ΤΟΠΙΚΑ

Περιοριστικοί όροι στον σωφρονιστικό υπάλληλο  

περιοριστικοί-όροι-στον-σωφρονιστικ-373875

Περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και εγγυοδοσίας 2.000 ευρώ επιβλήθηκαν στον σωφρονιστικό υπάλληλο, που συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα για δωροληψία και απόπειρα εισαγωγής κινητού τηλεφώνου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου.

Ο 61χρονος οδηγήθηκε χθες ενώπιον του ανακριτή Βόλου για να απολογηθεί για τις πράξεις του. Την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα κατελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας με παραχαραγμένα χαρτονομίσματα στο χέρι συνολικής αξίας 1.000 ευρώ που είχε παραλάβει σε φάκελο μέσω του Υπεραστικού ΚΤΕΛ από συγγενείς κρατούμενου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προμηθεύσει στον έγκλειστο κινητό τηλέφωνο.

Ο 61χρονος φέρεται να υποστηρίζει ότι το έκανε από αφέλεια. Ηθελε να έχει καλές σχέσεις με τον κρατούμενο τον οποίο συμπαθούσε και ήθελε να τον βοηθήσει. «Δεν θα έπαιρνα χρήματα για τη διευκόλυνση αυτή, αφού το αντίτιμο του κινητού ήταν ιδίου χρηματικού ποσού», φέρεται να είπε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ζητήματα ψυχολογικής φύσεως και προτίθεται να ζητήσει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Οι περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή και ο 61χρονος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη. Επισημαίνεται ότι ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να προφυλακιστεί, αφού ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει το μέτρο της προσωρινής φυλάκισης για αδικήματα που τιμωρούνται με κάθειρξη 10 ετών ή ισόβια κάθειρξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο σωφρονιστικός υπάλληλος, σύμφωνα με τις τηλεφωνικές του συνομιλίες που καταγράφηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, προσέγγιζε κρατούμενους και τους έλεγε ότι μπορεί να τους προμηθεύει κινητά τηλέφωνα, αλκοόλ, ακόμη και ναρκωτικά με το αζημίωτο.

Επεσε στα δίχτυα των αδιάφθορων της ΕΛΑΣ και συνελήφθη μετά από παρακολούθηση.

Από τις συνομιλίες που έκανε μέσω του κινητού του τηλεφώνου προέκυψε η παράνομη δράση του, όμως δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία, αφού ο σωφρονιστικός υπάλληλος ήταν πολύ προσεκτικός σε όσα έλεγε από το τηλέφωνο, ώστε να μη γίνεται αντιληπτός. Μέχρι που τελικά έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες στον αλλοδαπό.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τον φάκελο με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Διαπίστωσαν ότι επάνω στον φάκελο αναγράφονταν τα στοιχεία του στα αγγλικά δηλώνοντας τομείς δραστηριότητας που να αποπροσανατολίζουν.

Είναι άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα ο σωφρονιστικός υπάλληλος λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο μέχρι που βρέθηκε ο κρατούμενος που μίλησε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου