ΤΟΠΙΚΑ

«Φως» στην άγνωστη επταετία ’67- ‘74

φως-στην-άγνωστη-επταετία-67-74-922467

Παρουσιάζει την αντίσταση μέσα στη δικτατορία μέσα από προφορικές μαρτυρίες

Ένα ιστορικό κενό έρχεται να καλύψει το βιβλίο του καθηγητή του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πολυμέρη Βόγλη, «Δυναμική Αντίσταση, Υποκειμενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας 1967- 1974», που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα, στο αμφιθέατρο Σαράτση του κτιρίου Παπαστράτος.

Το βιβλίο είναι ένα από τα λίγα που καλύπτουν ιστορικά την περίοδο της δικτατορίας στη χώρα, μιας περιόδου που δεν είναι μακρινή αλλά για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή των ΑΣΚΙ (Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) και ιστορικό, Κωστή Καρπόζηλο, «το βιβλίο είναι ήδη σημαντική επιτυχία καθώς καλύπτει ένα κενό». «Συζητά για την περίοδο 1967- 1974, μία περίοδο που ενώ θεωρούμε ότι την γνωρίζουμε, στην πραγματικότητα γνωρίζουμε λίγα πράγματα γι’ αυτή και ειδικότερα εξετάζει ένα συγκεκριμένο φαινόμενο: την δυναμική αντίσταση, δηλαδή εκείνες τις ενέργειες που είχαν ως στόχο την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος μέσα από τη χρήση μορφών πολιτικής βίας. Μορφή δυναμικής αντίστασης είναι ο Παναγούλης ο οποίος επιχειρεί να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Αρα είναι ένα βιβλίο για οργανώσεις που βάζουν βόμβες, που αναζητούν όπλα, που ψάχνουν ένα τρόπο να δείξουν ότι η δικτατορία δεν έχει καταφέρει να επιβάλλει σιωπή στην Ελλάδα. Ένα βιβλίο που έρχεται να μας θυμίσει ότι η έννοια της πολιτικής βίας αλλάζει το πρόσημό της ανάλογα με την εποχή», είπε ο κ. Καρπόζηλος.

Από την πλευρά της η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κα αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΙΑΚΑ, Ιωάννα Λαλιώτου υπογράμμισε ότι το βιβλίο «αφορά την ιστορία της επταετίας, της Χούντας, μέσα από μια πολύ συγκεκριμένη οπτική, την μελέτη δηλαδή των οργανώσεων και των ανθρώπων, οι οποίοι ενεπλάκησαν κατά την περίοδο αυτή στη δυναμική αντίσταση, δηλαδή στην ένοπλη πολιτική πράξη». «Εστιάζει στην επταετία, αλλά οι διερευνήσεις εξακτινώνονται και στην περίοδο πριν αλλά και σε ένα μεγάλο κομμάτι της Μεταπολίτευσης. Είναι βασισμένο σε προφορικές μαρτυρίες, αρχειακό υλικό και είναι πολύ σημαντικό ότι το έγραψε ο Πολυμέρης Βόγλης διότι δεν έχουμε πολλά βιβλία ιστορικής μελέτης για την περίοδο αυτή και νομίζω ότι μας δίνει μια άλλη οπτική της επταετίας και ταυτόχρονα ανοίγει πολλά ερωτήματα για την ιστορία της Μεταπολίτευσης», σημείωσε.

Ο ίδιος ο συγγραφέας και καθηγητής του ΙΑΚΑ, Πολυμέρης Βόγλης, αναφέρθηκε στην επίπονη έρευνά του για τη συγκεκριμένη περίοδο. Χωρίς να υπάρχουν πολλές μελέτες για την περίοδο, βασισμένος σε προφορικές μαρτυρίες και με ανθρώπους να μιλούν με απροθυμία για τα γεγονότα φοβούμενοι μήπως και ταυτιστούν με τρομοκρατικές οργανώσεις, συγκέντρωσε το υλικό του και το κατέγραψε σε βιβλίο.

«Το βιβλίο μου εστιάζει στην αντίσταση την περίοδο της Χούντας. Βλέπουμε ποιες οργανώσεις συμμετείχαν σε αυτή την αντίσταση αλλά κυρίως τους ανθρώπους της αντίστασης, με ποιον τρόπο οι ίδιοι μιλούν για τον αγώνα τους ενάντια στη Χούντα και προφανώς τις περιπέτειες που είχαν μετά τη σύλληψη, τα βασανιστήρια, τις δίκες. Μέσα από αυτά αποκτούμε εικόνα ως ελληνική κοινωνία για μία περίοδο, όχι μακρινή αλλά λίγο άγνωστη. Υπήρχαν δυσκολίες γιατί δεν υπάρχουν άλλες μελέτες. Στην ουσία μία ή δύο μελέτες υπάρχουν για το θέμα της αντίστασης. Επιπλέον το θέμα της δυναμικής αντίστασης παραμένει λίγο ταμπού λόγω των εξελίξεων στη Μεταπολίτευση και της εμφάνισης οργανώσεων τρομοκρατίας. Πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να συσχετιστεί η δράση τους με τις αντίστοιχες οργανώσεις και κάποιοι ήταν απρόθυμοι να μιλήσουν ή μιλούσαν με δυσκολία ή αμηχανία. Εχουμε ελάχιστες μαρτυρίες. Στο βιβλίο είναι η πρώτη φορά που μιλούν για τη δυναμική αντίσταση δημόσια. Θα ήθελα η φωνή αυτών των ανθρώπων να διασωθεί αλλά και να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για το τι σημαίνει δυναμική αντίσταση σε συνθήκες δικτατορίας», τόνισε ο συγγραφέας του βιβλίου.

Από την παρουσίαση του βιβλίου στο «Σαράτση»

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου