ΤΟΠΙΚΑ

Νέο «όχι» σε πανεπιστημιακή αστυνομία

νέο-όχι-σε-πανεπιστημιακή-αστυνομί-774031

Διχογνωμία για όριο σπουδών και βάσεις εισαγωγής στην προχθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Την αντίθεσή της στην ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που δεν θα έχει αναφορά στην πρυτανεία, αλλά στην Ελληνική Αστυνομία, εξέφρασε για μία ακόμη φορά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιβεβαιώνοντας την αρχική της θέση που εκφράστηκε και από ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Προχθές το απόγευμα, συνεδρίασε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να συζητήσει για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο εξετάστηκε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη, η Σύγκλητος επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή της στη σύσταση και λειτουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας υποστηρίζοντας ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι χώροι ανομίας.

Αντίθετη εμφανίστηκε η Σύγκλητος και στα πειθαρχικά των φοιτητών. «Τα πειθαρχικά αδικήματα των φοιτητών θα πρέπει να ρυθμίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό των Πανεπιστημίων για αδικήματα βεβαίως που δεν εμπίπτουν στον ποινικό κώδικα», ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Διχογνωμία επικράτησε για το λεγόμενο «ν+2» στο όριο σπουδών των φοιτητών με στόχο την αντιμετώπιση των «αιώνιων φοιτητών». Υπενθυμίζεται ότι οι «αιώνιοι» – όσοι δηλαδή έχουν ξεπεράσει τα δύο επιπλέον χρόνια της προβλεπόμενης διάρκειας σπουδών- στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι 18% του συνόλου των φοιτητών. Ως προς τη διαγραφή των «αιωνίων», σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη, άλλα μέλη της Συγκλήτου και τμήματα τάχθηκαν υπέρ κι άλλα κατά της εκκαθάρισης των καταλόγων.

Διιστάμενες ήταν και οι απόψεις για τον νέο τρόπο διαμόρφωσης των βάσεων των τμημάτων. Κάποιοι υποστήριξαν ότι θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων και κάποια τμήματα θα «τιμωρηθούν» γι’ αυτό, καθώς ο αριθμός των φοιτητών αναμένεται να συνδεθεί και με τη χρηματοδότηση. Υπήρξαν βεβαίως και οι αντίθετες απόψεις που έθεσαν ζήτημα ρύθμισης των ορίων φοιτητών σε κάθε τμήματα εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για το σημερινό καθεστώς, βάσει του οποίου, άλλον αριθμό φοιτητών αιτούνται τα τμήματα κι άλλον (πολύ μεγαλύτερο) στέλνει το Υπουργείο Παιδείας με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται τα όρια των αντοχών των σχολών και ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη ζητήθηκε από τα τμήματα να συνεδριάσουν για να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους επί του νομοσχεδίου και να τις αποστείλουν στη Σύγκλητο.

Εξ αποστάσεως και το εαρινό εξάμηνο

Ερωτηθείς για το εαρινό εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον τρόπο διεξαγωγής του, ο πρύτανης του ιδρύματος Ζήσης Μαμούρης εκτίμησε ότι το ακαδημαϊκό έτος θα ολοκληρωθεί με εξ αποστάσεως μαθήματα.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίθετη οδηγία. Η ενδεχόμενη μετακίνηση φοιτητών από νομό σε νομό θα ήταν πολύ οδυνηρή για τους υγειονομικούς. Σκεφτείτε ότι για τον Βόλο μόνο, μιλάμε για 10.000 φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι νηπιαγωγείο ή δημοτικό σχολείο που φιλοξενεί μαθητές της περιοχής», ανέφερε ο κ. Μαμούρης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου