ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς ρύθμιση το 80% των οφειλετών που δημιουργήθηκε τα τρία τελευταία χρόνια

χωρίς-ρύθμιση-το-80-των-οφειλετών-που-δη-84895

Εκτός ρύθμισης στο ΚΕΑΟ Βόλου περίπου το 80% των οφειλετών. Από τους 3.670 άτομα, μικρούς και μεγάλους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, μόνο περίπου 600 έχουν μέχρι στιγμής προχωρήσει σε διακανονισμό σταδιακής εξόφλησης. Αυτό χαρακτηρίζεται ενθαρρυντικό, εάν και εκφράζεται ο προβληματισμός κατά πόσο θα υπάρξει η δυνατότητα να είναι συνεπείς όσοι κάνουν διακανονισμό μέχρι τέλους στην εξόφληση των οφειλών.

Από το σύνολο των οφειλετών, το 55% οφείλει ποσά μέχρι και 20.000 ευρώ ο καθένας και είναι κυρίως μικροεπαγγελματίες που σπεύδουν να προχωρήσουν πιο εύκολα σε διακανονισμό από τους υπόλοιπους οφειλέτες που χρωστάνε μεγάλα ποσά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης, το υπόλοιπο των ανείσπρακτων οφειλών ανέρχονταν σε 127.853.361,48 ευρώ, με το 55% των οφειλών, να έχουν δημιουργηθεί από το 2009 και παλαιότερα, ενώ το 45% δημιουργήθηκε από επαγγελματίες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές από το 2009 και έπειτα κυρίως λόγω της κρίσης.

Στο ΚΕΑΟ έχουν ήδη ενταχθεί ασφαλιστικοί φορείς όπως το ΙΚΑ, ΟΑΕΕ ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Από τα στοιχεία του περιφερειακού Κέντρου στο Βόλο τα μεγαλύτερα ποσά οφείλονται από λίγους μεγαλοοφειλέτες από παλαιότερα.

Ο κύριος όγκος των οφειλών είναι προς τον ΟΑΕΕ, ακολουθεί το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), και έπεται ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Οι οφειλέτες ενημερώνονται με ατομική ειδοποίηση η οποία αποστέλλεται με συστημένη επιστολή ή επιδίδεται με υπάλληλο του ΚΕΑΟ ή δικαστικό επιμελητή.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας των είκοσι (20) ημερών που τίθεται στην ατομική ειδοποίηση και εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει την οφειλή του, το Τμήμα ΚΕΑΟ Βόλου, πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνονται διαφοροποιούνται ανά κατηγορία οφειλέτη, και προσδιορίζονται από τις Διευθύνσεις Ανάλυσης και Αξιολόγησης Κινδύνου και Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης του ΚΕΑΟ.

Σε ειδικές κατηγορίες οφειλετών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ εκτός των ανωτέρω μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, αναστέλλεται επίσης η δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου . Σε περίπτωση που για τον ίδιο οφειλέτη, υπάρχουν περισσότερες της μίας οφειλές προς έναν ή περισσότερους ασφαλιστικούς οργανισμούς, κατά τη διάρκεια της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, αντικείμενο διεκδίκησης από το ΚΕΑΟ αποτελεί το συνολικό ποσό της οφειλής προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Κατά τη διαδικασία λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης πάντως είναι δυνατή η υπαγωγή του οφειλέτη σε καθεστώς ρύθμισης.

Αυτό που ωστόσο μετρά για να επισπευστεί ή όχι η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης και κατάσχεσης είναι εάν ο οφειλέτης έχει ή δεν έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα εάν έχει ή δεν έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή, αλλά και το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητη περιουσία, κινητές αξίες, ετήσιο εισόδημα, αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, οχήματα, απαιτήσεις από τρίτους, οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία ή το Δημόσιο).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου