ΤΟΠΙΚΑ

«Ενα Σύμπαν γεμάτο Aβεβαιότητες»

ενα-σύμπαν-γεμάτο-aβεβαιότητες-922597

«Ενα Σύμπαν γεμάτο Αβεβαιότητες» είναι το θέμα της ομιλίας που θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, σήμερα, Σάββατο 11 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα, σε εκδήλωση που διοργανώνουν το Ιδρυμα Πορφυρογένη Αγριάς σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Αγριάς.

Την ομιλία θα δώσει ο φυσικός Θρασύβουλος Μαχαίρας, ο οποίος θα παρουσιάσει το καινούριο του βιβλίο «Κλασικές και Κβαντικές Αρχές Αβεβαιότητας» και θα ξεναγήσει το ακροατήριο στο Κβαντικό Σύμπαν, στο οποίο η τύχη αναδεικνύεται σε καθοριστικό στοιχείο της δομής του και το κενό σε τοπίο ασύλληπτης ταραχής και έντονης δραστηριότητας με την «Αρχή της Αβεβαιότητας» να εναλλάσσει ξέφρενα τη δημιουργία και την καταστροφή, για να προσφέρει στην καθημερινότητα την ομορφιά και τη γαλήνη.

Στην ομιλία το κοινό θα δει την κβαντική φυσική να ανατρέπει τις εμπειρίες μας και να γκρεμίζει την παλιά λογική μας, προκειμένου να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η φύση δημιουργεί πλάσματα με δομή από παράξενα κβαντικά πλάσματα που δεν έχουν δομή και συνεπώς στέκονται ως φυσικές παρουσίες, κάπου εκεί στα όρια μεταξύ μαθηματικών και πραγματικότητας.

Για το βιβλίο «Κλασικές και Κβαντικές Αρχές Αβεβαιότητας», που αποτελεί βοήθημα και για όσους ασχοληθούν με τη διδασκαλία της Κβαντομηχανικής στην Γ΄ τάξη του Γενικού Λυκείου, θα μιλήσουν οι κ.κ. Σαραντόπουλος Παναγιώτης, πρώην Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών και Μαλακασιώτης Νίκος, Φυσικός.

Ο εξοπλισμός για την οπτικοακουστική κάλυψη και καταγραφή της εκδήλωσης θα παραχωρηθεί από το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου, με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Αμυγδαλίτση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα μοιραστούν σημειώσεις πάνω στα όρια της γνώσης μας για τις πρώτες στιγμές της Γένεσης του Σύμπαντος, σημειώσεις πάνω στη δομική λειτουργία των Μαθηματικών που μοιάζει με εκείνη της Φύσης. Ολα τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν στη «Φλόγα», Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια (τμήμα Μαγνησίας)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου