ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δωρεά στο μουσείο Μαυρίκη

δωρεά-στο-μουσείο-μαυρίκη-140325

Πρωτότυπη σόμπα, κατασκευασμένη από νάρκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

Καταπληκτικό χρηστικό γλυπτό προσφέρθηκε ως δώρο στο μουσείο της Αλοννήσου από κάτοικο της Μυτιλήνης, τον Δημήτρη Δεμερτζή.

Ο Δημήτρης Δεμερτζής είναι καλλιτέχνης σιδεράς και φτιάχνει εμπνευσμένες συνθέσεις από παλιά αντικείμενα. Ιδιοκτήτης, ο ίδιος, ενός πρωτότυπου μουσείου, δώρισε μια καταπληκτική σόμπα στο μουσείο Μαυρίκη, κατασκευασμένη από νάρκη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Την κατασκευή συμπληρώνουν πόδια από παλιά μπανιέρα, πόρτα από παλιότερη σόμπα, σύστημα οξυγόνωσης από πορσελάνινη θερμάστρα και μπρούτζινο ταψί χαλβά για την στάχτη.

Οπως υπογραμμίζει ο Κώστας Μαυρίκης, ευχαριστώντας τον δωρητή, η συγκεκριμένη σόμπα ζεσταίνει, σε λίγο χρόνο, χώρο 180 τετραγωνικών.

Επίσης, δόθηκε στο μουσείο το μεγαλύτερο βαρέλι που είχε απομείνει στο νησί από την εποχή της μεγάλης παραγωγής κρασιού. Ο Κώστας Δροσάκης και ο Βασίλης Δροσάκης δώρισαν στο μουσείο το βαρέλι κρασιού 1.500 λίτρων που ανήκε στον παππού τους Βασίλειο Στρουφλιώτη. Ήταν από τους δυνατούς παραγωγούς κρασιού με μεγάλη παραγωγή. Για πολλά χρόνια, όλο το νησί ζούσε από το κρασί. Τα άσπρα χώματα, ο προσανατολισμός στη ηλιοφάνεια και η αγάπη των αλοννησίων για την σωστή και δύσκολη καλλιέργεια του αμπελιού, έκανε το προϊόν της ανάρπαστο. Ο Βασίλης Στρουφλιώτης όταν η φυλλοξέρα κατέστρεψε τα κλίματα του νησιού, έβαλε δαμάσκηνα. Στον ίδιο χώρο όπου είχε την καρούτα για το πάτημα των σταφυλιών, έχτισε φούρνο αποξήρανσης. Αργότερα ασχολήθηκε με το εμπόριο, ανοίγοντας μπακάλικο στο Πατητήρι. Το βαρέλι κατασκευάστηκε επί τόπου από ντόπιο μάστορα και υπήρχε στον χώρο της κανούτας για τουλάχιστον 70 χρόνια, διατηρημένο σε άριστη κατάσταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου