ΤΟΠΙΚΑ

Ενισχύεται η παρουσία των πεζοναυτών στον Βόλο

ενισχύεται-η-παρουσία-των-πεζοναυτών-841589

Πού βασίζεται η μελέτη του ΓΕΝ για τον μόνιμο ελλιμενισμό αρματαγωγών στον Βόλο – Πώς φτάσαμε από την απομάκρυνση του χθες, στην ενίσχυση του σήμερα

Το νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων, που προτάθηκε από τη στρατιωτική ηγεσία και εγκρίθηκε από την αντίστοιχη πολιτική και την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, μεταξύ των άλλων σημαντικών αλλαγών προβλέπει και την ενίσχυση της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο. Η έγκριση του νέου δόγματος ενταφιάζει και τα σενάρια μετακίνησης της 32ης Ταξιαρχίας μακριά από τον Βόλο.

Μια σύντομη ματιά στην πρόσφατη προϊστορία της υπόθεσης είναι και η εξής:

Ηταν 12 Οκτωβρίου του 2019, όταν ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκλεινε οριστικά το θέμα της μετεγκατάστασης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο σε άλλη περιοχή, διαβεβαιώνοντας τον βουλευτή Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Μπουκώρο, πως δεν υφίσταται κανένα θέμα απομάκρυνσης. Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος απευθυνόμενος στον βουλευτή Μαγνησίας επισήμαινε ότι η έλευση σημαντικής δύναμης στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στο πλαίσιο αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, στη βάση ελικοπτέρων του Στεφανοβικείου, πρόκειται να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Εναν χρόνο μετά από εκείνη η διαβεβαίωση του ΥΕΘΑ, όχι μόνο έχει πάρει σάρκα και οστά, αλλά έχει επιπροσθέτως δρομολογηθεί η ενίσχυση του ρόλου της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και η αναβάθμιση του στρατιωτικού ρόλου του λιμανιού του Βόλου, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού που είναι αποκλειστικά βασισμένος στις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και στη νέα δομή, που εγκρίθηκε πρόσφατα, με κεντρικό άξονα τις Ειδικές Δυνάμεις, όπου κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στο Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία.

Για την ιστορία, θα πρέπει να επισημανθεί πως τα σχέδια απομάκρυνσης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο και της μεταφοράς της στον Αυλώνα, είχε αποκαλύψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του τον Δεκέμβριο του 2017, κρούοντας εγκαίρως το «καμπανάκι» κινδύνου για το βαρύ πλήγμα που θα επέφερε ο συγκεκριμένος σχεδιασμός στην ίδια την πόλη αλλά και στις χίλιες οικογένειες στρατιωτικών και όπως αποδεικνύει και η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως και στις επιχειρησιακές δυνατότητες της 32ης Ταξιαρχίας.

Να θυμίσουμε ότι η αποκάλυψη είχε τότε προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και μάλιστα ο δήμος Βόλου είχε διοργανώσει μεγάλο συλλαλητήριο στη Ν. Ιωνία με τη συμμετοχή πολιτών και πολιτικών φορέων. Η τότε πολιτική ηγεσία στο ΥΕΘΑ με επικεφαλής τον Πάνο Καμμένο αρχικά και μετέπειτα τον Δημ. Αποστολάκη, καθώς επίσης σύσσωμοι οι κυβερνητικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία και η τότε στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ με επικεφαλής τους Χρ. Χριστοδούλου και Γ. Καμπά αντίστοιχα, επιχείρησαν ανεπιτυχώς να κατευνάσουν τον «ξεσηκωμό» της πόλης μιλώντας για ισοδύναμα.

Μάλιστα ακόμη και τον Ιούνιο του 2019, λίγο πριν τις κάλπες των εθνικών εκλογών, ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγ. Αποστολάκης υποστήριζε ότι είναι θέμα χρόνου η μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας.

Η αλλαγή διακυβέρνησης και η νέα σύνθεση σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας «σφράγισαν» όχι μόνο την παραμονή της στον Βόλο, αλλά και την στρατιωτική αξιοποίηση του λιμανιού της πόλης με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως βάση δύο αρματαγωγών. Πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία που είναι βασισμένη στην ανάγκη αναδιοργάνωσης συνολικά της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και η οποία αποδεικνύει ότι ο σχεδιασμός για έδρα των πεζοναυτών εδώ και 45 χρόνια στον Βόλο, δεν ήταν λάθος, το αντίθετο μάλιστα.

Ναυτική βάση… με το βλέμμα στο Κεντρικό Αιγαίο

Η στρατιωτική πλέον ηγεσία υπό τις εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, που γνωρίζει όσο κανείς την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, αφού πέρασε από το στρατόπεδο Γεωργούλα (από το 1986 έως το 1994 υπηρέτησε ως διοικητής λόχου στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών, αμέσως μετά τοποθετήθηκε στο 505 Τάγμα Πεζοναυτών, στο οποίο άσκησε τα καθήκοντα του διοικητή λόχου, του αξιωματικού 4ου Γραφείου, του αξιωματικού Επιχειρήσεων και Εκπαιδεύσεως, του υποδιοικητή και τέλος του διοικητού της Μονάδος, μέχρι το 1997, οπότε και μετατέθηκε στη Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών της Κύπρου), μελετά τα σχέδια για να ρίξουν μόνιμα άγκυρα στο λιμάνι του Βόλου αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Εκτός από την αναβάθμιση του ναυστάθμου της Σούδας, ο οποίος αναμένεται να εξελιχθεί σε εφάμιλλο της Σαλαμίνας, υπάρχει στα σκαριά και η μελέτη για την στρατιωτική αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου.

Στόχος είναι το λιμάνι της Μαγνησίας, το οποίο έχει άμεση έξοδο προς το Κεντρικό Αιγαίο, να έχει αναβαθμισμένο ρόλο και να μετατραπεί σε μόνιμο χώρο ελλιμενισμού των αρματαγωγών του Ελληνικού Στόλου, τα οποία χρησιμοποιούν κατά βάση οι πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας και τα δύο εκ των τριών ταγμάτων της, 505 και 521 του Βόλου. Έτσι, τα στρατεύματα που προορίζονται να εκτελέσουν αμφίβιες αποβατικές επιχειρήσεις, θα βρίσκονται δίπλα στα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού που θα τους μεταφέρουν.

Με τα συγκεκριμένα πλοία, είναι εφικτή η μεταφορά ενός πλήρους αποβατικού τάγματος προς το Αιγαίο σε πολύ μικρότερους χρόνους, καθώς πλέον δεν θα απαιτείται το ταξίδι από τη Σαλαμίνα στον Βόλο, προκειμένου να παραληφθούν οι πεζοναύτες, γεγονός που σημαίνει φυσικά και εξοικονόμηση χρημάτων. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για ακόμα περισσότερες ασκήσεις, μιας και τα αρματαγωγά θα είναι μόνιμα ελλιμενισμένα στο Βόλο και στη διάθεση της 32ας Ταξιαρχίας, αλλά και των υπόλοιπών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην κεντρική Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, για ναυτική βάση μέσα στο πολιτικό λιμάνι του Βόλου, επιθυμούν και οι ΗΠΑ καθώς στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, εδρεύει για τουλάχιστον 6 μήνες τον χρόνο η 3rd CAB των ΗΠΑ με ελικόπτερα Apache και Blackhawk, τα οποία εκτελούν κοινές ασκήσεις και εκπαίδευση με έλληνες πιλότους και μηχανικούς. Επίσης σημαντικός αριθμός Αμερικανών πεζοναυτών κάθε εξάμηνο πλέον διαμένει στο στρατόπεδο Γεωργούλα, προκειμένου να συμμετέχει σε κοινές ασκήσεις με τους Ελληνες πεζοναύτες.

Οι υποδομές για την αξιοποίηση

Τη μελέτη για τη στρατιωτική αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου, όπως έγραψε και πριν από λίγες μέρες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, μεταφέροντας πληροφορίες από στρατιωτικά sites στον απόηχο της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα και των θεμάτων που συζητήθηκαν σε διακρατικό επίπεδο στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας,

έχει αναλάβει να εκπονήσει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Από όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, αυτό που εξετάζεται πρωτίστως είναι οι αναγκαίες εργασίες επεκτάσεως του λιμένος Βόλου, με σκοπό την δημιουργία υποδομών για μόνιμο ελλιμενισμό δύο ή και τριών αρματαγωγών κλάσεως «Σάμος».
Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έλυνε πολλά προβλήματα, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, παρότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, με κόστος και ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η δημιουργία περισσότερων προβλητών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης οπλισμού, εγκαταστάσεις για επισκευές των μονάδων, χώροι δεξαμενών, είναι μερικές από τις υποδομές που πρέπει να γίνουν στο λιμάνι του Βόλου για να αναβαθμιστεί από σταθμός αρματαγωγών σε βάση του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στη μελέτη που είναι στα σκαριά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου