ΤΟΠΙΚΑ

«Σανίδα σωτηρίας» οι 100 δόσεις για τις βιοτεχνίες μετάλλου

σανίδα-σωτηρίας-οι-100-δόσεις-για-τις-β-761092

Για τις βιοτεχνίες μετάλλου – Σώζονται συντάξεις και εφάπαξ των μεταλλεργατών

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων οι επιχειρήσεις που οφείλουν εισφορές στο Ταμείο μετάλλου. Μεγάλη ανακούφιση παρέχει ο νέος νόμος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου μετάλλου στη Μαγνησία, καθώς οι συσσωρευμένες οφειλές σε συνδυασμό με τους μειωμένους τζίρους προκαλούν μεγάλες αρρυθμίες ενώ παράλληλα η μη καταβολή εισφορών θέτει σε αμφισβήτηση και τις συντάξεις των μεταλλεργατών.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ειδικότερα σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΤΑΠΙΤ στη Λάρισα και τον Τομέα Μετάλλου, όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές στο ταμείο μετάλλου και έχουν βεβαιωθεί οι εισφορές, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι 30/11/2013 βάσει του Ν. 4305/2014, επωφελούμενοι και της έκπτωσης στα πρόστιμα τέλη που κυμαίνεται από 20% και φτάνει μέχρι και 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής τους. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πενήντα ευρώ.

Οσες επιχειρήσεις υπάγονται στην ασφάλιση του ΤΑΠΕΜ, αλλά δεν έχουν καταβάλει εισφορές και δεν έχουν ελεγχθεί, μπορούν να προσκομίσουν στοιχεία από 1/12/2003 και μετά, προκειμένου να διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος, να βεβαιωθούν οι οφειλές, και στη συνέχεια να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Στην ασφάλιση του ΤΑΠΕΜ, υπάγονται υποχρεωτικά όσοι εργαζόμενοι προσφέρουν εργασία σε κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, ή εμπορική δραστηριότατα γενικά, είτε αυτή είναι ιδιωτική, είτε του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ο.Τ.Α., και των Δημοσίων επιχειρήσεων, όπως χυτήρια, μηχανουργεία, σιδηρουργεία, μεταλλικές κατασκευές, αλουμινοκατασκευές, συνεργεία αυτοκινήτων.

Η εισροή ζεστού χρήματος στο ταμείο του ΤΑΠΕΜ αναμένεται να συμβάλει έτσι ώστε να καταβάλλονται πιο γρήγορα συντάξεις και εφάπαξ που βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα με ότι αυτό συνεπάγεται για δεκάδες εργαζόμενους της περιοχής μας.

Οι μεταλλεργάτες διαμαρτύρονται καθώς όπως υπογραμμίζουν ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Την ώρα που ο μεταλλεργάτης όταν συνταξιοδοτηθεί δικαιούται εφάπαξ που ανέρχεται περίπου στα 8.000 ευρώ κατά μέσο όρο, στα άλλα ελλειμματικά ταμεία που συνυπάρχουν στον ίδιο φορέα (ΤΑΠΙΤ), οι συνταξιοδοτηθέντες εργαζόμενοι παίρνουν εφάπαξ από 70.000 ευρώ μέχρι 90.000 ευρώ!

Παράλληλα οι επικουρικές συντάξεις είναι καθηλωμένες από την 1-1-2013 από 8% έως 20% της κύριας σύνταξης, γεγονός που σημαίνει ότι το εφάπαξ του μεταλλεργάτη που ανέρχεται σήμερα σε 25,3 επικουρικές συντάξεις, δεν είναι πλέον εφάπαξ, αλλά «δωροεπιταγή» όταν οι εισφορές για όλο τον εργασιακό του βίο ανέρχονται στο 4% για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους και 1% για τους πριν το 1993.

Το Ταμείο Μετάλλου είχε τέλος καταγράψει 26.000 επιχειρήσεις που δεν είχαν απογραφεί και δεν κατέβαλλαν εισφορές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου