ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ο περιβόητος ύφαλος «Λευτέρης» ενέπνευσε για καταδυτικό φιλμ

ο-περιβόητος-ύφαλος-λευτέρης-ενέπν-763230

Μνημείο με ιστορία χιλιάδων χρόνων ο περιβόητος ύφαλος «Λευτέρης», που βρίσκεται στον δίαυλο ανάμεσα σε Σκιάθο και Νότιο Πήλιο και προσφέρει δυνατές συγκινήσεις σε όσους καταδύονται στην περιοχή, σύμφωνα με το Exploring Greece, διαδικτυακό site, που επιχειρεί να φωτίσει το μυστήριο που το περιβάλλει.

Υφαλος με μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία που βρίσκεται στο Αιγαίο και διηγείται σημαντικό ιστορικό γεγονός που μάλιστα οδήγησε σε ναυάγιο. Εχουν περάσει 90 χρόνια από τότε και η ιστορία δεν είναι γνωστή σε πολλούς.

Ο ύφαλος που ονομάζεται «Λευτέρης» ή Μύρμηξη ή Λευθέρης έχει βάθος μόλις 1-2 μέτρα και θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους στην Ελλάδα. Ο ύφαλος έχει μήκος περίπου 180 μέτρα και πλάτος τα 80. Αυτά τα νερά ρηχά μάλιστα στα οποία βρίσκεται ο ύφαλος «Λευτέρης» αποκαλούν και… Ελενα. Η επικινδυνότητά του είχε οδηγήσει κάποτε σε ατύχημα. ήταν 21 Φεβρουαρίου του 1931 όταν γερμανικό φορτηγό ατμόπλοιο προσέκρουσε στον ύφαλο «Λευτέρη» και βυθίστηκε.

Αυτό από μόνο του μπορεί να είχε ξεχαστεί μετά από λίγα χρόνια. Ωστόσο μετά από δέκα χρόνια αποτέλεσε το γεγονός που στάθηκε η αφορμή για να γυριστεί ένα από τα πρώτα καταδυτικά φιλμ στην ιστορία και μάλιστα εν μέσω κατοχής στην Ελλάδας. Το φιλμ λεγόταν «Ανθρωποι και Καρχαρίες» και παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή με τη μορφή ενός ντοκιμαντέρ στην Ελβετία. Αποτελεί μάλιστα ακόμη και σήμερα ένα από τα πλέον κλασικά φιλμ των πρώιμων υποθαλάσσιων ερευνών.

Εκτός από το ναυάγιο αυτό και άλλα ατυχήματα που ακολούθησαν, ο βράχος αυτός έχει ακόμη πιο παλιά ιστορία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις γραπτές αναφορές του Ηροδότου, ο ύφαλος Λευτέρης αποτέλεσε την αιτία να βυθιστούν τρεις τουλάχιστον τριήρεις των Περσών κατά την κάθοδό τους στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, με διαταγή του Ξέρξη χτίστηκε πάνω του το 480 π.Χ ένας ψηλός πύργος έτσι ώστε να εξασφαλιστεί από εκεί και πέρα η ασφαλής ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Αυτό που ελάχιστη ξέρουν είναι ότι η συγκεκριμένη κατασκευή αποτελεί την αρχαιότερη ανάλογη που έχει γίνει γνωστή έως σήμερα. Είναι μάλιστα μια κατασκευή που έγινε σχεδόν 2,5 αιώνες πριν το φάρο της Αλεξάνδρειας.

Όσο εντυπωσιακή είναι η ιστορία του Λευτέρη άλλη τόση γοητεία κρύβουν και τα νερά της. Η κατάδυση στα νερά γύρω από τον ύφαλο εντυπωσιάζει και τον πιο έμπειρο καταδύτη λόγω του πλούσιου φυσικού διάκοσμου στον υποθαλάσσιο αυτό χώρο. Πρόκειται για ένα άκρως υποβλητικό υποβρύχιο σκηνικό που μαγεύει τους καταδύτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου