ΤΟΠΙΚΑ

«Αδειάζουν» οι υπηρεσίες του ΙΚΑ Βόλου λόγω συνταξιοδοτήσεων

αδειάζουν-οι-υπηρεσίες-του-ικα-βόλο-761150

Την ίδια ώρα, προσλήψεις δεν γίνονται

Με 18 περίπου αποχωρήσεις από την αρχή του χρόνου, νευραλγικές υπηρεσίες του ΙΚΑ λειτουργούν πλέον χάρη στο φιλότιμο των υπαλλήλων. «Στο ψυγείο» η στελέχωση του ΙΚΑ στο Βόλο που εξυπηρετεί πλέον όλο το Νομό με επιπλέον προσωπικό. Η κατάργηση των περιφερειακών παραρτημάτων πολλαπλασίασε τον όγκο δουλειάς των διοικητικών υπηρεσιών που δέχονται τον κύριο όγκο όλων των συναλλασσομένων. Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένονται και νέες αποχωρήσεις υπό το φόβο…. της μη κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε υπαλλήλους με 20 και πλέον χρόνια υπηρεσίας.

Από τα περισσότερα τμήματα των Διοικητικών Υπηρεσιών από τις αρχές του χρόνου αποχωρούν διαρκώς υπάλληλοι με συνταξιοδότηση λόγω των μεταβατικών διατάξεων αλλά και των επικείμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα ο όγκος δουλειάς να βγαίνει με το «ζόρι» όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι υπάλληλοι. Προκειμένου να «βγει» η δουλειά οι υπάλληλοι αναγκάζονται να μείνουν μέχρι αργά το απόγευμα για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις.

Βάση του οργανογράμματος το παράρτημα ΙΚΑ Βόλου ωστόσο προβλέπονταν 106 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίες ποτέ δεν καλύφθηκαν.

Οι ίδιοι οι υπάλληλοι εκτιμούν ότι χρειάζεται ενίσχυση των υπηρεσιών με τουλάχιστον 25 με 30 υπάλληλοι που θα στελεχώσουν επαρκώς όλες τις υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Νομό, έχοντας μάλιστα ως δεδομένο ότι εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ περίπου 35.000 συνταξιούχοι στη Μαγνησία.

Στις διοικητικές υπηρεσίες έχει σημάνει συναγερμός καθώς αυτό θα έχει επιπτώσεις στη συνολικότερη λειτουργία, ειδικά σε υπηρεσίες όπως το Τμήμα συντάξεων αλλά και το τμήμα εσόδων που έχει επωμιστεί με το «κυνήγι» της εισφοροδιαφυγής.

Σήμερα η διαδικασία απονομής σύνταξης εάν ο ασφαλισμένος είναι μόνο στο ΙΚΑ ολοκληρώνεται σε ένα τρίμηνο, «ισορροπία» που όμως διαταράσσεται διαρκώς λόγω της αποψίλωσης των υπηρεσιών από προσωπικό. Το ίδιο ισχύει και για την εισφοροδιαφυγή που παραμένει στα ύψη και στη Μαγνησία χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα άμεσης παρέμβασης αφού οι ελεγκτές δεν επαρκούν για όλους τους ελέγχους και όλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την οποία υπάρχει μέχρι στιγμής σημαντική ανταπόκριση των οφειλετών που σπεύδουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με όφελος και για τα ταμεία του ΙΚΑ, αφού ενισχύεται η ρευστότητα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου