ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας για ηλικιωμένο στον Βόλο

κραυγή-αγωνίας-για-ηλικιωμένο-στον-βό-731198

Είναι ο παππούς του μικρού αγοριού, που το 2018 είχε απομακρυνθεί από το σπίτι με εντολή εισαγγελέα – Κάτοικοι έκαναν αναφορά για τον 67χρονο στο Silver Alert

Συγκλονιστική ιστορία με πρωταγωνιστή 67χρονο και τον ψυχικά ασθενή γιο του βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελία, που έκαναν γείτονές τους στο Silver Alert αρνούμενοι να παρακολουθούν άπραγοι το ανθρώπινο δράμα, που διαδραματίζεται στο χωριό τους. Εσπασαν τη σιωπή τους και ζήτησαν βοήθεια για την περίπτωση του ηλικιωμένου, ο οποίος ζει σε σπίτι – ερείπιο χωρίς τα βασικά για τη διαβίωσή του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο 67χρονος είναι ο παππούς του μικρού αγοριού, το οποίο το 2018 είχε απομακρυνθεί σε εντολή εισαγγελέα από το οικογενειακό του περιβάλλον, καθώς κρίθηκε ότι ζει σε ακατάλληλες συνθήκες. Το θέμα είχε αναδείξει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Το παιδάκι, που μέχρι και πριν την απομάκρυνσή του περιγραφόταν ως «αγρίμι», καθώς σε ηλικία 4 ετών δεν μιλούσε καν(!), κατέληξε σε κοινωνική δομή.

Ο 6χρονος σήμερα έχει λυτρωθεί, όμως ο παππούς του και ο θείος του εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Το 2018 η έκθεση της κοινωνικής λειτουργού που είχε αναλάβει την υπόθεση ήταν σοκαριστική: «Το σπίτι είναι γκρεμισμένο. Δεν υπάρχει ταβάνι παρά μόνο σε ένα τμήμα του σπιτιού 3Χ3 όπου φαίνεται να απαγκιάζει η οικογένεια. Στο συγκεκριμένο δωματιάκι βρίσκονται ένα μονό κρεβάτι και μία πολυθρόνα. Η οικογένεια τρώει στο πάτωμα, δεν υπάρχει καν τραπέζι. Το σπίτι δεν διαθέτει ούτε τουαλέτα, ούτε μπάνιο. Τα κουφώματα από πόρτες και παράθυρα είναι «φαγωμένα» και το χώμα περνά μέσα στο σπίτι».

Σήμερα το σπίτι που δέχθηκε τη φθορά δύο επιπλέον χρόνων είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Κάτοικοι στη Ζαγορά δεν αντέχουν να βλέπουν συνανθρώπους τους να βασανίζονται έτσι. Απευθύνθηκαν σε κοινωνική λειτουργό ζητώντας να παρέμβει ενώ προχώρησαν και σε καταγγελίες στο Silver Alert. «Ακόμη και ζώα ζουν σε πιο αξιοπρεπείς συνθήκες», λένε με πόνο ψυχής κάτοικοι για τον 67χρονο και τον γιο του οι οποίοι ζουν με μια μικρή αναπηρική σύνταξη που παίρνει ο δεύτερος, αλλά χωρίς βασικά αγαθά.

Υποσιτίζονται αφού το μενού τους για όσο υπάρχουν χρήματα περιλαμβάνει λιγοστό έτοιμο φαγητό, ενώ την ίδια ώρα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε βασικές λειτουργικές τους ανάγκες. Το σπίτι δεν υδροδοτείται, ενώ δεν υπάρχει καν τουαλέτα!

Σύμφωνα με διαμαρτυρόμενους κατοίκους παππούς και θείος δεν έχουν επικοινωνία με κανέναν και κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Κάτοικοι δεν μπορούν όπως λένε ούτε στο σπίτι να πλησιάσουν από τη δυσοσμία. «Η ύπαρξη ενός ηλικιωμένου και ενός νεαρού που χρήζουν βοήθειας και ζουν σε τέτοιες άθλιες συνθήκες προσβάλλει την ανθρώπινη υπόσταση, προσβάλλει το ίδιο το χωριό», λένε κάτοικοι και ζητούν συνδρομή από το Κράτος για να βοηθήσουν τους συντοπίτες τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου