ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές πήγαν σχολείο με ωτοστόπ λόγω… πάγου!

μαθητές-πήγαν-σχολείο-με-ωτοστόπ-λόγω8-913703

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου δεν φρόντισε να ρίξει αλάτι στους δρόμους θέτοντας σε κίνδυνο ζωές μαθητών αλλά και οδηγών και συνοδών – Τρία λεωφορεία κόλλησαν στο οδόστρωμα – παγοδρόμιο

Στο σχολείο με ωτοστόπ και με δύο ώρες καθυστέρηση πήγαν χθες το πρωί μαθητές από τις Μηλιές και τη Βυζίτσα, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, το οποίο έχει αναλάβει τις μαθητικές μεταφορές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ «κόλλησε» στο παγωμένο οδόστρωμα, ακινητοποιήθηκε και χρειάστηκε παρέμβαση συνεργείων με λεπίδα και αλάτι για να μπορέσει να φύγει με ασφάλεια μετά από αρκετή ώρα. Άλλα δύο λεωφορεία που μετέφεραν μαθητές κόλλησαν στους δρόμους – παγοδρόμια, από τη στιγμή που ο Δήμος Νοτίου Πηλίου δεν φρόντισε για το αυτονόητο, τη ρίψη αλατιού στους δρόμους.

Το συμβάν σημειώθηκε στις 7:30 χθες το πρωί, στον δρόμο μεταξύ Μηλεών και Βυζίτσας. Το λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας που κλήθηκε να εκτελέσει μαθητικό δρομολόγιο, μετέφερε μαθητές από τα δύο χωριά προς την Αγριά και τον Βόλο όπου παρακολουθούν μαθήματα. Στο μέσο της διαδρομής το λεωφορείο κόλλησε στο παγωμένο οδόστρωμα. Ο οδηγός σταμάτησε για να μη θέσει σε κίνδυνο τους μαθητές και ενημέρωσε τη διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει. Χρειάστηκε πάνω από μία ώρα μέχρι να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του Δήμου Νοτίου Πηλίου, προκειμένου με λεπίδα και αλάτι να παρέμβει στο οδόστρωμα για να μπορέσει να κινηθεί το λεωφορείο.

Μαθητές, βλέποντας την ώρα να περνάει, κατέβηκαν από το λεωφορείο και έκαναν ωτοστόπ σε διερχόμενους οδηγούς για να μπορέσουν να πάνε σχολείο. Οδηγοί ΙΧΕ αυτοκινήτων επιβίβαζαν τους μαθητές για να τους οδηγήσουν στο σχολείο.

Δεν ήταν, όμως, το μοναδικό συμβάν. Πάγος είχε πιάσει και στο οδόστρωμα από την Αργαλαστή έως το Νεοχώρι, ενώ στη Συκή, το λεωφορείο δεν μπήκε στον οικισμό. Οι μαθητές βγήκαν στον κεντρικό δρόμο με τα πόδια και τα συνεργεία του Δήμου Νοτίου Πηλίου εκ των υστέρων έριχναν αλάτι.

Οι δρόμοι είναι μεν καθαροί, ωστόσο, από το λιώσιμο των όγκων του χιονιού και τις χαμηλές θερμοκρασίες νωρίς το πρωί, σχηματίζεται πάγος και η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να ρίξει αλάτι για να είναι ασφαλές το οδικό δίκτυο και να γίνουν οι μαθητικές μεταφορές, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, Δημήτρης Κολυνδρίνης αναγκαζόταν να επικοινωνεί με τον Δήμο, κάθε φορά που οδηγοί του ανέφεραν πρόβλημα και να ζητά να ρίξουν αλάτι! «Δεν ξέρω σε ποια λογική λαμβάνονται αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων κι ενώ δεν φροντίζουν για να είναι ασφαλείς οι διαδρομές. Εγώ αναλαμβάνω τη μεγαλύτερη ευθύνη. Αυτή της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο και στη συνέχεια στο σπίτι τους και φυσικά ευθύνη υπάρχει και για τους οδηγούς και συνοδούς, που κινδυνεύουν σε τέτοιες συνθήκες να βγουν από το οδόστρωμα», αναφέρει ο κ. Κολυνδρίνης.

Κάθε στροφή και κίνδυνος

Προχθές, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός εξέδωσε απόφαση για τη λειτουργία όλων των σχολείων πλην του νηπιαγωγείου Τρικερίου και του νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου Προμυρίου.

Γονείς από τις Μηλιές ξεσηκώθηκαν, καθώς προβλεπόταν η λειτουργία τόσο του νηπιαγωγείου, όσο και του δημοτικού και γυμνασίου της περιοχής, η διαδρομή για τα οποία περνά μέσα από δρόμους, που σε κάθε στροφή υπάρχει και κίνδυνος και από παγωμένα καλντερίμια.

Οι ίδιοι ήταν εκείνοι που επικοινώνησαν με τον κ. Μιτζικό και του ζήτησαν να κρατήσει τα σχολεία κλειστά για να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά τους και δεδομένου ότι ούτε αλάτι είχε πέσει στις σχολικές διαδρομές, ούτε τα προαύλια έχουν αποχιονιστεί από τον Δήμο στην ολότητά τους. Τα σχολεία των Μηλεών προστέθηκαν χθες στη λίστα όσων δεν λειτούργησαν μαζί με τα σχολεία του Τρικερίου και του Προμυρίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Γυμνάσιο Μηλεών ακόμη και χθες είχε γίνει αποχιονισμός μόλις στο ένα τέταρτο του προαυλίου και τα υπόλοιπα τρία τέταρτα της αυλής ήταν ακαθάριστα. Το καλντερίμι παγωμένο γιατί δεν είχε πέσει αλάτι, όπως και οι στροφές πάνω στον δρόμο, όπου τρέχουν νερά από τα χιόνια που λιώνουν. «Σε κάθε στροφή σχεδόν υπάρχουν παγωμένα νερά. Αλάτι δεν έχει πέσει. Κι εμείς έχουμε μαθητές που πρέπει να φθάσουν ασφαλείς στα σχολεία τους, 110 παιδιά σε νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο, από χωριά στα οποία υπάρχουν δρόμοι παγωμένοι», ανέφερε ο διευθυντής του γυμνασίου Μηλεών, Σταύρος Γαρουφαλής για τους μαθητές που μετακινούνται καθημερινά από Αγιο Γεώργιο, Πινακάτες, Αγία Τριάδα και Ανω Γατζέα προς το σχολείο των Μηλέων. Ο ίδιος άλλωστε, υπερβαίνοντας τα καθήκοντά του, ακολούθησε μέτρο προς μέτρο τις σχολικές διαδρομές χθες το πρωί, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του οδοστρώματος και ο ίδιος να εισηγηθεί αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. «Σε κάθε περίπτωση ο δήμος πρέπει να φροντίσει να ρίξει αλάτι. Οι δρόμοι είναι καθαροί, αλλά το πρωί σχηματίζεται πάγος. Περνάμε τις στροφές του δρόμου με ανασφάλεια», δήλωσε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου