ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρίνεται το μέλλον των μπλόκων

κρίνεται-το-μέλλον-των-μπλόκων-914921

Tις επόμενες ώρες καθορίζουν οι αγρότες της Μαγνησίας τη στάση τους, αναμένοντας την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων

Οι αγρότες του μπλόκου του Ριζομύλου βρίσκονται πλέον «αντιμέτωποι» με τη λήψη αποφάσεων, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον της κινητοποίησης που ξεκίνησε με προσδοκίες, στην πορεία όμως δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση ώστε να δημιουργηθεί ένα δυναμικό μπλόκο με συμμετοχή αγροτών από όλο τον νομό.

Αγροτοσυνδικαλιστές που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τόνιζαν ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων που αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ώρες, για να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, εκτός του καθ’ ύλην αρμόδιου ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αθανάσιος Πετραλιάς, ενώ το κλιμάκιο της ΠΕΜ αποτελούνταν από 8 αγρότες.

Στη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει επιπλέον 76 εκατ. ευρώ κονδύλι από το οποίο θα δοθεί επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου. Αυτό θα γίνει μάλλον με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022.

Οι αρμόδιοι υπουργοί δεσμεύθηκαν πως θα δοθούν χρήματα για αντιστάθμιση απώλειας παραγωγής σε ροδάκινα, νεκταρίνια, κάστανα, αχλάδια κι άλλα προϊόντα για τα οποία έχει κινηθεί η διαδικασία. Η ενίσχυση αυτή θα είναι αναλόγως των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας.

Όσον αφορά στις χρεώσεις ενέργειας, τονίστηκε, πως θα μειωθούν (όπως φαίνεται και από την αγορά το τελευταίο διάστημα), ενώ αν χρειαστεί θα δοθεί και επιδότηση ώστε να πέσει η κιλοβατώρα στα 0,07 που ήταν πριν.

Βλέπουν μισογεμάτο το «καλάθι»

«Ο, τι ανακοινώθηκε είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας» σχολίασε χθες το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ρίζος Μαρούδας, διευκρινίζοντας ότι «η δέσμευση για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο αφορά τη φετινή χρονιά όταν πάγιο αίτημα των αγροτών παραμένει το φθηνό αγροτικό πετρέλαιο».

«Το κόστος παραγωγής παραμένει δυσβάσταχτο, απειλώντας τη βιωσιμότητα του κλάδου ενώ οι ενισχύσεις, το ύψος των οποίων θα οριστικοποιηθεί εντός του Μαρτίου, για την απώλεια του χαμένου εισοδήματος σε ορισμένα προϊόντα όπως τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα, τα σταφύλια, τα μήλα και τα κεράσια, δεν αρκούν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν, στη συνέχεια θα συνεδριάσουν οι αγρότες στο μπλόκο Ριζομύλου και από κοινού θα αποφασίσουν την περαιτέρω κινήσεις τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου