ΤΟΠΙΚΑ

Δύο προφυλακίσεις από τον ανακριτή για το κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών

δύο-προφυλακίσεις-από-τον-ανακριτή-γι-386017

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν προχθές αργά το βράδυ από τον ανακριτή Λάρισας με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα οι δύο από τους πρώτους 7 συλληφθέντες της εγκληματικής οργάνωσης, που εισήγαγε από τη Βουλγαρία λαθραία ποτά και αιθυλική αλκοόλη για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών με πρωταγωνιστές Βολιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις πρώτες απολογίες, αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και κράτησαν στο Τμήμα για προφυλάκιση τον 37χρονο Βολιώτη, που φέρεται να έχει αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα και έχει απασχολήσει τις τοπικές αρχές με παρόμοιες υποθέσεις, με την τελευταία να είναι μόλις τον Νοέμβριο του 2019, όταν στο Στεφανοβίκειο και στο Αρμένιο κατασχέθηκαν πάνω από 13 τόνοι οινοπνεύματος.

Επίσης, προφυλακιστέο κρίθηκε και ένα έμπιστο πρόσωπό του. Οι απολογίες συνεχίζονταν προχθές το βράδυ έως τις 23:00 στον ανακριτή Λάρισας. Αρχισαν από νωρίς το μεσημέρι και συνεχίζονταν επί ώρες. Οι υπόλοιποι πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Χθες, οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή οι άλλοι πέντε συλληφθέντες (συνολικά οι συλληφθέντες είναι 12), η εξέταση των οποίων ήταν επίσης πολύωρη. Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι πατέρας του 37χρονου και ο πεθερός του.

Εναντίον των κατηγορούμενων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, παραβίαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και του νόμου περί ναρκωτικών.

Το κύκλωμα είχε για βιτρίνα αποθήκη ξυλείας στις Σέρρες προκειμένου να εισάγει τις ποσότητες, και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε νόμιμη επιχείρηση στη Λάρισα για να καλύπτει τη δράση του και τις προωθεί στην αγορά.

Η Οικονομική Αστυνομία σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας ξεσκέπασαν την υπόθεση το απόγευμα της περασμένης Τρίτης και προχώρησαν σε σειρά συλλήψεων στις Σέρρες, στο Αιγάλεω, στην Καρδίτσα, στη Λάρισα και στη Βοιωτία μετά από κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης και ποτών στις προαναφερόμενες περιοχές αλλά και στο Στεφανοβίκειο.

Σχημάτισαν δικογραφία κατά συνολικά 16 ατόμων.

Η ζημία που προκάλεσε η εγκληματική οργάνωση στο Ελληνικό Δημόσιο από τη διαφυγή φόρων και δασμών, σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, είναι 850.000 ευρώ.

Τα κέρδη που έβγαζαν τα μέλη του κυκλώματος είναι πολύ μεγάλα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μία δεξαμενή με αιθυλική αλκοόλη 1.000 λίτρων από Βουλγαρία κοστίζει 4.000 ευρώ, ενώ τα μέλη του κυκλώματος την πούλαγαν στους μεσάζοντες περίπου 7.000- 7.300 ευρώ και στη συνέχεια τη διοχέτευαν στη μαύρη αγορά με περαιτέρω κέρδος, αφού η νόμιμη δεξαμενή, σύμφωνα με πληροφορίες, κοστίζει 30.000-35.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, προμηθεύονταν ποτά από τη Βουλγαρία με κόστος 7 ευρώ τη φιάλη και στη συνέχεια τα πούλαγαν αντί του ποσού των 10-11 ευρώ σαν ελληνικά στις κάβες με τις οποίες συνεργάζονταν και τα διοχέτευαν περαιτέρω αντί του ποσού των 15-16 ευρώ.

Η νόμιμη δε, επιχείρηση που είχαν στη Λάρισα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προμηθευτεί δύο δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη νόμιμα και φέρεται να υποδείκνυε στους ελέγχους αυτά τα παλιά παραστατικά.

Οι έρευνες της Αστυνομίας άρχισαν με τη διακριτική παρακολούθηση των υπόπτων και ολοκληρώθηκαν με επιτόπιες έρευνες σε αποθήκες, δεξαμενές και επιχειρήσεις.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 25.700 λίτρα αιθυλική αλκοόλη που μεταφέρονταν στις Σέρρες από φορτηγά και 2.200 φιάλες ποτών διάφορων επωνυμιών με βουλγαρικές ετικέτες.

Η εξάρθρωση συνεχίστηκε σε Αιγάλεω και Λάρισα.

Ενδεικτικά σε δεξαμενή στο Αιγάλεω κατέσχεσαν 700 λίτρα ποσότητας που προσομοιάζει με αιθυλική αλκοόλη, ενώ στη Λάρισα μία ποσότητα άγνωστης χημικής σύνθεσης βάρους 2 κιλών, η οποία προσομοιάζει με ηρωίνη.

Οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας έφθασαν μέχρι το Στεφανοβίκειο, απ’ όπου κατασχέθηκαν από αποθήκη 1.206 φιάλες ποτών με βουλγάρικες ετικέτες, καθώς επίσης και πλήθος ενσήμων βουλγαρικών ταινιών που προφανώς χρησίμευαν για τη συσκευασία των ποτών.

Αναλυτικά στις έρευνες μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-8 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη, των 1.000 λίτρων η καθεμία

-770 δοχεία με αιθυλική αλκοόλη, των 10 λίτρων το καθένα

– 880 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης

-900 λίτρα σε πλαστικές φιάλες που περιείχαν αλκοολούχα ποτά

– 3.396 φιάλες αλκοολούχων ποτών

-10.000 πλαστές ετικέτες επώνυμων αλκοολούχων ποτών και ειδική κατασκευή – εργαλεία για την απόξεση ετικετών

-8 οχήματα, τράκτορας με επικαθήμενο ρυμουλκούμενο

– 2.145 γραμμάρια ηρωίνη

-9.200 ευρώ

-Κινητά τηλέφωνα και έγγραφα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου