ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες διαμαρτυρίες κατά του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα των 5.000 προσλήψεων

δεκάδες-διαμαρτυρίες-κατά-του-οαεδ-γι-51018

Η ηλεκτρονική εφαρμογή, λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας, απέρριπτε επιχειρήσεις ή ενέκρινε άλλες χωρίς πρωτόκολλο

Δεκάδες επιχειρήσεις της Μαγνησίας, οι οποίες τηρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις, απορρίφτηκαν από τη σελίδα του oaed.gr για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων, ηλικίας 25-66 ετών, λόγω κολλήματος της διαδικτυακής εφαρμογής.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι λογιστές διαμαρτύρονται στο Σύλλογο των Οικονομολόγων – Λογιστών Μαγνησίας, ότι στο διάστημα μερικών ωρών, που ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων, το σύστημα από ένα σημείο και μετά είτε δεν δεχόταν αιτήσεις ή πρωτοκολλούσε άλλες, χωρίς τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Στη Μαγνησία εκτιμάται ότι περί τις 300 επιχειρήσεις κατάφεραν να υπαχθούν στο πρόγραμμα. Οι ανάγκες φαίνεται, όμως, ότι ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες, καθώς η έλλειψη ρευστότητας οδήγησε τις ΜΜΕ, να λειτουργούν οριακά από άποψη προσωπικού.

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΣΟΛ Μαγνησίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανώς σήμερα ή αύριο. Ο πρόεδρος του ΣΟΛ, Αριστείδης Παπανδρέου, τόνισε ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν, καθώς δεν κατανεμήθηκαν οι θέσεις κατά Νομό -Περιφέρεια, με αποτέλεσμα οι 5.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας να καλυφθούν ανάλογα με την ταχύτητα της υποβολής από ένα σημείο και μετά.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η μεγάλη επισκεψιμότητα είχε σαν αποτέλεσμα αιτήσεις να μη γίνονται δεκτές γιατί κολλούσε το σύστημα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, κατά περίεργο τρόπο, αιτήσεις έγιναν δεκτές, χωρίς να έχουν καν αριθμό πρωτοκόλλου».

Το θέμα έχει ήδη εγείρει αντιδράσεις από Συλλόγους Οικονομολόγων Φοροτεχνικών. Μετά την Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Άρτα – Φιλιππιάδας, έγγραφη διαμαρτυρία προς τον υπουργό Εργασίας έκανε ο Σύλλογος Λογιστών Νομού Χανίων που συνταυτίζεται.

Οι Σύλλογοι ζητούν από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ, ο οποίος αρνείται να εξετάσει ξανά τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων και να δικαιώσει το αίτημα τους.
Επιπλέον, ζητούν από την ΠΟΦΕΕ να παρέμβει για την τακτοποίηση του παραπάνω θέματος στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Οπως εξηγούν, το λειτουργικό σύστημα του ΟΑΕΔ από κάποια ώρα και μετά παρουσίασε πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μη ζητά στοιχεία, όπως αριθμό και ειδικότητα επιδοτουμένου ανέργου (απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης ) αλλά παραδόξως προχωρούσε στην υποβολή και ολοκλήρωση της αίτηση, χωρίς ο χειριστής τη συγκεκριμένη στιγμή να μπορεί να παρέμβει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου