ΤΟΠΙΚΑ

«Τα Πανεπιστήμια είναι ασφαλή»

τα-πανεπιστήμια-είναι-ασφαλή-762485

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια θα σηματοδοτήσει την έναρξη του αγώνα για τη μη εφαρμογή του νόμου στην πράξη

«Η εισβολή της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια έχει να γίνει από την περίοδο της χούντας. Δεν θα ξαναγίνει», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Μελών ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεόδωρος Μεταξάς στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν πρόεδροι των συλλόγων μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίων της χώρας, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση.

Ακαδημαϊκοί από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υποστήριξαν ότι η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος, αλλά την αρχή του αγώνα των Πανεπιστημίων για να μην εφαρμοστεί ο νόμος στην πράξη.

«Δεν θα σταματήσουμε με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ο νόμος θα είναι καταστροφικός για τα Πανεπιστήμια. Ηδη συντονιζόμαστε για να προσβάλλουμε τον νόμο και δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας», αναφέρθηκε στην πρώτη μορφή αντίδρασης των Πανεπιστημίων η Ξένια Χρυσοχού πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου. Τους επιμέρους τρόπους αντίδρασης όπως τονίστηκε θα αποφασίσουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια που φαίνεται να εισέρχονται σε ταραχώδη περίοδο.

Σημείο αιχμής του νομοσχεδίου για τους ακαδημαϊκούς συνιστά η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, που όπως εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Σταύρος Καμινάρης «θα φέρει τα Εξάρχεια μέσα στα Πανεπιστήμια», υπό την έννοια ότι θα πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις.

«Τα Πανεπιστήμια δεν είναι κέντρα ανομίας»

«Στα Πανεπιστήμια οι καθηγητές δεν αισθανόμαστε ανασφαλείς. Τα Πανεπιστήμια δεν είναι κέντρα ανομίας. Είναι ασφαλή. Και οι ίδιοι οι φοιτητές συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, θέλουμε φύλαξη και ασφάλεια αλλά όχι με αστυνομικά οργανωμένα τμήματα», σημείωσε ο κ. Μεταξάς.

«Μας λείπουν διδάσκοντες, χρηματοδότηση, εξοπλισμός, όχι η αστυνομία», ανέφερε σε κατηγορηματικό τόνο η επίκουρη καθηγήτρια του Π.Θ. Βανέσσα Κατσαρδή, η οποία μάλιστα αναφέρθηκε στα στοιχεία μελέτης για την απόδοση των ελληνικών πανεπιστημίων σε σχέση με τα υπόλοιπα στην Ευρώπη.

«Η αριστεία δεν επιτυγχάνεται με καταστολή και παρακολούθηση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιος Ψαρράς.

Ακαδημαϊκοί επίσης σημείωσαν ότι «είναι κρίμα ένα μεμονωμένο περιστατικό να γίνεται σημαία και να στοχοποιεί τα Πανεπιστήμια. Η κοινότητα του Παντείου έχει καταδικάσει το γεγονός, ωστόσο δεν αισθάνεται ανασφαλής, ούτε κρίνει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει στα Πανεπιστήμια. Εμείς παρακαλάμε να ανοίξουν ξανά τα Πανεπιστήμια, να βρεθούμε με τους φοιτητές μας», σημείωσε η κ. Χρυσοχού.

Κίνδυνος να περιοριστούν στο 48% οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια

Οι εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων εστίασαν επίσης στη μείωση της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Σοκαριστικά ήταν μάλιστα τα στοιχεία που παρουσίασε η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Λίλιαν Αντωνίου για την εκτιμώμενη μείωση των φοιτητών. Σύμφωνα με αυτά το 2020 στην Ελλάδα υπήρχαν 71.159 υποψήφιοι φοιτητές και 60.840 ήταν οι εισακτέοι.

Με βάση το ευνοϊκό σενάριο το 2021 θα εισαχθούν 46.657 φοιτητές δηλαδή το ποσοστό εισαγωγής θα πέσει από το 85% στο 66% και με βάση το μέτριο σενάριο, οι εισακτέοι θα περιοριστούν στις 37.089 με το ποσοστό να περιορίζεται στο 48%. Η ίδια δεν αναφέρθηκε καθόλου στο κακό σενάριο και προέβλεψε ότι τα 149 από τα 418 πανεπιστημιακά τμήματα θα χάσουν εισακτέους, τα 6 τμήματα δεν θα έχουν καθόλου εισακτέους, 17 από τα 22 ΑΕΙ θα μετρήσουν σημαντικές απώλειες σε φοιτητές και κάποια ΑΕΙ θα έχουν απώλειες στο 50% των τμημάτων τους. «Ο νέος τρόπος εισαγωγής θα επιφέρει απώλειες σε εισακτέους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, 30% μείωση των φοιτητών στα ΑΕΙ, μείωση του αριθμού των αποφοίτων, αύξηση των φροντιστηρίων και ακύρωση του μορφωτικού ρόλου των λυκείων, μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, συγχώνευση και κλείσιμο τμημάτων, brain drain και ανακατεύθυνση στα κολέγια», σημείωσε.

«Εισάγουμε την ιδιωτική εκπαίδευση στην ανώτατη εκπαίδευση από το παράθυρο», τόνισαν μεταξύ άλλων ακαδημαϊκοί.

Τα πειθαρχικά θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου

Τέλος, αναφορά έγινε και στις διαγραφές και τα πειθαρχικά των φοιτητών. Για το πρώτο ζήτημα ο κ. Μεταξάς ζήτησε να υπάρξει ιδιαίτερη μνεία. «Δεν μπορούν να μπαίνουν όλα στο ίδιο καζάνι. Υπάρχουν φοιτητές που για λόγους υγείας, οικογενειακούς, εργασιακούς, οικονομικούς έχουν πάει πίσω τις σπουδές τους. Δεν μπορούν να διαγράφονται», ανέφερε.

Για τα δε πειθαρχικά η κ. Χρυσοχού εκτίμησε ότι «οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται έχουν στόχο την αποθάρρυνση της συμμετοχής σε συλλογικές διεκδικήσεις» και υποστήριξε ότι θα ενταθούν οι συγκρούσεις σε μια δύσκολη για τους νέους περίοδο. «Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου», είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου