ΤΟΠΙΚΑ

Αυξάνονται τα «μπλοκάκια» ~ Υποχωρεί η πλήρης απασχόληση στη Μαγνησία

αυξάνονται-τα-μπλοκάκια-υποχωρεί-η-757983

Επεκτείνονται διαρκώς στη Μαγνησία οι ελαστικές μορφές απασχόλησης

Περίπου 500 εργαζόμενοι «με μπλοκάκια» από τις αρχές του χρόνου στη Μαγνησία. Απασχολούνται με το καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ η πλήρης απασχόληση εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης υποχωρεί εντυπωσιακά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας τα οποία και προωθούνται κάθε μήνα στο Υπουργείο Eργασίας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η Μαγνησία σε ένα ποσοστό 80% ακολουθεί τα γενικά ευρήματα της έρευνας που έκανε πρόσφατα το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ και στην οποία αποτυπώνεται με τον πιο «άχαρο» τρόπο η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Τα τρία τελευταία χρόνια και ειδικότερα τους τελευταίους 10 μήνες η αγορά εργασίας στο Βόλο κινείται κυρίως με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Η οικονομική κρίση και η μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών σε πολλές επιχειρήσεις της Μαγνησίας έχει οδηγήσει πολλούς εργοδότες να επιλέγουν απασχόληση με μπλοκάκι για να αποφεύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές,

Προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, ή με συμβάσεις ακόμη και των δύο ημερών που συνεχώς ανανεώνονται και έτσι οι εργαζόμενοι «βαπτίζονται» ελεύθεροι επαγγελματίες – πράγμα που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πληρώνουν για την ασφάλισή τους. Ετσι, όμως κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι των 700 ευρώ, χάνουν το αφορολόγητο από την ηλικία των 30 ετών και μετά. Ενας μισθός και περισσότερο πηγαίνει στην εφορία αφού οι εργαζόμενοι «βαπτίζονται» ελεύθερους επαγγελματίες, χάνουν όμως όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη μισθωτή σχέση (εκτός από την ασφάλιση, χάνει δώρα, επιδόματα, προστασία μητρότητας, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης κ.λπ.). Αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας εξαπλώνεται πλέον από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα.

Οι εργαζόμενοι με το «μπλοκάκι» αποτελούν ένα νέο μοντέλο απασχόλησης ακόμη και για μεγάλα εργοστάσια που έχουν πλέον αναθέτει σημαντικές αρμοδιότητες σε εργολάβους. Οι ιδιώτες κυρίως απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ασφάλιση ΙΚΑ, υπάρχουν ωστόσο και αρκετές περιπτώσεις που ο εργαζόμενος μετατρέπεται σε «εργολάβο» και δουλεύει με μπλοκάκι. Οι καθαρές αποδοχές στην τσέπη του απασχολούμενου δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ αφού τα υπόλοιπα… πρέπει να καταβληθούν για την αυτοασφάλισή του.

Εκτός από την εργασιακή ανασφάλεια, κάθε μήνα οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ παρά το γεγονός ότι ίδιοι σε πολλές περιπτώσεις, δεν πληρώνονται κανονικά για την εργασία που παρέχουν.

Το συνολικό κόστος εργασίας -άμεσο και έμμεσο- σύμφωνα με τα στοιχεί που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, μειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια κατά 30% περίπου. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων, γύρω στο 25%, αμείβεται με τις ελάχιστες αμοιβές, ενώ περίπου το 30% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση αμείβεται χαμηλότερα από τις κατώτατες αμοιβές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου