.000 ευρώ, όταν το κράτος τους οφείλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Την ερχόμενη Τρίτη ο πανελλήνιος σύνδεσμός τους διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στις 2 το μεσημέρι, καταγγέλλοντάς το για πρωτοφανή εμπαιγμό.

Το υπουργείο από τις 30 Οκτωβρίου είχε δεσμευτεί οπωσδήποτε για αποπληρωμή της παραγωγής των μηνών Απριλίου και Μαίου και κατά πιθανότητα 90% και του Ιουνίου, εντός του 2013, που ωστόσο ξεχάστηκε.

Παράλληλα, μέχρι σήμερα όσοι αποφάσισαν και μάλιστα στήριξαν με πάθος τη συγκεκριμένη εναλλακτική μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντί για κέρδη, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν πληρώνονται για την ενέργεια που παράγουν στα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν δημιουργηθεί στα χωράφια τους, καλούνται να πληρώσουν έκτακτη εισφορά που ανέρχεται στο 30% επί του τζίρου και, μάλιστα, με αναδρομική ισχύ. Επίσης καλούνται να πληρώσουν και φόρους και να αποδώσουν ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει, ενώ την ίδια ώρα το χρέος που «έβαλαν» στην τράπεζα για την «επένδυση», αυξάνεται και τους «σφίγγει το λαιμό», καθώς τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά (από 9,8% – 12%).

Επίσης, όπως τονίζουν το ΥΠΕΚΑ και ο ΛΑΓΗΕ παραμένουν προκλητικά απαθείς στο «όργιο» συμψηφισμών και άνισης μεταχείρισης σε βάρος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και των επαγγελματιών Φ/Β παραγωγών του ηπειρωτικού συστήματος, ενώ ο ΛΑΓΗΕ δεν έχει αναλάβει καμία νομική πρωτοβουλία για να διεκδικήσει και να διαφυλάξει τις εισροές των πόρων ΑΠΕ που τον αφορούν και προέρχονται από τους διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αλλά και την ΔΕΗ.

Τέλος, το θέμα του συμψηφισμού των οφειλών μεταξύ Φ/Β ηλεκτροπαραγωγών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και δημοσίου (φόρων) συνεχίζει να βρίσκεται υπό επεξεργασία προς νομική-τεχνική επίλυση με αποτέλεσμα τα κατασχετήρια να αποστέλλονται μαζικά στους αγρότες προκαλώντας νέους πονοκεφάλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου