ΤΟΠΙΚΑ

«Ακτινογραφία» στην πτώση του ΠΑΣΟΚ

ακτινογραφία-στην-πτώση-του-πασοκ-924538

Η αλληλουχία λαθών και τραγικών επιλογών, τα μνημόνια και ο εσωκομματικός «εμφύλιος»

Το πολυσυζητημένο βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου και πρώην υπουργού Παντελή Καψή με τίτλο «Η πτώση – 2011: Το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς», παρουσιάστηκε προχθές Τετάρτη στο «Αχίλλειο» στον Βόλο.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο περιγράφει την κατάρρευση της Κεντροαριστεράς εν καιρώ μνημονίων και απαντά στο εύγλωττο αλλά και σύνθετο ταυτόχρονα ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τόσο ακριβά το μνημόνιο, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που επίσης ψήφισαν μνημόνια και άντεξαν εκλογικά.

Στην παρουσίαση μίλησε ο ίδιος ο Παντελής Καψής καταθέτοντας την προσωπική του μαρτυρία για όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την ταραγμένη περίοδο, καθώς επίσης ο δημοσιογράφος Θανάσης Σαμαράς.

Ο κ. Καψής ξεκίνησε την εξιστόρηση από το 2007, που, όπως σημειώνει και στο βιβλίο του, ξεκίνησε ο μίτος της κατάρρευσης. Περιέγραψε το έντονο παρασκήνιο της σύγκρουσης Γιώργου – Βενιζέλου για τη διαδοχή, την εμπλοκή εκδοτών, και άλλα πολλά, όπως τα βίωσε ο ίδιος σαν διευθυντής στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Μίλησε για την αλληλουχία λαθών και τραγικών επιλογών που οδήγησαν τη χώρα σε κακοτράχαλα μονοπάτια. Για την ακατανόητη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων μετά τις εκλογές του 2009, για την καταστροφική απόφαση του δημοψηφίσματος, όμως και για το πόσο ανέτοιμη και ανεπαρκής ήταν και η αντιπολίτευση – με τη λογική των Ζαππείων, τους λαϊκισμούς, τη βία και τους οργανωμένους προπηλακισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Μίλησε για τα λάθη της τρόικας που οδήγησαν στην αποτυχία του πρώτου μνημονίου, αλλά και για την απουσία πολιτικής συναίνεσης.

Στιγμιότυπο από το ακροατήριο της προχθεσινής εκδήλωσης στο «Αχίλλειο»

«Ήταν μία από τις βασικές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία – η οποία βγήκε τόσο πιο γρήγορα από την Ευρωπαϊκή κηδεμονία. Εμείς κολλήσαμε στο τέλμα του λαϊκισμού», επισήμανε ο Παντελής Καψής.

Ο Θανάσης Σαμαράς με τη σειρά του αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της εποχής και στην ερευνητική οπτική που τα προσεγγίζει ο συγγραφέας, περιγράφοντας μεταξύ άλλων το έντονο πολιτικό παρασκήνιο.

Επισήμανε ωστόσο ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει ευθύνες για όσα διαδραματίστηκαν, πρέπει όμως να γίνεται πάντα αναφορά και σε μεταρρυθμίσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο, όπως η «Διαύγεια», το open.gov.gr κ.α..

Στη συζήτηση που ακολούθησε με το ακροατήριο ο κ. Καψής δέχτηκε πολλές ερωτήσεις, γιατί πολιτικά κατέρρευσε μόνο το ΠΑΣΟΚ και όχι η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ με τα δικά τους μνημόνια, αν θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, κ.α..

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου