Κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών στη Μαγνησία, που ζητούν δυναμική στήριξη από την πολιτεία στο lockdown
Δραματική η κατάσταση για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, που ζητούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης στο δεύτερο lockdown, έχοντας καταγράψει μείωση τζίρου 74,5% το τρίτο τρίμηνο του 2020. Ενδεικτικά της δεινής οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, αποτυπώνοντας με νούμερα την μεγάλη πτώση που σημείωσε ο τουρισμός λόγω της πανδημίας.
Με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα της περιοχής να έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα, κατ’ αντιστοιχία με τους λοιπούς κλάδους, οι επαγγελματίες εκφράζουν τον προβληματισμό τους, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον, με βάση τις παρούσες συνθήκες, διαγράφεται αβέβαιο.
Με το βλέμμα στο νέο νόμο που προωθείται στην Βουλή, και διαμορφώθηκε από τις προτάσεις των επαγγελματιών στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και την ΓΕΣΕΒΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας, Θανάσης Σπύρου, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ο συγκεκριμένος νόμος αφορά το νέο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων έναντι του lockdown. Όταν μας κλείνουν, δηλαδή, πρέπει να υπάρχει μέριμνα από την κυβέρνηση».
Ζητούμενο για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου είναι «να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, διότι συνεχώς πληρώνουμε, χωρίς να έχουμε εισπράξεις. Εχουμε να εισπράξουμε χρήματα από το τέλος Αυγούστου και έρχονται συνεχώς τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και διάφορες άλλες υποχρεώσεις που έχουμε», υπογραμμίζει ο πρόεδρος.
Προφανής καθίσταται, με βάση τα προαναφερθέντα, η ανάγκη για γενναία στήριξη των επιχειρήσεων. «Ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι και ο στυλοβάτης της εργασίας. Το 85% της εργασίας προέρχεται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία», σχολίασε ο πρόεδρος, για να προσθέσει ότι γίνεται διαρκώς αποδέκτης της αγωνίας και του προβληματισμού των συναδέλφων του.
Με τη δαμόκλειο σπάθη της αβεβαιότητας να αποτελεί μόνιμη απειλή για το μέλλον του κλάδου, ο κ. Σπύρου ανέφερε ότι «οι επιχειρήσεις μας είναι οικογενειακού χαρακτήρα και εργαζόμαστε εποχιακά».
Αποκαρδιωτική η εικόνα της φετινής σεζόν, με τον πρόεδρο να επισημαίνει ότι «η δουλειά μας περιορίστηκε σε ένα δεκαπενθήμερο τον Ιούλιο, ο Αύγουστος ήταν, πράγματι καλός και στηρίχθηκε από την εσωτερική οικονομία. Ο Σεπτέμβριος και ο Ιούνιος, παράλληλα, ήταν κλειστοί και όπως αντιλαμβάνεστε, μετράμε πληγές ως κλάδος».