ΤΟΠΙΚΑ

Θρήνος για τον 33χρονο Ζήση Αποστολίδη

θρήνος-για-τον-33χρονο-ζήση-αποστολίδη-86107

Από το Βελεστίνο καταγόταν η μητέρα τού ενός από τους τρεις εργαζόμενους, που βρήκαν φρικτό θάνατο στο εργοστάσιο εκρηκτικών, το οποίο μετατράπηκε σε «κρανίου τόπο»

Ανείπωτος θρήνος έχει ξεσπάσει από χθες το απόγευμα στο Βελεστίνο.

Ενας από τους τρεις εργαζόμενους, που έχασαν με φρικτό τρόπο τη ζωή τους, μετά από τη φονική έκρηξη σε εργοστάσιο εκρηκτικών στα Γρεβενά, έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του από την περιοχή.

Πρόκειται για τον Ζήση Αποστολίδη, 33 ετών, ο οποίος μαζί με τον Κωνσταντίνο Ορφανίδη, 36 ετών, από τη Δήμητρα Γρεβενών και τον 46χρονο Χαράλαμπο Κικίδη από τον Πολύμυλο Κοζάνης «εξαϋλώθηκαν» μετά τη φονική έκρηξη στην Ιτέα Γρεβενών.

Η τοπική κοινωνία του Βελεστίνου είναι σε κατάσταση σοκ. Η μητέρα του άτυχου παλικαριού είχε γεννηθεί στο Βελεστίνο, πολύ μικρή όμως έφυγε και μεγάλωσε στο Περιβόλι Γρεβενών, δίπλα σε συγγενείς.

Στο Βελεστίνο έρχονταν όμως συχνά η ίδια και το άτυχο παλικάρι, για να επισκέπτονται τους θείους τους.

Το τραγικό άγγελμα του θανάτου του «συμπατριώτη» των Βελεστινιωτών έκανε γνωστό μέσω των social media ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χαράλαμπος Πάσχος, μεταφέροντας την οδύνη ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας για το πλήγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη βρίσκονται στα Γρεβενά για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του αδικοχαμένου παιδιού συγγενείς από το Βελεστίνο.

Σοκάρουν οι συνθήκες της τραγωδίας

Στο εργοστάσιο της εταιρείας ΕΛΤΕΚ (Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών) η οποία ιδρύθηκε το 2010 με έδρα στους Αγαλαίους του δήμου Γρεβενών στο οποίο εργάζονται πάνω από 30 άτομα, σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών εργαζομένων, τον τραυματισμό ενός και την ολοσχερή καταστροφή του κτιρίου.

Οι εγκαταστάσεις απλώνονται σε μια ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων με 14 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους συνολικής χωρητικότητας 700 τόνων πρώτης ύλης και 200 τόνων εκρηκτικών υλών.

Επιτόπου μετά την έκρηξη έφτασαν και επιχειρούσαν 11 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γρεβενών με τέσσερα οχήματα, δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, δυνάμεις της 2ης και 5ης ΕΜΑΚ και η αστυνομία.

Ανδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που ερεύνησαν τον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου και σε αρκετή απόσταση από το σημείο της έκρηξης εκτός από χαλάσματα, μπετόν και σίδερα εντόπισαν ανθρώπινα μέλη που εκτιμάται ότι ανήκουν στους τρεις αγνοούμενους που εκείνη την ώρα εργάζονταν στον χώρο παραγωγής του εργοστασίου. Οι περιγραφές που δίνουν πηγές της αστυνομίας και της πυροσβεστικής σοκάρουν. Αναφέρουν ότι τα σώματα είναι εντελώς εξαϋλωμένα. Οι δύο από τρεις εργαζομένους που αγνοούνταν ήταν από το χωριό Δήμητρα και την πόλη των Γρεβενών ενώ ο τρίτος από χωριό της Κοζάνης.

Ερευνες για τις συνθήκες της φονικής έκρηξης

Στο σημείο μετέβησαν επίσης δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα και την Λάρισα προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες και σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής αρχιπύραχο Σωτήριο Κορέλλα που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι έρευνες στο σημείο της έκρηξης από τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ χρειάστηκε προηγουμένως να ελεγχθεί ο χώρος για υπολείμματα εκρηκτικής ύλης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το κλιμάκιο πυροτεχνουργών της αστυνομίας από την Θεσσαλονίκη μόλις έφτασε στο εργοστάσιο άρχισε να «χτενίζει» τον συγκεκριμένο χώρο της έκρηξης «για να μας δώσει το πράσινο φως να εισέλθουν για έρευνα στο σημείο οι άνδρες της ΕΜΑΚ».

Εξαφανίστηκε το κτίριο

Σύμφωνα με τον αρχιπύραχο η καταστροφή του κτιρίου παραγωγής είναι ολοκληρωτική αφού κτιριακός χώρος μισού στρέμματος έχει εξαφανισθεί ενώ κομμάτια από σίδερο και μπετόν έχουν εκσφενδονιστεί στα γύρω χωράφια της περιοχής. Σε ό,τι αφορά στα αίτια της έκρηξης και στο εάν η εταιρεία ακολουθούσε τις οδηγίες πυρασφάλειας που ορίζουν οι κανονισμοί ο κ. Κορέλλας δήλωσε ότι όλα αυτά θα ερευνηθούν από ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που έχει αναλάβει το έργο της προανάκρισης.

Το κυρίως κτίριο που γινόταν η παραγωγή των εκρηκτικών για λόγους ασφαλείας ήταν σαν «βυθισμένο» στο έδαφος αφού εκτός από την κύρια είσοδο όλες του οι επιφάνειες καλυπτόταν από αναχώματα ύψους πολλών μέτρων. Να αναφέρουμε ότι οι αποθηκευτικοί χώροι του εργοστασίου εκτός από υλικές ζημιές δηλαδή σπασμένα τζάμια κλπ, δεν έχουν άλλα προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς οι ποσότητες εκρηκτικών ή της αμμωνίας που είναι αποθηκευμένες δεν προκαλούν κίνδυνο.

«Η γη σείστηκε, όπως στον σεισμό του 1995»

Ο πύραρχος Α. Καλαϊδόπουλος περιέγραψε ότι στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο έχουν βρεθεί κομμάτια από σάρκες. Ογκόλιθοι εκτινάχθηκαν σε ακτίνα 300 μέτρων.

Ο Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νιώσαμε τη γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995…». Μίλησε για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος κι ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Οπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριγώνης η έκρηξη έγινε αισθητή ακόμη και στην πόλη των Γρεβενών που απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα. «Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς» είπε.

Ο φύλακας του εργοστασίου που μόλις είχε αλλάξει τη βάρδια του και έφευγε για το σπίτι του είναι τραυματισμένος και μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γρεβενών.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Γρεβενών Ευτυχία Καπάτου που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ του έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου