ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Μπουκώρος: Ζητάει ενισχύσεις για αγρότες – παραγωγούς φρούτων του Νοτίου Πηλίου

χρ-μπουκώρος-ζητάει-ενισχύσεις-για-αγ-913922

Ερώτηση κατέθεσε, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, μεταφέροντας το εύλογο και δίκαιο αίτημα των παραγωγών φρούτων Νοτίου Πηλίου, προκειμένου να τους χορηγηθεί αποζημίωση, εξαιτίας των ζημιών που υπέστησαν λόγω της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας επισημαίνονται τα εξής: «Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε μετά την κήρυξη από τη Ρωσία του πολέμου στην Ουκρανία είχε ως δυσμενή επίπτωση την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης των προϊόντων ποικίλων καλλιεργειών ανά την επικράτεια και επομένως συμπίεση της κερδοφορίας. Επιπλέον, η κλιματική κρίση, με τα συνεχή έντονα καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια, έπληξε αρκετές περιοχές και προξένησε μεγάλες ζημιές, μειώνοντας την ποσότητα και ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, επιφέροντας παράλληλα πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στους παραγωγούς, αφού το κόστος αποκατάστασης των ζημιών είναι ιδιαιτέρως αυξημένο.

Προ ολίγων ημερών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τον ΕΛΓΑ και φορείς, προχώρησε στην αναγγελία χορήγησης κρατικής ενίσχυσης, σύμφωνα και με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» για την αποζημίωση καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα, περιοχών, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών της Μαγνησίας και δη του Πηλίου. Πιο συγκεκριμένα, για τα μήλα προβλέπεται αποζημίωση 250-300 ευρώ κλιμακωτά ανά στρέμμα και ανά ποικιλία και για τα κάστανα 150 ευρώ ανά στρέμμα .

Παρόλα αυτά δε συμπεριλήφθηκαν καλλιέργειες, όπως λεμονάτα ροδάκινα, σανταρόζα – δαμάσκηνα, κυδώνια, τζάνερα- κορόμηλα και αχλάδια περιοχών κυρίως του Νοτίου Πηλίου, όπως Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Κορώπης, Άνω και Κάτω Λεχωνίων και άλλων περιοχών κεντρικού και νότιου Πηλίου, παρόλο που και αυτοί επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται από την ενεργειακή και κλιματική κρίση. Αξίζει να επισημανθεί ότι η παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων αποτελεί το μοναδικό εισόδημα πολλών εκ των καλλιεργητών της περιοχής του Νοτίου Πηλίου, με αποτέλεσμα η μειωμένη και χαμηλή ποιοτικά παραγωγή τους να καθιστά εξαιρετικά δυσχερή τη συνέχιση της δραστηριότητας τους και να οδηγεί στην οικονομική ασφυξία των ίδιων και των οικογενειών τους. Να σημειωθεί τέλος ότι οι παραπάνω παραγωγοί φρούτων επλήγησαν κατά τον ίδιο τρόπο με τους παραγωγούς που συμπεριλήφθησαν στις κρατικές ενισχύσεις και επομένως δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσής τους. Άλλωστε δεν πρόκειται για υπέρογκο ποσό αποζημίωσης αφού αφορά λίγες εκατοντάδες παραγωγών.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Με ποιόν τρόπο προτίθεστε να ικανοποιήσετε το εύλογο και δίκαιο αίτημα των καλλιεργητών των περιοχών του Νοτίου Πηλίου που επλήγησαν από την ενεργειακή και κλιματική κρίση για επέκταση της κρατική ενίσχυσης και στους παραγωγούς των ως άνω προϊόντων;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου