ΤΟΠΙΚΑ

Στον ανακριτή θα απολογηθούν οι δράστες

στον-ανακριτή-θα-απολογηθούν-οι-δράστ-393689

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης λαθρεμπόρων, που εισήγαγαν από τη Βουλγαρία λαθραία ποτά και αιθυλική αλκοόλη για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών, με πρωταγωνιστές Βολιώτες. Το κύκλωμα είχε για βιτρίνα αποθήκη ξυλείας στις Σέρρες προκειμένου να εισάγει τις ποσότητες και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε νόμιμη επιχείρηση στη Λάρισα για να καλύπτει τη δράση του.

Οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους και 10 κάτοικοι Βόλου, όπως αποκλειστικά έγραψε χθες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, οδηγήθηκαν προχθές στην Εισαγγελία Λάρισας και εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, παραβίαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και του νόμου περί ναρκωτικών.

Θα απολογηθούν για τις πράξεις τους ενώπιον του ανακριτή σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή.

Αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, 37χρονος Βολιώτης, ο οποίος μάλιστα είχα απασχολήσει ξανά τις τοπικές αρχές με παρόμοιες υποθέσεις, η μία μάλιστα τον Νοέμβριο του 2019, όταν στο Στεφανοβίκειο και στο Αρμένιο κατασχέθηκαν πάνω από 13 τόνοι οινοπνεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πατέρας του και ο πεθερός του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η νόμιμη επιχείρηση, που διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης, φέρεται να ανήκει στον πεθερό του!

Η ζημία που προκάλεσε η εγκληματική οργάνωση στο Ελληνικό Δημόσιο από τη διαφυγή φόρων και δασμών, σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, είναι 850.000 ευρώ.

Τα κέρδη που έβγαζαν τα μέλη του κυκλώματος είναι πολύ μεγάλα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μία δεξαμενή με αιθυλική αλκοόλη 1.000 λίτρων από Βουλγαρία κοστίζει 4.000 ευρώ, ενώ τα μέλη του κυκλώματος την πούλαγαν στους μεσάζοντες περίπου 7.000- 7.300 ευρώ και στη συνέχεια τη διοχέτευαν στη μαύρη αγορά με περαιτέρω κέρδος, αφού η νόμιμη δεξαμενή, σύμφωνα με πληροφορίες, κοστίζει 30.000-35.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, προμηθεύονταν ποτά από τη Βουλγαρία με κόστος 7 ευρώ τη φιάλη και στη συνέχεια τα πούλαγαν αντί του ποσού των 10-11 ευρώ σαν ελληνικά στις κάβες με τις οποίες συνεργάζονταν και τα διοχέτευαν περαιτέρω αντί του ποσού των 15-16 ευρώ.

Για να καλύπτουν τη δράση τους, σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, είχαν για κέντρο υποδοχής της παράνομης αιθυλικής αλκοόλης αποθήκη με ξυλεία στις Σέρρες και στη συνέχεια έσπαγαν τις προμήθειές τους σε μικρότερες για μη πιαστούν από τις αρχές.

Η νόμιμη δε, επιχείρηση που είχαν στη Λάρισα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προμηθευτεί δύο δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη νόμιμα και φέρεται να υποδείκνυε στους ελέγχους αυτά τα παλιά παραστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές Τρίτη το απόγευμα η Οικονομική Αστυνομία σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας προχώρησαν σε συνολικά 12 συλλήψεις στις Σέρρες, στο Αιγάλεω, στην Καρδίτσα, στη Λάρισα και στη Βοιωτία μετά από κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης και ποτών στις προαναφερόμενες περιοχές αλλά και στο Στεφανοβίκειο.

Σχημάτισαν δικογραφία κατά συνολικά 16 άτομα.

Οι έρευνες της Αστυνομίας άρχισαν με τη διακριτική παρακολούθηση των υπόπτων και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτόπιες έρευνες σε αποθήκες, δεξαμενές και επιχειρήσεις.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 25.700 λίτρα αιθυλική αλκοόλη που μεταφέρονταν στις Σέρρες από φορτηγά και 2.200 φιάλες ποτών διάφορων επωνυμιών με βουλγαρικές ετικέτες.

Η εξάρθρωση συνεχίστηκε σε Αιγάλεω και Λάρισα.

Ενδεικτικά σε δεξαμενή στο Αιγάλεω κατέσχεσαν 700 λίτρα ποσότητας που προσομοιάζει με αιθυλική αλκοόλη, ενώ στη Λάρισα μία ποσότητα άγνωστης χημικής σύνθεσης βάρους 2 κιλών, η οποία προσομοιάζει με ηρωίνη.

Οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας έφθασαν μέχρι το Στεφανοβίκειο, απ’ όπου κατέσχεσαν από αποθήκη 1.206 φιάλες ποτών με βουλγάρικες ετικέτες, καθώς επίσης και πλήθος ενσήμων βουλγαρικών ταινιών που προφανώς χρησίμευαν για τη συσκευασία των ποτών.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και σύλληψη ακόμη 4 ατόμων.

Σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Αρχικά, χρησιμοποιώντας ειδικά διασκευασμένα φορτηγά οχήματα, μετέφεραν τις λαθραίες ποσότητες σε αποθήκη σε περιοχή των Σερρών.

Συγκεκριμένα, στις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

 8 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη, των 1.000 λίτρων η καθεμία,

 770 δοχεία με αιθυλική αλκοόλη, των 10 λίτρων το καθένα,

 880 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης,

 900 λίτρα σε πλαστικές φιάλες που περιείχαν αλκοολούχα ποτά,

 3.396 φιάλες αλκοολούχων ποτών,

 10.000 πλαστές ετικέτες επώνυμων αλκοολούχων ποτών και ειδική κατασκευή – εργαλεία για την απόξεση ετικετών,

 8 οχήματα, τράκτορας με επικαθήμενο ρυμουλκούμενο,

 2.145 γραμμάρια ηρωίνη,

 9.200 ευρώ,

 κινητά τηλέφωνα και έγγραφα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου