ΤΟΠΙΚΑ

Επνιξαν τον Παγασητικό εκατομμύρια κυβικά νερού από την Κάρλα

επνιξαν-τον-παγασητικό-εκατομμύρια-κ-89524

Εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χύνονται εδώ και τέσσερις μέρες στον Παγασητικό. Είναι χαρακτηριστικό πως από την Πέμπτη που άνοιξε το θυρόφραγμα στον ταμιευτήρα Τ1 της Κάρλας διοχετεύονται στον Παγασητικό Κόλπο 300.000 κυβικά μέτρα νερού την ώρα.

Ωστόσο μολονότι ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας υποστηρίζει ότι από μετρήσεις που έγιναν από διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο προκύπτει ότι στην είσοδο από το θυρόφραγμα της Τ1 δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει μικροβιολογικό φορτίο στα νερά, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά όπως το γεγονός ότι από βραχυκύκλωμα -όπως αναφέρουν πληροφορίες- κάηκαν και τα εννέα μοτέρ που υπάρχουν σε ισάριθμα αντλιοστάσια, όπως επίσης το ποιος έδωσε εντολή για να ανοίξει το θυρόφραγμα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας μπορούν να υποστηρίζουν ότι στην είσοδο της Τ1 μπορεί να μην υπάρχει μικροβιακό φορτίο, ωστόσο είναι γνωστό για τους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι στη διαδρομή του μέχρι τη θάλασσα τα νερά διέρχονται από τη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου και από βουστάσια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, προκειμένου να ρίξουν στο χείμαρρο τα λύματά τους.

Κάτω από το πρίσμα αυτό θα έχει ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν ζητήσει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και η ΔΕΥΑΜΒ να γίνουν τόσο στον Ξηριά, όσο και στο Σεσκουλιώτη, για τη διαπίστωση του ρυπαντικού φορτίου που χύνεται στη θάλασσα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η παροχέτευση νερών στον Παγασητικό γίνεται σε μία χρονική συγκυρία , όπου -όπως ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ προ δεκαημέρου δημοσιοποίησε- από τις αρχές Οκτωβρίου έχει ολοκληρώσει τη θητεία της η ΕΥΔΕ Κάρλας, για να ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη και βουλευτών για την παράταση της θητείας της, σε μία στιγμή επίσης όπου η ανάδοχος εταιρία για το μεγάλο αρδευτικό έργο του Στεφανοβικείου – Ριζομύλου έχει ζητήσει τη διάλυση της εργολαβίας από τον περασμένο Απρίλιο καθώς έχει πληρωθεί μόλις 2 εκατ. από τα 26 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού και επιπλέον σε μία στιγμή που από πόρους του ΕΠΠΕΡΑΑ ετοιμάζονται να διατεθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τα έργα αποχέτευσης που πρόκειται να γίνουν για την προστασία του Παγασητικού σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο από Μαλάκι μέχρι τη Νέα Αγχίαλο.

Δήλωση Κοπάνα

Για τους λόγους που επέβαλαν να ανοίξει το θυρόφραγμα στην Κάρλα και για τις ενέργειες που έκανε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για το θέμα κάνει λόγο στη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας.

«Από την έντονη νεροποντή της 22ας Νοεμβρίου, λέει ο κ. Κοπάνας, προέκυψε η επιτακτική ανάγκη διοχέτευσης νερού στον Παγασητικό, διότι υπήρχε ορατός κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων που θα προκαλούσαν τεράστια ζημιά, αφού είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια, τα οποία υπέστησαν ολοκληρωτικές βλάβες. Η ΕΥΔΕ Κάρλας, που έχει τη συνολική ευθύνη για τη διαχείριση του συστήματος στην Κάρλα, σε συνεννόηση με το ΥΠΟΜΕΔΙ, αποφάσισε μέσω του θυροφράγματος να φύγει το νερό από την τάφρο 1 προς τον Παγασητικό. Αυτό προβλέπεται στην απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων σε έκτακτες περιπτώσεις.

Εμείς ως Περιφέρεια και Π.Ε. Μαγνησίας, παρόλο που δεν έχουμε τυπικά την ευθύνη, είχαμε όμως χρέος να ελέγξουμε και να μετρήσουμε την ποιότητα του νερού που διοχετεύεται στον Παγασητικό, προκειμένου σε περίπτωση αξιόλογων ευρημάτων να ενεργήσουμε αναλόγως. Αυτό πράξαμε άμεσα και ακαριαία με το συνεργαζόμενο διαπιστευμένο εργαστήριο Γούναρη, το οποίο έσπευσε την ίδια ημέρα στην Κάρλα, έλαβε δείγματα και προχώρησε σε ενδελεχή έλεγχο της ποιότητας του νερού σε 30 και πλέον παραμέτρους.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων που ολοκληρώθηκαν αυθημερόν, προκύπτει ότι η ποιότητα νερού της απορροής δεν επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του νερού του αποδέκτη, δηλαδή του Παγασητικού. Σας υπενθυμίζουμε ότι πέρα από την έκτακτη αυτή δειγματοληψία η Περιφέρεια ελέγχει σε συστηματική βάση την ποιότητα των νερών της λίμνης, των εισροών και εκροών της.

Όσον αφορά στον Ξηριά μέσω του οποίου παροχετεύονται τα νερά, το μέγεθος της υδραυλικής φόρτισης υπερκαλύπτει πλέον τις συγκεκριμένες και πολύ μεγαλύτερες παροχές. Άρα, υπάρχει επάρκεια και περιθώριο ασφαλείας και για εντονότερα κατακλυσμικά φαινόμενα.
Δόθηκε ήδη εντολή στις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Υγείας της Π.Ε. να προβούν σε ελέγχους στον Ξηριά και τον Σεσκουλιώτη και σε εγκαταστάσεις πέριξ των χειμάρρων προς αποφυγή τυχόν ρίψης λυμάτων.

Άλλωστε ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός συναντήθηκε ήδη με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Καλογιάννη και ζήτησε την επισκευή των αντλιοστασίων».

Δήλωση Σκοτινιώτη

Δηλώσεις για το άνοιγμα του θυροφράγματος της Κάρλας έκανε και ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, ο οποίος αναφέρει τα εξής:

«Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι άνοιξε το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας, με συνέπεια μεγάλες ποσότητες νερού να διοχετεύονται στον Παγασητικό Κόλπο μέσω της σήραγγας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι σοβαρά και θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα και υπεύθυνα:

1. Ποιος αποφάσισε το άνοιγμα του θυροφράγματος; Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου «το θυρόφραγμα άνοιξε με πρωτοβουλία της ΕΥΔΕ Κάρλας και των κατοίκων» (!).
2. Πότε άνοιξε το θυρόφραγμα και πότε πρόκειται να κλείσει;
3. Πριν αποφασιστεί το άνοιγμα του θυροφράγματος ελέγχθηκε και από ποιον, αν τηρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η 112839/2000 ΚΥΑ των Υπουργών Γεωργίας, Πολιτισμού και Ανάπτυξης, η οποία ανανεώθηκε με την 127436.2007 ΚΥΑ;
4. Γιατί δεν ενημερώθηκαν ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ, ούτε καν ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας, όπως μου ανέφερε σε σημερινή (χθεσινή) τηλεφωνική επικοινωνία μας η πρόεδρός της κ.Ιφ. Κάγκαλου;

Ήδη δώσαμε εντολή στη ΔΕΥΑΜΒ, ώστε σήμερα κιόλας να ληφθεί δείγμα από την έξοδο της σήραγγας και φυσικά τα αποτελέσματα θα δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΔΕΥΑΜΒ υλοποιεί αυτή την περίοδο πρόγραμμα επενδύσεων που υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω θωράκιση του Παγασητικού και δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε την ακύρωση αυτής της προσπάθειας. Κάθε απόφαση, συνεπώς, που επιβαρύνει τον Παγασητικό επιβάλλεται να λαμβάνεται με εξαιρετική περίσκεψη και με όλες τις εγγυήσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ, νερό της περιοχής μπορεί να διατίθεται απευθείας στον Παγασητικό μέσω της σήραγγας μετά από έλεγχο του δείγματος και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όταν δηλαδή είναι πλέον εντελώς αδύνατη η αντιπλημμυρική λειτουργία της λίμνης ή σε περιπτώσεις όπου τούτο επιβάλλεται για λόγους οικολογικής προστασίας της λίμνης».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου