ΤΟΠΙΚΑ

Πήραν φωτιά… οι θεριστικές μηχανές

πήραν-φωτιά-οι-θεριστικές-μηχανές-958886

Οι προσδοκίες των αγροτών στον κάμπο για τις φετινές τιμές στα δημητριακά

Η μάχη της φετινής σοδειάς για τους παραγωγούς των δημητριακών στον κάμπο έχει ξεκινήσει για τα καλά, με τους αγρότες να ευελπιστούν ότι οι φετινές τιμές θα τονώσουν το αγροτικό τους εισόδημα.

Οι θεριστικές μηχανές έχουν βγει στα χωράφια και ήδη ξεκίνησε το μάζεμα, με τους παραγωγούς να είναι αποφασισμένοι να περιμένουν για τις τιμές, καθώς οι πρώτες κρούσεις από τους εμπόρους δεν είναι οι αναμενόμενες.

Οι έμποροι πιέζουν για χαμηλές τιμές. Κι εμείς αγωνιούμε, διότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τον κόπο μας όσο και όσο», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Παπαϊωάννου από την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου οι αγρότες θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να πιέσουν τους συνεταιρισμούς να παρέμβουν δραστικά, ώστε οι τιμές να είναι ικανοποιητικές και να καλύπτουν το υψηλό κόστος παραγωγής. Η φετινή καλλιεργητική περίοδο όπως και η προηγούμενη ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή και οι αγρότες ζητούν αναπλήρωση εισοδήματος.

«Οι έμποροι πιέζουν να πάρουν τα κριθάρια και τα σιτάρια για ένα κομμάτι ψωμί. Αν υποκύψουμε ως πσραγωγοί γιατί έχουμε ανάγκη από ρευστό τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να παρέμβουν δραστικά οι συνεταιρισμοί», πρόσθεσε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι έμποροι ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σε πρώτη φάση κυρίως για τα κριθάρια που διατίθενται στην κτηνοτροφία,

Οι πρώτες ανοιχτές τιμές στο κριθάρι που προσφέρονται από εμπόρους βρίσκονται στα 14-17 λεπτά και στο σιτάρι που ξεκίνησε επίσης ο αλωνισμός στα 22-24 λεπτά το κιλό.

«Οι βροχές σε συνδυασμό με τα ψεκάσματα που έπρεπε να γίνουν δεν βοήθησαν φέτος. Δαπανήθηκαν πολλά χρήματα. Αν δεν πιάσουμε και τιμή, την επόμενη χρονιά θα ψάχνουμε τι προϊόν θα καλλιεργήσουμε», εκτίμησε ο κ. Παπαϊωάννου, μεταφέροντας την αγωνία των συναδέλφων του παραγωγών.

Τα κριθάρια που υποβαθμίστηκαν από τις βροχές θα πάνε για ζωροτροφές, με πολλούς εμπόρους να πιέζουν να τα αγοράσουν μέχρι και 10 ευρώ.

«Εμείς έχουμε δαπανήσει τεράστια ποσά για να προμηθευτούμε σπόρους, λιπάσματα και φάρμακα, οι περισσότεροι μάλιστα με πίστωση. Πως θα πληρώσουμε τα χρήματα που χρωστάμε, αν οι τιμές είναι χαμηλές;» αναρωτήθηκε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου