ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση επιλαχόντων αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

συνάντηση-επιλαχόντων-αγροτών-με-τον-870288

Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς δεσμεύτηκε πως θα αξιοποιηθεί το 100% των αδιάθετων κονδυλίων που θα προκύψουν από τις απεντάξεις όσων δεν προχωρήσουν σε α’ αίτημα πληρωμής μέχρι τη λήξη της σχετικής διορίας.

Αυτό ενημερώνει αντιπροσωπεία αγροτών από τη Μαγνησία, τη Λάρισα και άλλες πόλεις που συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη με τον υπουργό.

Οι παριστάμενοι στη σύσκεψη εκφράζουν ικανοποίηση για τη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρχε τηλεφωνική συνομιλία του κ. Γεωργαντά με τον γραμματέα Κωνσταντίνο Μπαγινέτα καθώς και με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και βουλευτή Κορινθίας Χρήστο Δήμα και ζήτησαν να γίνει αποδεκτό αίτημα των 3.800 επιλαχόντων αγροτών από όλη την Ελλάδα για την έγκριση της ένταξής του στην προκήρυξη.

Ο υπουργός ανέφερε ότι γνωρίζει το πρόβλημα των επιλαχόντων αγροτών και ότι θα περιμένει να τελειώσει η προθεσμία τέλη Αυγούστου με την πιθανότητα παράτασης ενός μήνα. Ουσιαστικά με τη λήξη των αιτήσεων πληρωμής του 20% της εγκεκριμένης δαπάνης θα μπορέσει να κάνει το «ξεκαθάρισμα» και εφόσον περισσέψουν κονδύλια να μεταφερθούν για τους επιλαχόντες τον Οκτώβριο και μετά.

Η δυνατότητα μεταφοράς ανέφερε επίσης είναι από τα 316 εκ. € και όχι από τα 300 εκ. € της υπερδέσμευσης (τα οποία δεν μπορούν να πάνε σε επιλαχόντες), ενώ επίσης υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς αυτών των κονδυλίων, όχι όμως από το ενδιάμεσο ΠΑΑ ανέφερε όπως με τα βιολογικά.

Η επιτροπή επιλαχόντων πρόσθεσε και πρότεινε ακόμη μια λύση για μεταφορά κονδυλίων.

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι θα εξετάσει θετικά αυτήν την πρόταση και εφόσον είναι εφικτή και περισσέψουν κονδύλια θα το κάνει.

Συγκεκριμένα η επιτροπή ανέφερε ότι από τα προγράμματα του προηγούμενου ΠΑΑ μπορούν να περισσέψουν και να μεταφερθούν κονδύλια, ενδεικτικά ανέφερε 3 προγράμματα με προϋπολογισμό: ι) μέτρο 2,1 Γεωργικοί Σύμβουλοι 84 εκατ. €, ιι) μέτρο 4,1,2 αρδευτικά σχέδια βελτίωσης 37 εκατ. €, ιιι) μέτρο 16 Συνεργασία 2η προκήρυξης 16 εκατ. €. ιν) υπάρχουν επίσης πχ το μέτρο 5,1 του ΕΛΓΑ αντιχαλαζικά 2η προκήρυξης κ.α. προγράμματα.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μπορεί να βοηθήσει ώστε να εγκριθούν όλοι οι επιλαχόντες, όπως πιστεύει η επιτροπή.

Στην συνάντηση συμμετείχαν από τον Βόλο ο Παντελής Μόσχος, εκπρόσωπος αγροτών με δενδρώδεις καλλιέργειες και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, οι Ντίνος Μακάς και Βάιος Κυρίτσακας από τη Λάρισα και ο Θωμάς Αργυρόπουλος από την Κόρινθο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου