ΤΟΠΙΚΑ

Τιμούν σύγχρονο ήρωα – Αφιέρωμα μνήμης από τον Σύλλογο Κυπρίων Μαγνησίας

τιμούν-σύγχρονο-ήρωα-αφιέρωμα-μνήμη-305177

Εκδήλωση μνήμης και οφειλής στον ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού Γεώργιο Χριστοφόρου του Χριστοφόρου διοργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Μαγνησίας. Ο Γεώργιος Χριστοφόρου υπήρξε ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα, την περίοδο 1955 – 1959 εναντίον των Αγγλων αποικιοκρατών.

Ο Σύλλογος και η οικογένεια του ήρωα θα τελέσουν μνημόσυνο αύριο Σάββατο 20 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων. Ο επιμνημόσυνος λόγος θα εκφωνηθεί από τον φιλόλογο – ιστορικό και πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Μαγνησίας Αδάμο Μουζούρη.

Θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο των Φαρσάλων, αλλά και μικρή δεξίωση.

Ο Γεώργιος Χριστοφόρου ήταν ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα, γεννήθηκε στο χωριό Εμπα της επαρχίας Πάφου το 1940 και σκοτώθηκε από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις στις 20 Νοεμβρίου 1958 στο κρατητήριο της Πάφου μετά από φρικτά βασανιστήρια.

Σε ηλικία 17 μόλις χρόνων, το 1957, έγινε μέλος της ΕΟΚΑ κι ανέλαβε ως ομαδάρχης νέων της Οργάνωσης στο χωριό του Εμπα. Είχε επιδείξει αξιοθαύμαστο ζήλο και πρόσφερε ποικίλες υπηρεσίες, ιδίως στην απόκρυψη και φύλαξη οπλισμού και άλλου στρατιωτικού υλικού της Οργάνωσης, στη μεταφορά βομβών και οπλισμού, στη μεταφορά και ρίψη φυλλαδίων και γενικά στην παροχή βοήθειας σε αντάρτικες ομάδες.

Τον Νοέμβριο του 1958, κατά τη διάρκεια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων και ερευνών στην πόλη της Πάφου και στα γύρω χωριά, οι Βρετανοί πήραν πληροφορίες για τη δραστηριότητα του Γεωργίου Χριστοφόρου, προφανώς από συλληφθέντα νέο της ομάδας του που δεν άντεξε στα βασανιστήρια. Σύντομα ο Χριστοφόρου βρέθηκε και συνελήφθη. Μεταφέρθηκε στην Πάφο όπου και αρνήθηκε πεισματικά να αποκαλύψει οτιδήποτε. Βασανίστηκε τότε τόσο άγρια, ώστε πέθανε στα χέρια των βασανιστών του.

Η ταφή του τελέστηκε στο χωριό του, όπου όμως επεβλήθη κατ’ οίκον περιορισμός. Μόνο σε πέντε συγγενείς του επιτράπηκε να παρακολουθήσουν την κηδεία, αλλά δεν επιτράπηκε σε κανένα να δει τον νεκρό, που προφανώς έφερε πολλά τραύματα από τα βασανιστήρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου