ΤΟΠΙΚΑ

«Κλασικές και Κβαντικές Αρχές Αβεβαιότητας»

κλασικές-και-κβαντικές-αρχές-αβεβαι-919572

Από το Ίδρυμα Πορφυρογένη Αγριάς σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Αγριάς

Το καινούριο του βιβλίο παρουσιάζει ο κ. Θρασύβουλος Μαχαίρας στο Αμφιθέατρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 στις 18:30 όπου μέσα από την ομιλία του ««Ένα Σύμπαν γεμάτο Αβεβαιότητες» θα παρουσιάσει και το βιβλίο του με τίτλο «Κλασικές και Κβαντικές Αρχές Αβεβαιότητας» και θα κάνει ξενάγηση στο Κβαντικό Σύμπαν, στο οποίο η Τύχη αναδεικνύεται σε καθοριστικό στοιχείο της δομής του και το Κενό σε τοπίο ασύλληπτης ταραχής και έντονης δραστηριότητας˙ με την Αρχή της Αβεβαιότητας να εναλλάσσει ξέφρενα τη δημιουργία και την καταστροφή, για να προσφέρει στην καθημερινότητά την ομορφιά και τη γαλήνη.

Όπως εξηγεί ο ομιλητής και συγγραφέας:

«…..το να ασχολείσαι με τη Φυσική σημαίνει ότι είσαι μόνιμα σε μια συγκλονιστική πορεία ολοένα και βαθύτερης κοσμικής συνείδησης˙ ο απόλυτος θαυμασμός για την ομορφιά των εικόνων που σου δίνει απλόχερα η Φύση ενισχύεται και από την απίστευτη ομορφιά της γνώσης των μηχανισμών τους… η Κβαντική Φυσική είναι η αιχμή του Πολιτισμού μας, η πιο δυνατή σκέψη μας, ο κορυφαίος συλλογισμός όλων των εποχών. Είναι η Αποκάλυψη των Ανθρώπων. Στην ομιλία θα δούμε την Κβαντική Φυσική να ανατρέπει τις εμπειρίες μας και να γκρεμίζει την παλιά λογική μας, προκειμένου να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η Φύση δημιουργεί πλάσματα με δομή από παράξενα κβαντικά πλάσματα που δεν έχουν δομή και συνεπώς στέκονται ως φυσικές παρουσίες, κάπου εκεί στα όρια μεταξύ μαθηματικών και πραγματικότητας. Ζούμε σε ένα σύμπαν όπου “Είναι” είναι το “Γίγνεσθαι”, “Ύπαρξη” είναι η “Αλληλεπίδραση”».

Για το βιβλίο «Κλασικές και Κβαντικές Αρχές Αβεβαιότητας», που αποτελεί βοήθημα και για όσους ασχοληθούν με τη διδασκαλία της Κβαντομηχανικής στην Γ΄ τάξη του Γενικού Λυκείου, θα μιλήσουν οι κ.κ. Σαραντόπουλος Παναγιώτης, πρώην Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών και Μαλακασιώτης Νίκος, Φυσικός.

Ο εξοπλισμός για την οπτικοακουστική κάλυψη και καταγραφή της εκδήλωσης θα παραχωρηθεί από το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου, με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Αμυγδαλίτση.

Θα μοιραστούν σημειώσεις πάνω στα όρια της γνώσης μας για τις πρώτες στιγμές της Γένεσης του Σύμπαντος και σημειώσεις πάνω στη δομική λειτουργία των Μαθηματικών που μοιάζει με εκείνη της Φύσης.

Όλα τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν στη «Φλόγα», Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια (τμήμα Μαγνησίας).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου