ΤΟΠΙΚΑ

Βράζει το Π.Θ. για την πανεπιστημιακή αστυνομία

βράζει-το-π-θ-για-την-πανεπιστημιακή-ασ-763252

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχε ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Π.Θ. μαζί με έξι ακόμη Πανεπιστήμια – Ανακοινώσεις Συλλόγων του Π.Θ. και εκδήλωση από τους μεταπτυχιακούς του ΙΑΚΑ

Βράζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. «Κόκκινο πανί» αποτελούν η πανεπιστημιακή αστυνομία, η πρόσβαση στα πανεπιστήμια και η πειθάρχηση των φοιτητών.

Μπροστάρηδες για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο μπαίνουν τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μαζί με συλλόγους μελών ΔΕΠ από έξι ακόμη Πανεπιστήμια της χώρας παραχώρησαν σήμερα διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο.

Μάλιστα σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι σύλλογοι μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων Πάντειο, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αιγαίου, Πατρών και Εθνικό και Καποδιστριακό Αθηνών, αναφέρουν:

Αντί για την αναγκαία ενίσχυση των ΑΕΙ με ακαδημαϊκό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και με προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, τα πανεπιστήμια «ενισχύονται» με 1000 νέες προσλήψεις αστυνομικών.

Αντί για τη στοχευμένη ενίσχυση των διδακτικών και εργαστηριακών υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας, που οι ελλείψεις τους αναδείχθηκαν με δραματικό τρόπο λόγω της πανδημίας, δεκάδες εκατομμύρια διατίθενται για κάμερες και συστήματα παρακολούθησης και αστυνομικού τύπου ελέγχου της ακαδημαϊκής ζωής.

Ο καθορισμός ανώτατης διάρκειας φοίτησης δεν έχει καμία σχέση με την ουσιαστική αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών. Αντί για ειδικά μέτρα ενίσχυσης των φοιτητών και των οικογενειών τους στην προσπάθειά τους να ολοκληρώνουν έγκαιρα τις σπουδές τους ανακοινώνονται οριζόντια μέτρα διαγραφών.

Αντί για τη θωράκιση του κύρους και της αξίας των τίτλων σπουδών των δημοσίων ΑΕΙ και της σύνδεσής τους με τις εργασιακές προοπτικές των αποφοίτων αυτοί υποβαθμίζονται και στην πράξη ισοτιμούνται με των κάθε λογής ιδιωτικών κολεγίων.

Οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στο δημόσιο Πανεπιστήμιο θα εντείνουν την κατηγοριοποίηση και θα οδηγήσουν περιφερειακά ΑΕΙ σε συρρίκνωση και υποβάθμιση, πυροδοτώντας ενδεχομένως νέο γύρο κλεισιμάτων και συγχωνεύσεων. Επιστημονικά αντικείμενα και ειδικεύσεις κινδυνεύουν με αφανισμό καθώς εγκαταλείπονται στους «νόμους» της προσφοράς και της ζήτησης. Οι συνέπειες αυτού του μέτρου μεταφράζονται σε προσφορά σταθερής «πελατείας» στα κάθε λογής εκπαιδευτήρια/κολέγια, όπου μοναδικό κριτήριο εισαγωγής αποτελούν οι οικονομικές δυνατότητες των υποψηφίων. Έτσι, οι αλλαγές αυτές συναντιούνται με τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις σε σχέση με την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση και την ισοτίμηση κολεγίων-πανεπιστημίων.

Οι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ θεωρούν πως τα Πανεπιστήμια δεν έχουν την ανάγκη σωμάτων καταστολής. Έχουν ανάγκη από νέες θέσεις μόνιμου διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών για φοιτητική μέριμνα, διδασκαλία και έρευνα. Το ν/σ/ της κυβέρνησης δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση και οι προβλέψεις τους υποβαθμίζουν τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας και θίγουν καίρια τόσο τα μορφωτικά δικαιώματα όσο και δημοκρατικές ελευθερίες της νεολαίας και του λαού μας».

Οι Σύλλογοι

Τη φωνή τους ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία για την προωθούμενε αστυνόμευση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ενώνουν όμως και όλοι οι Σύλλογοι του Π.Θ. και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Μελών Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού, ο Σύλλογος Συμβασιούχων Υπαλλήλων και η Επιτροπή Αγώνα Εκτάκτων Εκπαιδευτικών πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας.

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην προωθούμενη από τη ελληνική κυβέρνηση δημιουργία ειδικών σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, με αρμοδιότητα την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων εντός των χώρων των Α.Ε.Ι.

Θεωρούμε ότι η φύλαξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα αστυνόμευσης και να παρέχεται από ειδικά σώματα υπαγόμενα στην Ελληνική Αστυνομία, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή σε οποιοδήποτε άλλο φορέα, αλλά πρέπει να οργανώνεται από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια της πλήρους αυτοδιοίκησής του.

Τονίζουμε ότι την ουσιαστική και ασφαλή φύλαξη των χώρων των πανεπιστημίων υποχρεούται να οργανώσει και να ενισχύσει η κάθε ακαδημαϊκή κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε Α.Ε.Ι. (χωροταξικές/πληθυσμιακές κ.α.). Η φύλαξη και η προστασία των πανεπιστημιακών χώρων θα επιτευχθεί με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού που θα υπηρετεί στο κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Το προσωπικό αυτό θα πρέπει να λαμβάνει κατάλληλη και πιστοποιημένη κατάρτιση, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην ιδιαιτερότητα του Πανεπιστημιακού περιβάλλοντος, να εποπτεύεται και να λογοδοτεί άμεσα στο Πρυτανικό Συμβούλιο και γενικότερα στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέσω της Συγκλήτου. Σε καμία πάντως περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελεί «ειδικό σώμα ασφαλείας», με αστυνομικά καθήκοντα» επισημαίνουν μεταξύ άλλων.

Μεταπτυχιακοί και διδάκτορες του ΙΑΚΑ

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, στις 7:30 το απόγευμα, διαδικτυακή εκδήλωση στις πλατφόρμες στη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook και στο ΖΟΟΜ (Passcode: 1111).

«Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις του, τη θεσμοποίηση και την εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου και καταστολής στον χώρο της τριτοβάθμιας και την προσπάθεια υποβάθμισης του δημοσίου Πανεπιστημίου», αναφέρεται στην πρόσκληση για την εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσουν οι Πολυμέρης Βόγλης, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας, τμήμα ΙΑΚΑ-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελενα Τζελέπη, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, τμήμα ΙΑΚΑ – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παναγιώτης Πολίτης, αναπληρωτής καθηγητής, τμήμα ΠΤΔΕ, κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βανέσσα Κατσαρδή, επίκουρη καθηγήτρια, τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, γενική γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου