ΤΟΠΙΚΑ

Αισθητά μειωμένη είναι η ζήτηση για ξυλόσομπες παρά τις μειωμένες τιμές

αισθητά-μειωμένη-είναι-η-ζήτηση-για-ξυ-51003

Μετά από δύο χρονιές που η ζήτηση στις ξυλόσομπες είχαν διπλασιαστεί, φέτος μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι πωλήσεις είναι «μουδιασμένες». Το μόνο παρήγορο για τους επαγγελματίες είναι ότι φέτος έχουν δοθεί πολλές προκαταβολές από καταναλωτές, ωστόσο δεν έχουν ακόμη παραλάβει τις ξυλόσομπες.

Ο καλοκαιρινός καιρός που επικρατεί ακόμη μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, κάνει τους καταναλωτές διστακτικούς στις αγορές τους, καθώς προσπαθούν να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

«Μέχρι στιγμής η κίνηση ακόμη είναι περιορισμένη. Παρότι μέσα στο Σεπτέμβριο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον, τον Οκτώβριο, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, η αγορά ξυλόσομπων έκανε κοιλιά», αναφέρει ο καταστηματάρχης κ. Δημήτρης Μουστάκας, προσθέτοντας ότι φέτος έχουν μειωθεί σημαντικά οι τιμές τους.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, ο μεγαλύτερος όγκος προς πώληση σομπών προέρχεται από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, αλλά και από τη Δ. Ευρώπη, προσθέτοντας ότι παρατηρείται αύξηση και στις εισαγωγές.

Οσον αφορά τις τιμές, ο κ. Μουστάκας ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη γκάμα τιμών, συγκεκριμένα η φθηνότερη μπορεί να ξεκινήσει από 80 ευρώ, ενώ η ακριβότερη ξυλόσομπα φτάνει μέχρι τα 500 ευρώ. «Τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική μείωση στις ξυλόσομπες της τάξης του 10-20%», αναφέρει ο κ. Μουστάκας.

Μειωμένη και η ζήτηση σε καυσόξυλα

Την ίδια στιγμή, στοιβαγμένες σε αποθήκες παραμένουν ακόμη μεγάλες ποσότητες καυσόξυλων, με τους επαγγελματίες να μιλούν φέτος για πρωτόγνωρη μείωση της ζήτησης, που φτάνει στο 50% συγκριτικά με πέρυσι. Άλλοι αποδίδουν την κατάσταση στην έλλειψη χρημάτων και άλλοι στις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν ακόμη.

Πέρσι, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, οι παραγγελίες για καυσόξυλα είχαν ξεκινήσει από τέλη Ιουλίου, ενώ φέτος ξεκίνησαν από τέλη Αυγούστου και είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.

Τέλος, οι τιμές στα καυσόξυλα διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται μικρή μείωση στις τιμές. Συγκεκριμένα το κυβικό μέτρο κατά μέσο όρο πωλείται στα 70 ευρώ, ενώ όσοι πωλούν ακόμη καυσόξυλα με τόνο, πουλάνε κατά μέσο όρο 130 ευρώ /τόνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου