ΤΟΠΙΚΑ

Νοικοκυριά καίνε ξύλα για θέρμανση παρά τη μείωση του φόρου πετρελαίου

νοικοκυριά-καίνε-ξύλα-για-θέρμανση-πα-757536

Υπαρκτό αν και περιορισμένο το πρόβλημα της αιθαλομίχλης

Παρά το γεγονός ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου κατέβηκε στα επίπεδα του 2011, η αλόγιστη καύση ξύλου και βιομάζας ως πρώτης ύλης για θέρμανση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ενδείξεις ότι και φέτος θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια. Τις τελευταίες μέρες, με εξαίρεση την Τρίτη, που υπερέβη τα επιτρεπόμενα όρια, η εκπομπή αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 είναι οριακά.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στη χθεσινή ημερίδα για την αέρια ρύπανση ο Δρ. Χρήστος Βλαχοκώστας από το Διδακτικό Εργαστηριακό Προσωπικό Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρόβλημα της αιθαλομίχλης συνεχίζει να υφίσταται.

Οπως είπε, «αν και δεν υπάρχει η ίδια αύξηση στην καύση ξύλου, η μείωση που έχει γίνει στο εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού οδηγεί στην εξοικονόμηση πόρων, με αποτέλεσμα το ξύλο να μην έχει αντικατασταθεί από το πετρέλαιο στο βαθμό που θέλουμε».

Ο ίδιος παρουσίασε τα στοιχεία από το 2012 μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας πρέπει πλέον να αποσυσχετίσουμε την καύση ξύλου από το θέμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Ο κ. Βλαχοκώστας εξήγησε ότι «υπάρχει μεγάλη μείωση – ανέχεια του εισοδήματος των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να εξοικονομούν πόρους απ’ όπου μπορούν.

Το ξύλο είναι το πιο φθηνό ως πρώτη ύλη για θέρμανση. Παρ’ όλα αυτά έχει ισχυρές – σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα αέρα των αστικών περιβαλλόντων σε πόλεις, διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα οι ρύποι, οι οποίοι εκπέμπονται, να διαλύονται με την ίδια ευχέρεια που θα είχαν σε μικρότερες αστικές περιοχές ή χωριά» πρόσθεσε.

Ο κ. Βλαχοκώστας αναφέρθηκε σε μέτρα ελέγχου καύσης ξύλου ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στα νοικοκυριά για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των τζακιών. Για τη χρήση ξύλων, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την κοπή τους, καθώς όταν υπάρχει υγρασία, η ποιότητα του καπνού είναι επικίνδυνη ακόμη και στον εσωτερικό χώρο. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προσανάμματα εμποτισμένα με ουσίες, καθώς δημιουργούν επίσης προβλήματα στην ποιότητα του αέρα.

Από την πλευρά του ο τμηματάρχης Περιβάλλοντος και υδροοικονομίας Π. Ε. Μαγνησίας και Σποράδων Βάιος Μάγγος, υπογράμμισε ότι «αν και φέτος υπάρχει πτωτική τάση, τις τελευταίες μέρες, με εξαίρεση την Τρίτη, που σημειώθηκε υπέρβαση, είμαστε οριακά σε σχέση με τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπής αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10».

Οπως εξήγησε, «αν και λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών υπάρχει δυσκολία στις μετρήσεις, τα αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10 είναι γύρω στα 50 mgανά κυβικό μέτρο αέρα.

Αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια είναι επικίνδυνα όταν εισπνέονται γιατί μπορούν να ίπτανται πολλές ώρες στον αέρα και να εισπνέονται. Είχαμε μία – δύο μέρες που ξεπεράσαμε το όριο. Εάν βελτιωθούν οι συνθήκες, θα πάει ακόμη καλύτερα το θέμα» πρόσθεσε.

Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός στην άπνοια, στην υγρασία και στην καύση των τζακιών. Οπως είπε, «έχουμε καλύτερο καιρό και ενδεχομένως να καίμε περισσότερο πετρέλαιο. Την άνοιξη που θα εκσυγχρονιστεί τελείως ο σταθμός μέτρησης, θα έχουμε πλέον στοιχεία για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Θα μετρούμε ρύπους όπως όζον, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του Θείου» κατάληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου