ΤΟΠΙΚΑ

Οδηγός για το ηλεκτρονικό φακέλωμα ακινήτων

οδηγός-για-το-ηλεκτρονικό-φακέλωμα-ακ-763122

Υποχρεωτικό μόνο σε μεταβιβάσεις ή πωλήσεις αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρχιτέκτονας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου

Υποχρεωτική από προχθές 1η Φεβρουαρίου η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτων και αδόμητων οικοπέδων, με δεκάδες ιδιοκτήτες να αναζητούν εναγωνίως πληροφορίες για τα νέα δεδομένα.

Ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας του ΤΕΕ, με την ηλεκτρονική ταυτότητα, γίνεται, πλέον, πράξη η καταγραφή όλων των κτιρίων -παλαιών και νέων, δημόσιων και ιδιωτικών- με όρους διαφάνειας σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καθημερινής παρακολούθησης και ενημέρωσης.

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα είναι υποχρεωτικό μόνον σε περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρχιτέκτων Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων Μαγνησίας. «Αφορά μόνο στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων. Σε περίπτωση πώλησης ενός ακινήτου ή γονικής παροχής, για οποιαδήποτε δικαιοπραξία εν ζωή, απαιτείται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Σαφώς και δεν χρειάζεται να το κάνουν όλοι. Αφορά στις νέες οικοδομές και τις μεταβιβάσεις. Οσοι εκδίδουν, επίσης, οικοδομική άδεια από την 1η Φεβρουαρίου και μετά απαιτείται ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου», υπογράμμισε.

Δίνοντας τον ορισμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας, αναφέρει ότι «είναι η νομική και πολεοδομική κατάσταση του ακινήτου σύμφωνα με την πραγματικότητα». Οποιαδήποτε νομιμοποίηση ή τακτοποίηση ενός ακινήτου, αρχειοθετούνται σε ένα φάκελο και αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση του ακινήτου, ακόμη και εσωτερική διαρρύθμιση που ενδέχεται να έχει τροποποιηθεί.

Επίσης για κτίρια πριν το 1955 που δεν υπάρχουν σχέδια, «γίνεται πλήρης αποτύπωση των κτισμάτων αυτών με τα ανάλογα σχέδια και καταχωρούνται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, για να εκδοθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κάθε ακινήτου», αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, είναι τι συνεπάγεται η παραπάνω διαδικασία για τους άμεσα ενδιαφερόμενους, με τον πρόεδρο των κατασκευαστών ιδιωτικών έργων Μαγνησίας να επισημαίνει ότι «είναι μια διαδικασία, η οποία είναι ανάλογη με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο ακίνητο». Προφανές είναι, πως, καθίσταται πιο απλή η διαδικασία για ένα ακίνητο που διαθέτει ενεργειακό πιστοποιητικό, είναι νόμιμο και δεν έχουν γίνει αλλαγές.

Εύλογο, παράλληλα, το ερώτημα, εάν επιβαρύνει την τσέπη του ιδιοκτήτη και την διαδικασία αγοραπωλησίας ακινήτων. «Αναλόγως το ακίνητο, θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση και σαφώς μια χρονική επιβάρυνση στην αγοραπωλησία ενός ακινήτου», εκτιμά ο κ. Παπαγεωργίου, για να προσθέσει ότι «όσοι έχουν νεόδμητα ακίνητα, καλόν είναι να κάνουν τις σχετικές διαδικασίες για την ηλεκτρονική ταυτότητα, ώστε σε περίπτωση που ενδιαφέρονται να πωλήσουν κάποιο ακίνητο, και βρεθεί ο αγοραστής, να μην υπάρξει καθυστέρηση στην διαδικασία».

Κλείνοντας, διευκρινίζει ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα ισχύει και για αδόμητα οικόπεδα, ενώ οι διαδικασίες, και το κόστος, ποικίλλουν ανά ακίνητο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου