ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δωρεά σπάνιων ιατρικών εργαλείων στο Μουσείο Μαυρίκη στην Αλόννησο

δωρεά-σπάνιων-ιατρικών-εργαλείων-στο-453807

Γιατροί συγκέντρωσαν υλικό, που χρονολογείται από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Σημαντική στιγμή για το Μουσείο Μαυρίκη στην Αλόννησο το σπάνιο και πολύτιμο ιατρικό υλικό, που προσφέρθηκε ως δωρεά πρόσφατα, προκειμένου να εμπλουτίσει τις συλλογές του. Το Μουσείο, που είναι πασίγνωστο, πλέον, σε Ελλάδα και εξωτερικό, διαθέτει μια μοναδική συλλογή, που εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα εκθέματα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Ιωάννη Τερζίδη, ορθοπεδικού χειρουργού και φίλου του Μουσείου Αλοννήσου, καταβλήθηκε προσπάθεια να συγκεντρωθούν σπάνια ιατρικά εργαλεία.

Ο στόχος επιτεύχθηκε με την αξιέπαινη ανταπόκριση του Δημοσθένη Κατσάρκα διευθυντή της κλινικής Αγιος Λουκάς Θεσσαλονίκης και του προϊστάμενου των χειρουργείων Αναστάσιου Μουλαϊδη, οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στη συγκέντρωση σπάνιου ιατρικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούταν στη Χειρουργική, την Παθολογία και στην Αναισθησιολογία. Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Μαυρίκης, συγγραφέας, ερευνητής και ιδρυτής του Μουσείου Μαυρίκη, το υλικό που συγκεντρώθηκε, ανάγεται στην περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και θα εκτεθεί σε περίοπτη θέση στις προθήκες του μουσείου.

Σημαντική για το Μουσείο είναι, παράλληλα, η παραχώρηση μεγάλης σειράς εργαλείων του αείμνηστου Γρηγόρη Γιώτα, επί πολλά χρόνια συνεργάτη της κλινικής, διακεκριμένου Ουρολόγου και μέλος της πρωτοποριακής ομάδας του καθηγητή Δ. Βαλτή, που εφάρμοσε πρώτη στην Ελλάδα τις μεταμοσχεύσεις νεφρών. Τα εν λόγω εργαλεία παραχωρήθηκαν στην κλινική Αγιος Λουκάς από την σύζυγο του, Ευανθία Γιώτα.

«Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για εμάς η συγκεκριμένη δωρεά, η οποία αποδεικνύει την απήχηση που έχουν οι προσπάθειές μας να διασώσουμε την ιστορία και τεκμήρια του παρελθόντος» υπογράμμισε ο κ. Μαυρίκης.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αλοννήσου αποτελεί «κιβωτό» γνώσεων σε έναν τόπο, όπως η Αλόννησος, που «πλημμυρίζει» από ιστορία και παραδόσεις. Το μουσείο είναι ιδιωτικό και λειτουργεί από το 2001, με την πρωτοβουλία των Κωνσταντίνου και Αγγέλας Μαυρίκη.

Σε ένα επιβλητικό και πετρόκτιστο κτίριο στο Πατητήρι, το Μουσείο Αλοννήσου αποτελεί τον θεματοφύλακα της ιστορίας του νησιού με περισσότερα από 40.000 αντικείμενα. Το Μουσείο αποτελείται από τρεις ορόφους και περιλαμβάνει πειρατικό τμήμα, στρατιωτικό τμήμα αλλά και ναυτικό τμήμα για την Αλόννησο.

Περιλαμβάνει επίσης λαογραφική συλλογή, αλλά και αντικείμενα από την εποχή της πειρατείας, καθώς η Αλόννησος ήταν κέντρο πειρατών για πολλά χρόνια.

Στον πρώτο όροφο του Μουσείου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει αρχαιοελληνικά κειμήλια καθώς και όπλα ή αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στα πολεμικά πλοία και πειρατικά καράβια. Πρόκειται για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συλλογή που «ζωντανεύει» τη θρυλική ζωή των πειρατών οι οποίοι έδρασαν από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα και ακόμη «πρωταγωνιστούν» στη φαντασία μικρών και μεγάλων.

Στον υπόγειο χώρο βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο που διαθέτει παραδοσιακά αντικείμενα της Αλοννήσου. Από το ξυράφι του κουρέα και την τεράστια παλιά πρέσα του ελαιοτριβείου μέχρι τις παραδοσιακές φορεσιές, το μουσείο εγγυάται ένα σύντομο αλλά συναρπαστικό ταξίδι στην παραδοσιακή νησιωτική ζωή.

Στις σπάνιες συλλογές του μουσείου, προστίθενται, πλέον και σπάνια ιατρικά εργαλεία, που «αφηγούνται» στιγμές του παρελθόντος, στους μεταγενέστερους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου