ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σπουδαία δωρεά στην Αλόννησο

σπουδαία-δωρεά-στην-αλόννησο-627982

Παλιά μηχανή Μαλκότση προσέφερε ο Πρόδρομος Υδραίος στο Μουσείο Κώστα και Αγγέλας Μαυρίκη

Σπάνια μηχανή τύπου Μαλκότση δώρισε στο Μουσείο Κώστα και Αγγέλας Μαυρίκη στην Αλόννησο ο Πρόδρομος (Μπόμης) Υδραίος, μηχανικός σκαφών, ο οποίος διατηρεί καρνάγιο στη Σκιάθο. Ευαισθητοποιημένος Σκιαθίτης και γόνος οικογένειας μηχανουργών στο νησί, κρατά την παράδοση και αφιερώνει καρδιά και χρόνο στη διαφύλαξη πολύτιμων αντικειμένων, που σχετίζονται με τη θάλασσα.

Η μικρή προσωπική συλλογή, που έχει δημιουργήσει, περιλαμβάνει παλιά αντικείμενα, όπως πυξίδες, μηχανές και άλλα, που προέρχονται από πλεούμενα, που διέσχισαν θάλασσες και ωκεανούς, για να αφηγηθούν στη συνέχεια την ιστορία τους στους μεταγενέστερους.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον κ. Υδραίο, ο οποίος ανέφερε ότι στη συλλογή του ανήκει μια ακόμη μηχανή παρόμοιου τύπου, την οποία προτίθεται να δωρίσει στο Ναυτικό Μουσείο Σκιάθου, αφού προηγουμένως την επιδιορθώσει. Ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια μηχανουργών, διατηρώντας την παράδοση πολλών ετών, ενώ, όπως αναφέρει, συλλέγει αντικείμενα, που προέρχονται από παλιά σκάφη.

Η μηχανή Μαλκότση, που προστέθηκε πρόσφατα στα εκθέματα του Μουσείου Μαυρίκη στην Αλόννησο, αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τον Κώστα Μαυρίκη, ο οποίος έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: «Τη μηχανή δώρισε στο Μουσείο ο καλός μας φίλος Πρόδρομος Υδραίος, που έχει καρνάγιο στη Σκιάθο.

Οχι μόνο τη δώρισε, αλλά την καθάρισε με αμμοβολή και την έβαψε. Ασχολήθηκε ίσως και τρεις μέρες για να τη δωρίσει σε τέλεια κατάσταση. Ενα ευχαριστώ είναι λίγο. Ανθρωποι όπως ο Πρόδρομος μας δίνουν τη δύναμη να προχωράμε. Ο Μαλκότσης ήταν δαιμόνιος Ελληνας, που θα ‘χε φτιάξει τοπική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά τον κατέστρεψαν οι οπισθοδρομικοί μας πολιτικοί».

Κόσμημα αποτελεί για την Αλόννησο το Μουσείο του Κώστα και της Αγγέλας Μαυρίκη. Σε επιβλητικό και πετρόκτιστο κτίριο στο Πατητήρι το Μουσείο Αλοννήσου φιλοξενεί περισσότερα από 40.000 αντικείμενα, που αναδεικνύουν τις ιστορικές καταβολές του νησιού.

Ιδρύθηκε το 2000 και έκτοτε το έχουν επισκεφθεί χιλιάδες τουρίστες, Ελληνες και ξένοι, με δεκάδες δωρεές να καταγράφονται. Τα αντικείμενα συγκεντρώθηκαν σιγά – σιγά και εκτίθενται κατά ενότητες στο κοινό. Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνεται σπάνια φωτογραφική μηχανή της δεκαετίας του ’20 και προκαλεί τον γενικό θαυμασμό, παράλληλα με τα εκθέματα, που συνθέτουν τον πλούτο της μνήμης και της ιστορίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου