ΤΟΠΙΚΑ

Σχέδιο αντί COVID – 19 στο Γεωργούλα

σχέδιο-αντί-covid-19-στο-γεωργούλα-842523

Για την υγειονομική θωράκιση Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών, που έφτασαν στον Βόλο – Τι ζήτησαν από τις τοπικές υγειονομικές αρχές οι ξένοι αξιωματούχοι – Οι επιχειρησιακές προτάσεις, που κατέθεσε κλιμάκιο γιατρών του Αχιλλοπουλείου

Η κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου αντί COVID – 19 βρίσκεται σε εξέλιξη στο στρατόπεδο Γεωργούλα και την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, ενόψει της άφιξης Αμερικανών πεζοναυτών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις το επόμενο διάστημα με Ελληνες συναδέλφους τους, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ήδη εδώ και λίγες μέρες έχουν φτάσει στο στρατόπεδο Γεωργούλα 90 Αμερικανοί πεζοναύτες. Μέχρι τον Μάρτιο η αμερικανική δύναμη πεζοναυτών θα ανέλθει στους 350 συνολικά, οι οποίοι με τη συμμετοχή της 1ης ΤΑΞΑΣ (Αεροπορία Στρατού) στο Στεφανοβίκειο θα συμμετάσχουν σε διάφορες διακλαδικές νατοϊκές ασκήσεις.

Οι ασκήσεις ωστόσο γίνονται σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, μεσούσης της πανδημίας, με τις ένοπλες δυνάμεις τόσο σε εθνικό, όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΗΠΑ να βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό λόγω του κορονοϊού.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο αφενός πριν από 20 ημέρες έφτασε κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματικών, που επισκέφτηκε το νοσοκομείο Βόλου, αφετέρου χθες πραγματοποιήθηκε μαραθώνια σύσκεψη στο στρατόπεδο Γεωργούλα, παρουσία κλιμακίου γιατρών του Αχιλλοπουλείου, αλλά και του διοικητή Ι. Ντόκου.

Στη χθεσινή σύσκεψη η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από ζητήματα υγειονομικής θωράκισης των πεζοναυτών, Ελλήνων και Αμερικανών. Η στρατιωτική ηγεσία της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών κατέστησε σαφές ότι απώτερος στόχος είναι αφενός η σωστή υγειονομική διαχείριση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων που θα προκύψουν, αφετέρου η αποφυγή της διασποράς του COVID – 19 στο ανθρώπινο δυναμικό των μονάδων του στρατοπέδου Γεωργούλα.

Το σχέδιο που εξετάζεται

Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι το κλιμάκιο των Αμερικανών ενημέρωσε πως όλοι οι Αμερικανοί πεζοναύτες που θα φτάσουν στον Βόλο με φύλλο πορείας για την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών θα έχουν υποβληθεί υποχρεωτικά σε τεστ κορονοϊού νωρίτερα. Παράλληλα ανά 20 ημέρες θα υποβάλλονται σε νέο έλεγχο για COVID – 19 με ευθύνη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ώστε να υπάρχει υγειονομική ασφάλεια.

Από τους εκπροσώπους του Αχιλλοπουλείου επισημάνθηκε πως ο ρόλος του νοσοκομείου Βόλου μπορεί να είναι υποστηρικτικός, όσον αφορά στην ενημέρωση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στη χώρα μας και ότι επίσης σε περίπτωση που εκδηλωθεί ύποπτο κρούσμα στο στρατόπεδο Γεωργούλα θα ακολουθηθεί ό,τι προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Προτάθηκε επίσης να δημιουργηθεί ειδικός χώρος καραντίνας στο στρατόπεδο, όπου θα μπορούν να μεταφερθούν για αυτοπεριορισμό 14 ημερών τουλάχιστον όσοι βρεθούν θετικοί στον ιό και παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί. Σε περίπτωση πιο σοβαρών περιστατικών COVID – 19, οι πεζοναύτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό θα μεταφέρονται εναλλακτικά είτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, ενδεχόμενο που έχει πολύ λίγες πιθανότητες, ή εναλλακτικά στα στρατιωτικά νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Ως προς αυτό πάντως το κλιμάκιο των Αμερικανών στη χθεσινή σύσκεψη φέρεται να επισήμανε ότι υπάρχει η δυνατότητα διακομιδής τυχόν κρουσμάτων και σε στρατιωτικό νοσοκομείο αντί COVID – 19 σε βάση των ΗΠΑ στη Γερμανία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου