ΤΟΠΙΚΑ

Ενισχύεται η 32η Ταξιαρχία: Αρματαγωγά μόνιμα στον Βόλο

ενισχύεται-η-32η-ταξιαρχία-αρματαγωγά-μ-843973

Η μελέτη, που εκπονείται αφορά στη χρήση και αναβάθμιση του λιμανιού με εντολή του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου – Στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα και στην πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο

Στο τραπέζι των συζητήσεων, που είχε τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, βρέθηκε το λιμάνι του Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, που καταγράφονται σε σχετικά ρεπορτάζ στρατιωτικών sites που έχουν πληροφορίες για την ατζέντα των συζητήσεων, αλλά και της REAL NEWS, με αφορμή το γεγονός ότι η 3rd CAB των ΗΠΑ με ελικόπτερα Apache και Blackhawk, η οποία χρησιμοποιεί κάθε χρόνο για περίπου 6 μήνες τις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο για κοινές ασκήσεις με τους Ελληνες, οι Αμερικανοί θεωρούν πως το λιμάνι του Βόλου έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος, έχει δώσει εντολή να εκπονηθεί μελέτη ώστε να αναβαθμιστεί το λιμάνι, με απώτερο στόχο να μετατραπεί σε μόνιμο χώρο ελλιμενισμού των αρματαγωγών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού τα οποία χρησιμοποιούν οι πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας από το Στρατόπεδο Γεωργούλα.

Πρόκειται για μία μελέτη η οποία ουσιαστικά θα καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΓΕΕΘΑ σε διακλαδική βάση και αφετέρου δίνει μία άλλη λύση, από εκείνη που είχε προκρίνει η προηγούμενη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, της απομάκρυνσης των πεζοναυτών από τον Βόλο, προκαλώντας τον ξεσηκωμό της τοπικής κοινωνίας, όπως επισημαίνει σχετικά και το στρατιωτικό site doureios.com, υπενθυμίζοντας τι είχε συμβεί πριν από περίπου δύο χρόνια, για το θέμα που είχε αποκαλύψει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ τον Δεκέμβριο του 2017.

«Τα τελευταία έτη, το ΓΕΕΘΑ είχε αποφασίσει την μεταστάθμευση της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στην Αττική και την Σαλαμίνα, με βασικό στόχο τα στρατεύματα που προορίζονται να εκτελέσουν αμφίβιες αποβατικές επιχειρήσεις, να βρίσκονται δίπλα στα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού που θα τους μεταφέρουν, δηλαδή τα αποβατικά της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων. Η μετακίνηση κρινόταν απαραίτητη κυρίως για την μείωση των χρόνων που απαιτούν οι πλόες των αργοκίνητων αρματαγωγών από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας μέχρι τους λιμένες επιβιβάσεως των πεζοναυτών, ώστε εν συνεχεία να ταξιδεύσουν μέχρι τον προορισμό – στόχο. Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έφερε στο τραπέζι μια άλλη αντίληψη στην επίλυση του προβλήματος. Η κεντρική ιδέα είναι ο μόνιμος ελλιμενισμός αρματαγωγών στο λιμάνι του Βόλου, δίπλα δηλαδή στο Στρατόπεδο Γεωργούλα, όπου εδρεύει η 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών και τα δύο εκ των τριών ταγμάτων της, 505 και 521 Τάγματα Πεζοναυτών», τονίζεται επί των προαναφερθέντων.

Το ΓΕΝ εκπονεί τη μελέτη

Tη μελέτη εκπονεί το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού που θα διερευνήσει για τις αναγκαίες εργασίες επεκτάσεως του λιμένος Βόλου, με σκοπό την δημιουργία υποδομών για μόνιμο ελλιμενισμό 3 αρματαγωγών κλάσεως ΣΑΜΟΣ. Με τα συγκεκριμένα πλοία, είναι εφικτή η μεταφορά ενός πλήρους Συγκροτήματος Αποβατικού Τάγματος προς το Ανατολικό Αιγαίο και σε πολύ μικρότερους χρόνους εν σχέσει με τα υφιστάμενα σχέδια που προϋποθέτουν πολλές ώρες πριν τον απόπλου των αρματαγωγών από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνος. Η νέα κατάσταση, θα επιφέρει και οικονομίες σε καύσιμα, καθώς τα μονίμως ευρισκόμενα αρματαγωγά στον Βόλο, δεν θα ταξιδεύουν από την Σαλαμίνα μέχρι εκεί για την πραγματοποίηση των τακτικών ασκήσεων που προβλέπει ο εξαμηνιαίος κύκλος του προγράμματος εκπαιδεύσεως των πεζοναυτών.

Η μεταφορά σημαντικού μέρους του Στόλου στον Ναύσταθμο Σούδας, θα βελτιώσει τους χρόνους ανταποκρίσεως για την κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων στον Νότιο Τομέα του Αιγαίου όσο και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι δεδομένο ότι το εγχείρημα της δημιουργίας υποδομών στην Σούδα- συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα- είναι μια σοβαρή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει το ΥΠΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία. Ωστόσο, πέραν της αυτονόητης δαπάνης για έργα που σχετίζονται με τον ελλιμενισμό, την υποστήριξη, συντήρηση και εφοδιασμό των πλοίων και των οπλικών συστημάτων τους, δεν μπορεί να εγείρεται και το θέμα της υποδομής κατοικιών για το προσωπικό του ναυστάθμου. Κατά την αντίληψη του ΓΕΕΘΑ, η απαίτηση από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού για ύπαρξη στρατιωτικών κατοικιών που θα διατεθούν στο προσωπικό, δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση μιας ναυτικής εγκαταστάσεως. Στον Στρατό επί παραδείγματι, οι μεταθέσεις προσωπικού ή η δημιουργία ενός νέου στρατοπέδου, ποτέ δεν σχετιζόταν με κριτήριο την ύπαρξη ή όχι στρατιωτικών οικιών για την στέγαση του προσωπικού. Η συγκεκριμένη νοοτροπία είναι εσφαλμένη και αδικεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Από αυτή την άποψη, ο μόνιμος ελλιμενισμός 3 αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού στον λιμένα του Βόλου, κρίνεται σαφώς εντός των δυνατοτήτων για το εγγύς μέλλον», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου