ΤΟΠΙΚΑ

Κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

κατά-της-πανεπιστημιακής-αστυνομίας-776507

Το θέμα συζητήθηκε στη Σύνοδο, ενώ επανέρχεται στη σημερινή Σύγκλητο μαζί με τα άλλα αντίστοιχα του νομοσχεδίου – Κινητοποίηση φοιτητών και διοικητικών το μεσημέρι στην Πρυτανεία

Τη θέση του ενάντια στη σύσταση ειδικού σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας επανέλαβε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων την περασμένη Δευτέρα. Στη διάρκεια της Συνόδου, στην οποία προήδρευσε το Π.Θ., τα Πανεπιστήμια συμφώνησαν ότι… διαφωνούν, με τα μεγαλύτερα και κεντρικά να τάσσονται υπέρ του νέου σώματος και τα περιφερειακά και πιο μικρά να απορρίπτουν τον σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Γιάννη Θεοδωράκη, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των μηχανισμών φύλαξης με το υπάρχον καθεστώς απορρίπτοντας το νέο σώμα που μάλιστα δεν θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο της Πρυτανείας.

Το θέμα, όπως και τα υπόλοιπα ζητήματα που προκύπτουν μέσα από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αναμένεται να έρθουν προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στις 6 το απόγευμα.

Νωρίτερα, στη μία σήμερα το μεσημέρι, φοιτητές και μέλη του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρόκειται να προχωρήσουν σε συμβολική κινητοποίηση στην Πρυτανεία.

Σε ανακοινώσεις των φοιτητικών συλλόγων Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής και Μηχανολόγων Μηχανικών αλλά και του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού,

Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής, ΠΤΕΑ και Μηχανολόγων Μηχανικών, τάσσονται κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και ζητούν οι πόροι που θα διατεθούν για την πρόσληψη αστυνομικών στα Πανεπιστήμια να δοθούν για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών.

Μείωση αριθμού εισακτέων

Το μείζον ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν ήταν το μόνο που τέθηκε προς συζήτηση στη Σύνοδο παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, απασχόλησε και το θέμα του νέου τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που αναμένεται να επηρεάσει τον αριθμό των εισακτέων. «Και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναμένεται να επηρεαστεί. Υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για μείωση του αριθμού των εισακτέων, το ακριβές ποσοστό όμως δεν το γνωρίζουμε. Εχουμε αναθέσει σε ειδικούς του ιδρύματος να μελετήσουν το νέο σύστημα για να γνωρίζουμε το μέγεθος της απώλειας που θα έχουμε», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης διευκρινίζοντας ότι η μείωση του αριθμού των εισακτέων σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα έχει αντίκτυπο και στην κρατική επιδότηση που επίσης θα μειωθεί. «Ως Σύνοδος ζητούμε να αποσυνδεθεί ο αριθμός των φοιτητών από το ύψος της χρηματοδότησης», πρόσθεσε.

Στο 18% οι «αιώνιοι» του Π.Θ.

Στο τραπέζι μπήκε και το όριο σπουδών που βάσει του νομοσχεδίου αφορά σε ν+2 έτη (δηλαδή δύο χρόνια επιπλέον από τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών).

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μόλις το 18% των φοιτητών ξεπερνά το ν+2 έτη. «Εχουμε από τους καλύτερους δείκτες συγκριτικά με άλλα πανεπιστήμια», σχολίασε και αναφέρθηκε στην πρόταση που κατατέθηκε στη Σύνοδο για καταγραφή των «αιώνιων» σε διαφορετική λίστα από τους υπόλοιπους φοιτητές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου