ΤΟΠΙΚΑ

Αυλαία τουρισμού τέλος Οκτωβρίου ~ Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων για διακοπές

αυλαία-τουρισμού-τέλος-οκτωβρίου-βρα-856679

Από 80% έως και 97% κινούνται οι προκρατήσεις σε Σκιάθο και Σκόπελο – Το παράπονο των ξενοδόχων

Σημαντικό μερίδιο στην πίτα της τουριστικής κίνησης του φετινού καλοκαιριού διεκδικούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (AIRBNB). Οπως όλα δείχνουν αφενός φέτος στο κλείσιμο της σεζόν θα καταγραφεί αύξηση μεγαλύτερη από το 2019, αφετέρου ο αριθμός των προκρατήσεων επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα ο κλάδος των ξενοδόχων στρέφει το βλέμμα στην Πολιτεία και ζητεί να ληφθούν μέτρα, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ειδικά σε περιοχές όπως η Σκιάθος και η Σκόπελος καταγράφονται υψηλές πληρότητες που αγγίζουν σχεδόν το 90% και προκαλούν χαμόγελα σε όσους έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και διαθέτουν τα ακίνητά τους με βραχυχρόνια μίσθωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, οι προκρατήσεις σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες με ιδιωτική ή και κοινόχρηστη πισίνα μέχρι και το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου κυμαίνονται στο 80% και φθάνουν έως και το 97% σε διάφορους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.

Ορισμένοι μιλούν για αύξηση κρατήσεων σε σχέση με το 2019 που προσεγγίζει το 26.5% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019, ποσοστό που αποτελεί την κορυφαία επίδοση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τους γνωρίζοντας τα θέματα του τουρισμού.

Οι υψηλότερες προκρατήσεις είναι στη Σαντορίνη και στη Μύκονο, με τη Σκιάθο και τη Σκόπελο να ακολουθούν.

Στο νησί του Παπαδιαμάντη έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα AIRBNB συνολικά 466 καταλύματα. Οι προκρατήσεις σε αυτά για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι στο 89% και για τον μήνα Οκτώβριο ήδη στο 68%.

Αντίστοιχα στη Σκόπελο ενταγμένα στο σύστημα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 576 ακίνητα. Τον μήνα Σεπτέμβριο η πληρότητα ανέρχεται σε 86%, ενώ για τον Οκτώβριο έχει προσεγγίσει το 68%.

Κυρίως οι κρατήσεις γίνονται για πολυτελείς βίλες με ιδιωτική ή ακόμη και κοινόχρηστη πισίνα

Στα χαρακώματα με τους ξενοδόχους

Ενώ γενικότερα φέτος ο τουρισμός έχει επανακαμάμψει, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί τη βαριά βιομηχανία στη χώρα και την περιοχή μας, δεν παύουν οι διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών του τουρισμού- ξενοδόχων για τις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν και ώς έναν βαθμό δεν έχουν άδικο, ότι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς τα συγκεκριμένα ακίνητα ουσιαστικά λειτουργούν ως επιχειρήσεις, δίχως όμως να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις έναντι του δημοσίου, όπως έχουν τα ξενοδοχεία.

Για παράδειγμα το ζήτημα του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, το οποίο αποδίδεται στους ΟΤΑ και αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,5% επί του ακαθάριστου κύκλου εργασιών για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν ισχύει για τους ιδιοκτήτες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας πρόσφατα στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή χαρακτήρισε εύλογο το ερώτημα, όμως αναφέρθηκε σε περιορισμούς που έχουν ήδη τεθεί (υποχρέωση εγγραφής του διαχειριστή του ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, περιορισμοί στους ιδιοκτήτες των ακινήτων βάσει γεωγραφικών περιοχών, δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να ζητά πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και προβλέφθηκαν οι σχετικές διοικητικές κυρώσεις) για να συνεχίσει λέγοντας ότι βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, οι βραχυχρόνιες εκμισθώσεις δεν συνιστούν τουριστικά καταλύματα και ως εκ τούτου με το ισχύον πλαίσιο δεν μπορεί να επιβληθεί το τέλος παρεπιδημούντων.

Οι ξενοδόχοι μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων αντιτείνουν πως εάν πρόκειται για μίσθωση του συνόλου των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας ή ενός συγκροτήματος κατοικιών, τότε αυτό επίσης θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα απαιτείται Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ή Βεβαίωση Συνδρομής Νομίμων Προϋποθέσεων, αλλιώς προτείνεται η επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ.

Προτείνουν επίσης την επιβολή ΦΠΑ στο εισόδημα το οποίο αποκτάται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι νομικό πρόσωπο ή στην περίπτωση που ο δικαιούχος του εισοδήματος είναι φυσικό πρόσωπο και έχει καταχωρίσει περισσότερα των δύο ακίνητα στον ΑΦΜ του και παράλληλα ζητείται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών προτείνεται να υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 5% -που θα βαρύνει τον μισθωτή- επί του συνολικού αντιτίμου της μίσθωσης.

«Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το τουριστικό προϊόν αλλάζει καθώς αλλάζουν οι ανάγκες των ταξιδιωτών και δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει την ελεύθερη μετακίνηση των επισκεπτών παγκοσμίως και τη βούλησή τους να επιλέγουν τον τρόπο διακίνησης και διαμονής τους» ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος μέσω των μελών του ελέγχει 2.457 ακίνητα σε οκτώ περιοχές της χώρας, σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Πανευρωπαϊκή πρωτιά

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, προκύπτει ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο, με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταγράφει αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά και δείχνοντας παράλληλα ότι το ελληνικό καλοκαίρι πλέον έχει μεγαλύτερη διάρκεια και δεν σταματά με το άνοιγμα των σχολείων στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, τη φετινή χρονιά ο στόχος των εσόδων είναι πάνω από 1,4 δισ. ευρώ έσοδα, ξεπερνώντας τον τζίρο του 2019.

«Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού αλλάζει παντού και δεν αλλάζει μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, όπως στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία, όπου «εκμεταλλεύονται» τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενδεχομένως λοιπόν να αποτελεί ένα κομμάτι του νέου μοντέλου που ήδη διαμορφώνεται και παράλληλα να αποτελεί ευκαιρία τόσο για τους εγχώριους και μη επενδυτές όσο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων» σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει κινηθούμε γρήγορα ώστε να ανταποκριθούμε άμεσα στις προκλήσεις της νέας «εποχής» που έρχεται».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου