ΤΟΠΙΚΑ

Περισσότερη ζέστη στο σπίτι, λιγότερο νέφος στην ατμόσφαιρα

περισσότερη-ζέστη-στο-σπίτι-λιγότερο-50988

«Νταχάου». Με αυτή τη λέξη περιέγραψε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ματθαίος Δραμητινός, την κατάσταση που διαμορφώνεται στην πόλη τους χειμωνιάτικους μήνες των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης. Η καύση ξύλων στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, καθιστούν την πόλη «θάλαμο αερίων» με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια να κάνουν… πάρτι στην ατμόσφαιρα.

Η ανάγκη εξεύρεσης φθηνών τρόπων θέρμανσης για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, έχει στρέψει τους πολίτες στις αποθήκες ξύλων, να αναζητούν επαρκείς ποσότητες καύσιμης ύλης για τζάκια και ξυλόσομπες.

Οι παλιές σόμπες ενεργοποιήθηκαν, ενώ τα διακοσμητικά -στα σύγχρονα διαμερίσματα- τζάκια, χρησιμοποιούνται για την κύρια θέρμανση του σπιτιού. Το γεγονός ότι τα σύγχρονα τζάκια και οι παλιές σόμπες δεν πληρούν τις προδιαγραφές, δεν έχει επιπτώσεις μόνο στο αποτέλεσμα της θέρμανσης του σπιτιού, αλλά και στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας: η ζέστη χάνεται από το σπίτι και η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από την καύση μεγαλύτερων ποσοτήτων ξύλων.

Η ανάγκη της εποχής για φθηνή και αποτελεσματική θέρμανση, ήταν το έναυσμα για το Βολιώτη μηχανολόγο – ηλεκτρολόγο Ανδρέα Ποιμενίδη, να δημιουργήσει τη δική του πατέντα: ένα σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας, που μπορεί να τοποθετηθεί σε λέβητες ξύλων, πέλλετ και σε τζάκια. Τοποθετείται στην καμινάδα, έχει εισόδους και εξόδους ζεστού αέρα και το πρωτοποριακό είναι ότι μπορεί να δουλέψει σε συστήματα μεταβλητής καύσης (σε μικρή και έντονη φωτιά). Ελέγχεται από ηλεκτρονικό θερμοστάτη και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: η θερμοκρασία της εστίας ανεβαίνει την ίδια ώρα που μειώνονται οι ρύποι στην ατμόσφαιρα.

«Με το συγκεκριμένο σύστημα κερδίζουμε έως 90% παραπάνω ζέστη, κατά συνέπεια μειώνεται η κατανάλωση ξύλου και επιπλέον εκλύονται λιγότεροι ρύποι στην ατμόσφαιρα», εξηγεί ο κ. Ποιμενίδης.

Για την κατασκευή της συσκευής, ο Βολιώτης μηχανολόγος – μηχανικός χρησιμοποιεί μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας. Ο φλογοαυλωτός εναλλάκτης είναι ανοξείδωτος και αυτό σημαίνει ότι είναι υψηλής αντοχής. Μέσα δε, σε τρία χρόνια, ο καταναλωτής μπορεί να κάνει πλήρη απόσβεση των χρημάτων του. Σημειώνεται ότι τη συσκευή μπορεί κανείς να τη βρει και στο λιανικό εμπόριο και η τιμή της κυμαίνεται από 750 έως 1.200 ευρώ.

Την ιδέα να δημιουργήσει τη δική του συσκευή εξοικονόμησης ενέργειας, «φύτεψε» στον Ανδρέα Ποιμενίδη συνεργάτης του. Αρχισε να ασχολείται με την κατασκευή από το Νοέμβριο του 2011, το 2012 τοποθέτησε τη συσκευή δοκιμαστικά στα τζάκια φίλων του και από το 2013, η συσκευή διατίθεται και σε καταστήματα λιανικής πώλησης.

Δυστυχώς, όμως, η προσπάθεια πιστοποίησης της πρωτοποριακής συσκευής, βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά που έχει στη διάθεσή του, το Υπουργείο Ανάπτυξης. Κι όμως πρόκειται για ένα σύστημα που δεν σηματοδοτεί μόνο εξοικονόμηση του εθνικού πόρου που είναι το ξύλο, αλλά επιπλέον εξασφαλίζει καλύτερη θέρμανση για το χειμώνα και μειώνει τους ρύπους που καταλήγουν στην ατμόσφαιρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου