ΤΟΠΙΚΑ

1.700 αποφάσεις από το ΚΕΑΟ Βόλου για ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

1-700-αποφάσεις-από-το-κεαο-βόλου-για-ρύθμι-764549

Χίλιοι επτακόσιοι οφειλέτες υπολογίζεται ότι έχουν προσέλθει από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα στο Κέντρο Είσπραξης (Κ.Ε.Α.Ο) στο Βόλο, για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Το 60% όσων έχουν προσέλθει είναι επαγγελματίες που όφειλαν στον ΟΑΕΕ και που σπεύδουν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων και ακολουθούν οφειλέτες του ΙΚΑ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόνο στις δύο τελευταίες μέρες πριν την εκπνοή του Νοέμβρη στα γραφεία του ΚΕΑΟ που στεγάζεται στο ΙΚΑ Βόλου προσήλθαν περίπου 400 άτομα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να λειτουργήσουν τέσσερα ταμεία για να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Οι περισσότερες αποφάσεις, μέχρι την Παρασκευή στο ΚΕΑΟ Βόλου, αφορούν οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ ΕΤΑΜ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Ειδικότερα, από τις 10 Νοεμβρίου που άνοιξε η εφαρμογή και ξεκίνησαν οι αιτήσεις, έχουν εκδοθεί περίπου 1.700 εντολές υπαγωγής ρύθμισης ανεξόφλητων οφειλών, ενώ μπήκε «ζεστό χρήμα» στα ταμεία του ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτό χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, εάν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι συγκρατημένοι, καθώς θα πρέπει να διατηρηθεί η συνέπεια στις ρυθμίσεις για όσους κάνουν διακανονισμό μέχρι τέλους στην εξόφληση των οφειλών. Στο ΚΕΑΟ έχουν ενταχθεί το ΙΚΑ, ΟΑΕΕ ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Από τα στοιχεία του περιφερειακού Κέντρου στο Βόλο, τα μεγαλύτερα ποσά οφείλονται από λίγους μεγαλοοφειλέτες από παλαιότερα.

Ο κύριος όγκος των οφειλών στη Μαγνησία είναι προς τον ΟΑΕΕ, ακολουθεί το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), και έπεται ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Aπο το σύνολο των οφειλετών, το 55% οφείλει ποσά μέχρι και 20.000 ευρώ ο καθένας και είναι κυρίως μικροεπαγγελματίες που σπεύδουν να προχωρήσουν πιο εύκολα σε διακανονισμό από τους υπόλοιπους οφειλέτες που χρωστάνε μεγάλα ποσά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης το υπόλοιπο των ανείσπρακτων οφειλών μέχρι τον Αύγουστο, ανέρχονταν σε 127.853.361,48 ευρώ, με το 55% των οφειλών, να έχουν δημιουργηθεί από το 2009 και παλαιότερα, ενώ το 45% δημιουργήθηκε από επαγγελματίες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές από το 2009 και έπειτα, κυρίως λόγω της κρίσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου